Dostupni linkovi

Izvesna rekonstrukcija Vlade Srbije


Zgrada Vlade Srbije, arhiv, foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, arhiv, foto: Vesna Anđić
U Srbiji se ponovo spekuliše o mogućoj rekonstrukciji vlade. Ovoga puta zbog Tadićeve najave razgovora o tome kako na najbolji način iskoristiti ostatak mandata koje je najavio za kraj godine. Vlada će vagati između neke predizborne podrške tajkuna i onoga što nanosi štetu njenom imidžu, procenjuju analitičari.

Zvaničnih razgovora o rekonstrukciji Vlade još uvek nema a na prvi ozbiljniji nagoveštaj predsednika države i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića o mogućim promenama u kabinetu Mirka Cvetkovića koalicioni partneri tvrde da su spremni da razgovaraju.

Nada Kolundžija
, šefica poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže da je očigledno da postoji nekakva ideja o rekonstrukciji, kao i da je potpuno normalno preispitivati rad Vlade.

“I ukoliko se nalaze neka rešenja koja mogu da podignu efikasnost rada da se ta rešenja i primene. Ako je to rekonstrukcija Vlade onda i rekonstrukcija Vlade. Ne mislim da je to ništa dramatično, nešto što će da poljulja stvari”
, kaže Kolundžija.

Na Tadićevu najavu da će se nakon skupštine Demokratske stranke, koja će biti održana do kraja godine, razgovarati o tome kako na najbolji način iskoristiti ostatak mandata u cilju ispunjenja obećanja, socijalisti koji ranije nisu pristajali na promene u Vladi sada kažu da mogu o tome da razgovaraju.

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS kaže da se najpre mora videti sadržaj tog predloga.

“I ukoliko je on prihvatljiv svima u vladajućoj većini nema razloga da se oko toga ne razgovara i postigne dogovor ukoliko postoji potreba za rekonstrukcijom”
, navodi Ružić.

Motivi za promenu


Za sada je potpuno neizvesno šta bi eventualna rekonstrukcija mogla da podrazumeva, kadrovsku promenu na čelu resora ili manji broj ministarstava.
I sama Nada Kolundžija iz DS priznaje da trenutno ima mnogo kalkulacija.

“Mislim da će vlada i stranke vladajuće koalicije to pitanje razmatrati sa stanovišta najboljih efekata, i da će onda biti u igri ono što može da donese najbolji efekat a sve ovo drugo su kalkulacije za sada”
, kaže Kolundžija.

Kabinet Mirka Cvetkovića ima 24 resora, plus jednog ministra bez portfelja, kao i jednog potpredsednika bez resora. Već je postala ustaljena praksa da se resorima u vladi namiruju koalicioni partneri. Branko Ružić iz SPS-a međutim, kaže da smanjenje broja ministarstava ne mora automatski da znači i efikasniji rad ali da se i o tome može razgovarati.

“Ali na ozbiljan način”, ponavlja Ružić.

Motive za eventualnu rekonstrukciju vlade treba tražiti u socijalno-ekonomskoj situaciji, kaže Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa, ali ne veruje da će do toga doći:

“Budžet je dosta prazan, nema još mnogo prostora za socijalno delovanje države, oseća se nezadovoljstvo sindikalaca iz velikih sistema. Postoji potreba da se vlada više okrene ka srednjim i siromašnim delovima stanovništva, da možda malo više pritisne tajkune da bolje plaćaju poreze, da se bolje plaćaju porezi. Potrebno je blago kretanje vlade na levo, da se u novoj ekonomskoj politici više fokusira na zapošljavanje a ne samo na ekonomski rast. Možda će biti promenjeni neki ministri koji su najviše neoliberalni u vladi, i možda će tu doći do nekih malih promena ali ne verujem da će to biti ni mnogo ni dramtično”
, navodi Nikolić.

Građani se ove jeseni suočavaju sa nestašicom mleka i ulja što je mnoge podsetilo na devedesete. To je izgleda bio i motiv predsedniku države, koji je prema nezvaničnim informacijama, kritikovao rad ministara trgovine, poljoprivrede i ljudskih i manjinskih prava, sve članove njegove Demokratske stranke. Da li bi se oni mogli najpre naći na udaru rekonstrukcije vlade.

Milan Nikolić kaže da tu ima nečega ali da promene neće biti široko zahvaćene.

“Mislim da je nestašica mleka i nekih drugih osnovnih prehrambenih artikala prilično iznervirala Tadića, da ne pričam o građanima. Dopušteni su neki praktični monopoli u maloprodaji i otkupu mleka, i mislim da se to sve obija o glavu političarima i vladajućoj koaliciji. I ona će vagati između neke predizborne podrške tajkuna i onoga što nanosi štetu njenom imidžu”, zaključuje Nikolić.

Predsednik Srbije i lider DS je svojevremeno najavljivao da će ocenjivati rad ministara iz svoje stranke, ali niko još nije snosio odgovornost za svoj rad.
XS
SM
MD
LG