Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer odgovarao poslanicima


Mirko Cvetković

Mirko Cvetković, srpski premijer, izjavio je da je Vlada Srbije pravovremeno preduzela mere za ublažavanje posledica ekonomske krize. Cvetković je zajedno sa ministrima u Skupštini Srbije odgovarao na pitanja poslanika, a ovo zasedanje počelo je protestom predstavnika Srpske radikalne stranke koji su napustili skupštinsku salu.

Skupštinski dan za odgovaranje na poslanička pitanja počeo je raspravom ko će prvi dobiti reč, pa su radikali, zbog toga što je predsednica parlamenta dozvolila da za govornicu pre ostalih izađe šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija, napustili salu. Dragan Todorović, iz Srpske radikalne stranke:


"Danas su pale sve maske, potpuno je jasno da je u Srbiju uvedena diktatura. Posebno je tragično to što je u ovom parlamentu usvojen ovaj sramni poslovnik koji za cilj ima jedino da onemogući opoziciju i poslanike opozicije da postavljaju pitanja za koja su zainteresovani građani Srbije."

Sednica, kojoj su prisustvovale sve ostale stranke, nastavljena je konstatacijom Nade Kolundžije da je ovakvo tematsko zasedanje zakazano upravo i na zahtev opozicije. Ona je Vladi postavila pitanje u kojoj meri se svetska finansijska kriza prelila u Srbiju:


"I da li se mere koje je Vlada preduzela, upoređujući ih sa iskustvima drugih zemalja u okruženju, smatraju dovoljnim. Ima mnogo prigovora da su one zakasnele i da zbog toga što Vlada kasni ima posledica po zemlju. Dakle, da li su mere adekvatne i da li su blagovremene?"

Srpski premijer Mirko Cvetković odmah je odgovorio da je paket ekonomskih mera za ublažavanje krize donet blagovremeno, i naveo da su direktno iz budžeta privredi obezbeđeni podsticaji u vrednosti 2.18 odsto bruto domaćeg proizvoda:


"I kada se ova cifra uporedi sa ciframa drugih zemalja, onda se otprilike može videti da su za realizaciju mera protiv krize samo dve zemlje imale značajnija izdvajanja u odnosu na bruto domaći proizvod, a to su Kina i SAD. Na osnovu onoga što sam rekao može se konstatovati da su naše mere, i to neposredno budžetske, zapravo relevantne."

Vladan Batić, poslanik Demohrišćanske stranke Srbije, iskoristio je priliku i pitao ono što zanima većinu građana - kada će država ispuniti predizborno obećanje i podeliti po 1.000 evra besplatnih akcija iz privatizacije:


"Naš narod ima jednu poslovicu koja kaže "obećanje ludom radovanje", a ono što se od tog vremena do danas dogodilo na najbolji način potvrđuje osnovanost te narodne umotvorine."

Odgovarajući na ovo pitanje Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, najavio je da će uskoro biti izmenjen zakon o podeli besplatnih akcija, ali da obećana suma nije sigurna:


"Kolika će biti vrednost akcija zavisiće od momenta kada one budu prodate na tržištu. Danas su akcije i najvećih svetskih banaka, najvećih svetskih kompanija, mnogo niže nego što su bile pre godinu dana. Da li je neko mogao predvideti da će doći do takvog sunovrata? Ja nisam, a verujem da nije ni niko od vas."

I predstavnici penzionera iskoritili su prilikiu, pa je Momo Čolaković, iz Partije ujedinjenih penzionera, pitao premijera da li su isplate koje su im obećane za 2009. ugrožene zbog finansijske krize:


"Početkom januara je precizno rečeno da penzije neće rasti u 2009. godini, ali je isto tako rečeno da neće ni padati. U poslednje vreme guverner Narodne banke Srbije zagovara smanjenje penzija, i to u više navrata."

Premijer Mirko Cvetković poručio je penzionerima da nemaju razloga za strah:

"Jedna od glavnih stavki biće da obezbedimo da upravo ti naši slojevi budu zaštićeni kroz solidarnost, da oni mogu sa tim da računaju."

Iako je većina njih učestvovala u radu, opozicione stranke ocenile su da je dan za poslanička pitanja besmislen, jer je za teme predviđeno samo tri sata rasprave. Novim odredbama poslovnika predviđeno je da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16.00 do 19.00 sati premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG