Dostupni linkovi

Pada li Vlada Sbije


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Umesto najavljivane rekonstrukcije u Vladi Srbije ozbiljna svađa. Na to što je ministar ekonomije i lider G 17 plus Mlađan Dinkić premijera praktično nazvao marionetom predsednika države Tadića nepoznanica je šta će biti koraci demokrata.

O tome ne žele ni da govore. Potpredsednik stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas čak je i pomalo iziritiran tim pitanjima.

“Jel imate neko ozbiljno pitanje pošto je zemlja u ozbiljnoj krizi da se ne bavimo tim tabloidnim novinarstvom?”
upitao je Đilas novinare na pijaci Zeleni venac gde je otvarao Domaći dućan.

Na naše pitanje da li su sada DS i G17 u sukobu i šta to znači za vladajuću koaliciju Đilas je odgovorio da pijaca nije mesto na kome se priča o tome.

“Ne treba ni ministri da pričaju o Vladi preko medija i da raspravljaju određene stvari. Za to postoje institucije sistema u kojima se treba kretati”
, poručio je Đilas.

Jedini nagoveštaj dala je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović informacijom da bi početkom marta mogla da bude rekonstrukcija Vlade Srbije ali da će ona biti u formi “personalnih promena”, ali ne i smanjivanja broja ministarstava ili njihovog objedinjavanja.

Ona je najavila da bi još jedan ministar do početka marta mogao da podnese ostavku ali nije želela da kaže o kome se radi.

Saša Dragin
Ministar poljoprivrede Saša Dragin za koga je Dinkić rekao da je trebalo da bude smenjen još kod prve nestašice, što je bio slučaj letos sa mlekom, kaže da u Dinkićevom napadu nema činjenica i uzvraća kolegi parafrazirajući odgovor u jednim dnevnim novinama premijera Cvetkovića Dinkiću.

“Ja bih se pre svega sto posto složio sa izjavom našeg premijera koji je lepo rekao ko se umorio i ko nema elana da radi ne mora više da radi može da sedne na klupu. Meni ministarska stolica nije srasla za leđa uzimajući u obzir da od nedelju dana četiri dana provedem na terenu i to svi znaju. I ja sam uvek na raspolaganju da razdužim tu funkciju ukoliko se to od mene traži. Ali paušalne izjave koje se tiču opšteg stanja bez ikakvih jasnih činjenica šta smo mi to loše uradili apsolutno neću ni da komentarišem”, kaže Dragin.

Odlučuje Tadić, a ne Cvetković


Da je i sam Tadić nezadovoljan radom pojedinih ministara iz svoje stranke, uljučujuići i Dragina, i ranije se spekulisalo. Međutim, i samo pojavljivanje potpredsednika stranke Đilasa sa Draginom na otvaranju Domaćeg dućana na pijaci Zeleni venac može govoriti o prećutnoj podršci Draginu.

Dinkićevo nezadovoljstvo nakon što ga je državni sekretar Ministarstva finansija, inače demokrata, kritikovao da vodi strane investitore u gradove na kojima je njegova stranka na vlasti naraslo je izgleda toliko da ne samo, što prema nezvaničnim informacijama, ne prisustvuje sednicma vlade, nego što poručuje da koalicioni partneri umesto da stave najbolje ljude u prve redove stavljaju poltrone i nesposobne.

Mlađan Dinkić
“Naš premijer ništa ne odlučuje. Odlučuje predsednik države, ko bi drugi odlučivao, to svi znamo i šta ima da se foliramo oko toga. Molim Tadića da ubaci svoje najbolje ljude u igru. Njegovi najbolji ljudi nisu na čelu”, tvrdi Dinkić.

Šta je u ovoj situaciji ipak realnije, nečije ubacivanje ili izbacivanje iz igre. Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija ipak je skloniji da trenutni razdor u vladi vidi kao deo redovnih koškanja nego uvod u frontalni sukob koji bi imao za ishod kraj vlade.

“U periodu od šest meseci pred izbore odnosi u vladajućoj koaliciji će eskalirati. Kod manjih stranaka u odnosu na stožera koalicije, u ovom slučaju DS, u ovom periodu odnosi od idiličnih postaju histerični”, objašnjava Goati.

Predizborno pozicioniranje


Programski direktor CeSida Đorđe Vuković istup G17, koja je formiranjem političke gripacije Ujedinjeni regioni pokazala da ima ozbiljnije aspiracije na sledečim izborima, tumači kao predizborno pozicioniranje.

“Sad više nije pitanje u vladi ko će da preuzme zasluge za to što se desilo u poslednje tri godine nego je pitanje ko je kriv za loše rezultate”
, kaže Vuković.

Za stranku G 17 plus je diskutabilno da li bi samostalno mogla da pređe cenzus na izborima, prema istraživanjima CeSida njena podrška u izbornom telu kreće se oko 2 procenta ali je uvek uspevala da se sa koalicionim partnerima izbori za jaka ne samo ministarska mesta već i ključne pozicije u vlasti.

Ostaće upamćana i po tome što je već dva puta srušila vladu. Vladimir Goati ipak misli da se to neće desiti i ovoga puta.

“Obaranje vlade u jednom jedinom empirijskom istraživanju koje sam pronašao u Italiji pokazuje da je popularnost lidera i partije koja je oborila vladu opala. To nije aktivnost koja donosi poene i mislim da će se G 17 i zbog toga i zbog nekakvog čuvenja čuvati obaranja vlade”, zaključuje Goati.

Neka ozbiljnija odluka o Vladi, pre svega Tadićev potez, može se čekivati nakon povratka iz SAD lidera socijalita i zamenika premijera Ivice Dačića.
XS
SM
MD
LG