Dostupni linkovi

Sa cigaretom samo na ulicu ili u kafić


Pušenje izvan radnog mjesta, Beograd, 11. novembar 2010
Pušenje izvan radnog mjesta, Beograd, 11. novembar 2010
Srbija je objavila rat duvanskom dimu, na snagu je u četvrtak stupila dugo najavljivana zabrana pušenja. Iako ograničenja za konzumente cigareta nisu rigorozna kao u nekim zemljama zapadne Evrope, najsigurnija mesta za pušače ubuduće će biti njihovi domovi ili restorani i kafići.

U Srbiji za uživaoce cigareta više ništa nije isto. Pušenje je zabranjeno na radnim mestima i u javnim ustanovama, u školama, sportskim dvoranama, pa čak i taksi vozilima… Mnogi su prvog dana zabrane pušili ipred zgrada u kojima su zaposleni, a na ulicu su izneli i šoljice sa kafom:



Ukoliko, na primer, nemarni građanin cigaretu zapali na pogrešnom mestu, platiće 5.000 dinara, što je oko 45 evra, dok je najveći penal za rukovodioce u firmama koji ne sprovedu zabranu pušenja čak milion dinara.

Petar Borović
, lekar beogradskog Instituta za javno zdravlje Batut i član nacionalne Komisije za prevenciju upotrebe duvana, kaže za naš radio da će, kako bi disciplina bila održana, sve kontrolisati brojne inspekcijske službe.

Milena Milošević, Maja Videnović i Gorica Mojović na kafi uz cigaretu u kafiću blizu Skupštine, 11. novembar 2010
"Inspekcije će proveravati da li je obeleženo gde se može pušiti, da li je obeleženo gde se ne može pušiti, i kažnjavaće čak i na pojavu dima ili ako pronađu opuške. Mi ne želimo da kažnjavamo ljude, ali ćemo zakon sprovoditi", navodi Borović.

Kako pušačka populacija ne bi doživela preveliki šok, vlast je odlučila da konzumiranje cigareta bude dozvoljeno u kafeima i restoranima manjim od osamdeset kvadrata, ukoliko se vlasnik za to opredeli, dok je u većim ugostiteljskim objektima obavezna polovina mesta za nepušače.

Prvi dan zabrane pogodio je i poslanike-pušače koji su tokom zasedanja parlamenta utočište našli u kafićima u blizini zgrade Narodne skupštine.

Poslanice vladajuće Demokratske stranke Goricu Mojović, Milenu Milošević i Maju Videnović zatekli smo na kafi u obližnjem lokalu:



Konobari u kafićima oko Skupštine zadovoljno su nam rekli da je od zabrane pušenja promet naglo porastao, zbog učestalih poseta poslanika-pušača.

Odluka o zabrani pušenja praktično je istorijska, jer je Srbija proteklih decenija bila u vrhu evropskih zemalja po broju pušača, a jedna je od poslednjih država koja uvodi zabranu. Sada na veliku radost nepušača:

"Ja sam protiv pušenja, kod mene u kući niko ne puši!"

"Nikada nisam stavio cigaretu u usta, to je jako štetno za organizam."

"Pa meni smeta. Jam bio pušač i od toga sam dobio rak grla. Svaka čast onome ko je zabranio pušenje, sve bi to trebalo zabraniti. Sa hiljadu dinara bih kažnjavao svakoga ko zapali cigaretu…!"


Od posledica pušenja u Srbiji godišnje umre 16.000 ljudi. Zbog toga Nataša Lazarević, iz Ministarstva zdravlja, kaže da zabrana pušenja može doneti samo dobro.

"Izloženost duvanskom dimu dovodi do bolesti koje su vodeći uzroci smrti u čitavom svetu, pa i u našoj zemlji. Skoro tri četvrtine uzroka smrti u Srbiji može se dovesti u vezu sa ovim faktorom rizika".

Pre samo jedne decenije u Srbiji je pušio svaki drugi muškarac i svaka treća žena, dok se poslednjih godina broj pušača smanjuje dva odsto godišnje. Sada puši 36 odsto muškaraca i 29 odsto žena.
XS
SM
MD
LG