Dostupni linkovi

Trijumf SNS-a, debakl radikala i slab rezultat demokrata


Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, Foto: Vesna Anđić
Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, Foto: Vesna Anđić

Vanredne lokalne izbore u dve beogradske opštine obeležili su mala izlaznost birača, trijumf Srpske napredne stranke, debakl radikala, i neočekivano slab rezultat demokrata. Iako politički analitičari tvrde da ovi rezultati neće biti preslikani na buduće republičke izbore, sve strane obećale su da će pažljivo analizirati uzroke za poraz ili trijumf, dok se ni ovog puta stranke nisu složile u prebrojavanju glasova.

Na vanrednim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Zemun najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka, 33.99 odsto, dok je iza nje lista Za evropski Zemun, okupljena oko Demokratske stranke (DS), vladajuće na republičkom i gradskom nivou, koja je osvojila 27.71 odsto glasova.
Na vanrednim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Zemun najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka, 33.99 odsto, dok je iza nje lista Za evropski Zemun, okupljena oko Demokratske stranke (DS), vladajuće na republičkom i gradskom nivou, koja je osvojila 27.71 odsto glasova.

Interesantno je da je Srpska radikalna stranka (SRS), iz koje je odvajanjem lidera Tomislava Nikolića nastala narodnjačka Srpska napredna stranka (SNS), do nogu potučena u svom tradicionalnom zemunskom uporištu, za koju je ovog puta glasalo samo 10 odsto. Izlaznost je bila nešto veća od 35 odsto. Iako su preliminarni rezultati govorili da su demokrate pobedile na Voždovcu, drugoj beogradskoj opštini u kojoj se vanredno glasalo, Aleksandar Vučić, jedan od funkcionera Srpske napredne stranke, izjavio je za naš radio da su naprednjaci apsolutni pobednici, jer su trijumfovali i na voždovačkom glasanju:

Aleksandar Vučić
“Konačni podatak koji mi imamo na Voždovcu je 13.855, a Lista za evropski Voždovac 13.598 glasova. Mi imamo 29.81 odsto, a oni 29.25 odsto. Imam sve zapisnike u rukama. Sad vidimo da oni hoće negde da poništavaju, jer su shvatili da ne mogu da formiraju vlast sa Liberalno-demokratskom partijom (LDP) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).”


Marko Đurišić, funkcioner Demokratske stranke, rekao je za naš program da SNS jeste imala minimalnu prednost, ali da će se rezultati izbora na Voždovcu znati tek za petnaestak dana:

“Činjenica je da na Voždovcu izbori nisu završeni, odnosno ponoviće se glasanje na tri biračka mesta zbog nepravilnosti u radu biračkih odbora. Činjenica je da je razlika bila veoma mala i da je za oko 200 glasova imala prednost SNS.”

Izborna komisija za sada nije zvanično saopštila da će glasanje na kritičnim mestima u opštini Voždovac biti ponovljeno, ali je zadovoljan dobrim rezultatom, lider naprednjaka Tomislav Nikolić ocenio da građani žele vanredne parlamentarne izbore i SNS na vlasti:
Mislim da je vreme da se konačno ta dva bloka izdvoje, konstituišu. U jednom bi bila Demokratska stranka sa svojim Dinkićem, zauvek, a u drugom bi bila Srpska napredna stranka koja bi predvodila naprednjačku koaliciju, veoma konzervativnu koaliciju u odnosu na mnoge probleme.

“Mislim da je vreme da se konačno ta dva bloka izdvoje, konstituišu. U jednom bi bila Demokratska stranka sa svojim Dinkićem, zauvek, a u drugom bi bila Srpska napredna stranka koja bi predvodila naprednjačku koaliciju, veoma konzervativnu koaliciju u odnosu na mnoge probleme.”


Sa koalicionim partnerom G17+, Demokratska stranka postigla je u Zemunu i Voždovcu slabije rezultate nego na redovnim izborima mada je u trećoj opštini u kojima je vanredno glasanje održano, Kosjeriću u zapadnoj Srbiji, osvojila najviše glasova. Dragan Đilas, funkcioner DS-a i gradonačelnik Beograda, rekao je da će uslediti razgovori o koalicijama:

“Prihvatljive su one stranke koje danas čine gradsku vlast, kao aktivni učesnici, kao manjinska podrška. Sačekaćemo precizne izbore na Voždovcu, pošto su u pitanju svega nekoliko procenata promila koji će deliti broj odbornika. Ja u ovom trenutku ne vidim način na koji možemo da formiramo vlast u Zemunu.”


Učesnica u vlasti na gradskom i republičkom nivou, Socijalistička partija Srbije (SPS), zajedno sa penzionerima i Jedinstvenom Srbijom, solidan rezultat ostvarila je i na vanrednim lokalnim izborima, pa će na Voždovcu imati šest odbornika, a u Zemunu četiri, uz duplo više birača nego ranije. Aleksandar Antić iz SPS-a, poručio je da su socijalisti prezadovoljni:

“Ovaj najbolji izborni rezultat koji smo ostvarili u Beogradu od 2000. godine govori o velikom povratku Socijalističke partije Srbije na političku scenu. On je, pre svega, rezultat jednog poštenog i kvalitetnog rada.”


Demokrate imaju razloge za nezadovoljstvo, pa Marko Đurišić kaže da će sve biti podrobno analizirano:
Pre svega da vidimo zašto je izlaznost bila ovoliko mala budući da smo očekivali veću podršku građana Listi za evropski Beograd. Pretpostavljam da je razlog to što izbor tih opštinskih rukovodstava ne utiče previše na svakodnevni život građana.

“Pre svega da vidimo zašto je izlaznost bila ovoliko mala budući da smo očekivali veću podršku građana Listi za evropski Beograd. Pretpostavljam da je razlog to što izbor tih opštinskih rukovodstava ne utiče previše na svakodnevni život građana.”


I Aleksandar Vučić iz SNS-a tvrdi da, iako su ovog puta dobitnici, naprednjake čeka analiza i dosta posla:

“Pokazali smo da jednom normalnom, pristojnom politikom, politikom koja će ponuditi pravu alternativu, možemo da pobedimo Demokrtsku stranku. Mi ni danas ne mislimo da smemo, ili da treba da budemo bahati i osioni zbog izbornog rezultata – naprotiv.”


Rezultati nisu iznenađujući


Za poznavaoce političkih prilika rezultati ovih izbora nisu iznenađujući, jer su predviđali rast naprednjaka. Analitičar Milan Nikolić rekao je za naš program da ovakav epilog na lokalu ne bi trebalo povezivati sa eventualnim izborima na republičkom nivou:

Sve zajedno, imamo jednu situaciju koja, najverovatnije, neće biti ponovljena na republičkim izborima, jer su to drugačije okolnosti.
“Sve zajedno, imamo jednu situaciju koja, najverovatnije, neće biti ponovljena na republičkim izborima, jer su to drugačije okolnosti. Situacija je indikativna, jer je očito da su naprednjaci druga stranka po snazi, to je definitivno, ali kakav će odnos među njima biti, da li će oni biti duplo slabiji od Demokratske stranke, ili će biti nešto manje slabiji, videćemo. U svakom slučaju, pokazalo se da oni ovog časa uzimaju birače od Demokratske stranke Srbije, ogroman broj birača su uzeli od Radikala, i to je otprilike to.”


Na vanrednim izborima u dve beogradske opštine i Kosjeriću, Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice postigle su lošije rezultate nego ranije, dok je Lista za toleranciju Rasima Ljajića uspela da uticaj iz domena regionalnog proširi na lokalni nivo. Sve partije slažu se da je teško prognozirati ko će formirati koalicije.
XS
SM
MD
LG