Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Od sutra oštrije kazne za nesavesne vozače


Novim zakonom za vozače je smanjena dozvoljena količina alkohola u krvi sa 0,5 na 0,3 promila, zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona u vožnji, dok je za prolazak na crveno svetlo predvidjena kazna zatvora do 30 dana i oduzimanje dozvole na najmanje t
Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji predvidja oštre kazne za nesavesne vozače, stupio je na snagu u Srbiji i primenjivaće se od petka – 11. decembra.

Na ulicama Beograda od četvrtka je na prvi pogled vidljivo da su na skoro svim automobilima upaljena svetla, što je obaveza po novom zakonu, dok je primetno i da sve više vozača koristi sigurnosni pojas.

U jednoj od prometnijih beogradskih ulica, na semaforu kod Hotela Balkan, razgovarali smo sa vozačima o novim propisima:Novim zakonom za vozače je smanjena dozvoljena količina alkohola u krvi sa 0,5 na 0,3 promila, zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona u vožnji, dok je za prolazak na crveno svetlo predvidjena kazna zatvora do 30 dana i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca.

Uvedeni su kazneni poeni za prekršioce propisa u saobraćaju, ukupno 18 bodova, pa će oni koji više puta budu uhvaćeni u nepoštovanju zakona morati ponovo da polažu vožnju.

Policija neće moći da naplaćuje novčane kazne na licu mesta, već će davati naloge za uplatu.

Za teže oblike prekršaja predvidjena je kazna zatvora.

Novim zakonom dozvoljena brzina vožnje u naseljima smanjena je sa 60 na 50 kilometara na sat. Primenom oštrijih saobraćajnih propisa planirano je da se broj poginulih na putevima Srbije do 2012. godine smanji za 50 odsto.

Prema podacima policije, u Srbiji je za 11 meseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 756 ljudi. Najčešći uzroci nesreća su neprilagodjena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, nepoštovanje prvenstva prolaza i prolazak na crveno svetlo.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG