Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukidanje viza sledeće godine?


Posle skoro dve decenije izolacije građani Srbije nadaju se da bi konačno od sledeće godine bez viza mogli da putuju u Evropu. Domaći političari tvrde da su skoro svi uslovi ispunjeni ali, što je jos važnije, evropski zvaničnici u poslednje vreme često kao realnu najavljuju mogućnost da Srbija uskoro dospe na belu šengen listu.

Srpski političari često su obećavali građanima da će putovati bez viza ali, kako se ispostavilo, bez pokrića, jer više puta davani rokovi nisu ispunjeni sve do dana današnjeg. Ipak, na osnovu poruka iz Evrope i rada domaćih institucija na ispunjavanju uslova, čini se da ovog puta ima razloga za optimizam. Pred jedan od poslednjih sastanaka u seriji susreta sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, Vuk Jeremić, srpski ministar inostranih poslova, izjavio je da stavljanje na belu šengen listu Srbija očekuje do kraja 2009. godine:

“Ali, moramo biti aktivni i agilni, da podsećamo evropske zvaničnike na važnost tog događaja.”


Evropski zvaničnici više puta su u poslednje vreme najavljivali mogućnost skorog stavljanja Srbije na belu šengen listu, dok je osam zemalja članica Evropske unije nedavno zatražilo da se bez odlaganja donese odluka o ukidanju viza za države Zapadnog Balkana.

Laslo Varga
Srbija očekuje da Evropska komisija tokom maja pozitivno oceni napredak u ispunjavanju uslova za belu šengen listu, i da evropske zemlje kasnije donesu odluku o ukidanju viza za naše građane, izjavio je za RSE Laslo Varga, predsednik Odbora za Evropske integracije Skupšine Srbije. Varga je rekao da je realno očekivati da građani Srbije od početka 2010. bez viza putuju u zemlje Evropske unije, jer po tom pitanju od evropskih zemalja stižu pozitivni signali:

“Posle svakog razgovora koje smo vodili dobijali smo poruke da je sve u redu, nijedna zemlja, nadam se da će tako i ostati, nije postavila neki novi politički uslov za donošenje te odluke. Ako to bude tako ostalo, onda nema razloga da ne budemo optimistični.”


Varga kaže da su doneti svi zakoni neophodni za ukidanje viza:

“Praktično, postoje još jedna ili dve strategije i jedan ili dva akciona plana, a za to je pitanje dana kada će ih Vlada doneti, tako da ćemo u roku od nekoliko dana imati ispunjene sve tačke iz mape puta. Takođe, bitan je tok izdavanja pasoša, da se ta procedura završi do kraja godine, ili u drugoj polovini.”

U zakonodavnom smislu Srbija je pripremila teren za dolazak na belu šengen listu: za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, rešavanje pitanja azila, migracije i integrisanog upravljanja granicama.

Maja Bobić, iz Evropskog pokreta u Srbiji, izjavila je za naš program da se sve to mora primeniti kako bi vize bile ukinute:

Maja Bobić
“Zapravo, bilo je dosta problema u implementaciji nekih zakona koje smo doneli, konačno smo usvojili većinu zakona koji su neophodni za stavljanje Srbije na belu šengen listu. To je implementacija koja zahteva stručno znanje i finansijska ulaganja, pa smo imali, i još uvek ih imamo, nekih problema sa izdavanjem biometrijskim pasošima. Samo uz pravovremenu reakciju i ispravljanje tih problema možemo očekivati i nadati se pozitivnoj oceni.“

Zvaničnici u Beogradu tvrde da neke razlike u izradi srpskih biometrijskih pasoša, do kojih je došlo jer su ih proizvodile dve različite firme, neće biti problem. Laslo Varga nada se da će tako i biti:

“Nije reč o falsifikatima nego o razlikama između jedne i druge serije. Ako oba uzorka budu dostavljena svim državama, onda mislim da neće biti problema.”

Pitanje ukidanja viza u nevladinim organizacijama drži se visoko na listi priotiteta, pa se Maja Bobić iz Evropskog pokreta nada da će ovog puta priča imati srećan kraj:

“Komisija procenjuje da su Srbija i Makedonija države zapadnog Balkana koje su, možda, najviše odmakle na tom putu. Nadamo se, ukoliko pravovremeno reagujemo na neke nepravilnosti u implementaciji, da možemo očekivati pozitivnu odluku krajem godine, ili eventualno početkom naredne, o stavljanju Srbije na belu šengen listu.“

Nakon izveštaja o ispunjenju uslova, Evropska komisija trebalo bi da donese preporuke koje su se države zapadnog Balkana kvalifikovale za ukidanje viznog režima, a konačna odluka Saveta Evropske unije očekuje se u novembru.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG