Dostupni linkovi

Srbija uvela PDV na severu Kosova


Ilustracija
Ilustracija
Vlada Srbije uvela je plaćanje poreza na dodatnu vrednost na robu koja ide na sever Kosova. Zvaničnici Srbije kažu da je suština tog koraka da dokažu da “sever nije u rukama kriminalaca”.

Neplaćanje PDV-a na severu Kosova u poslednje tri godine bilo je glavni izvor bogaćenja pojedinaca, izjavio je Vladimir Jovičić, zamenik šefa beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom

Ova odluka je kratkoročna, trajaće do završetka pregovora sa Prištinom, ali njome će se ukinuti prostor za šverc, uverava u izjavi za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Upitan da li mera ima i politički aspekt budući da je doneta u trenucima velikih tenzija između Prištine i Beograda, Ivanović kaže:

“Prvo, ova mera sigurno ima i politički aspekt, u tom smislu da obezbeđuje jedinstvenost poreskog prostora, a drugo, da eliminiše diskvalifikaciju severa i kvalifikaciju severa kao kriminogene sredine. Sad više nema prostora za šverc. Glavno opravdanje za tako nešto jeste da Srbija finansira sve institucije na Kosovu, pa tako i sever, te je stoga logično da se na tom prostoru stvara i poreski prihod, kao i u svim drugim delovima Srbije”.

Kakvu reakciju Prištine Ivanović očekuje na ovaj potez Vlade Srbije?

“U ovom trenutku nije baš bitna reakcija Prištine, mnogo je važnije kako to građani doživljavaju, ali se nadam da će Priština shvatiti da ne može jednostranim potezima da menja situaciju na terenu i da onda očekuje da to Beograd prihvati. Nadam se da će Priština to shvatiti kao novi impuls i podsticaj da se sedne i pregovara o svemu, uključujući i ovo pitanje”, kaže Ivanović.

Uvođenje PDV-a za srpsku robu koja ide na Kosovo nije, kako predstavljaju mediji, vraćanje Kosova u carinski sistem Srbije, već je to vraćanje srpske trgovine prema Kosovu u poreski sistem i okvire vladavine prava. Konačno je vlada u Beogradu smogla hrabrosti da se suprotstavi monopolistima koji su radili sa Kosovom i najviše zloupotrebljavali politiku “Kosovo je Srbija” da ne bi plaćali PDV, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Kakva će biti reakcije Prištine

Janjić kaže da neki računi govore da je Srbija zbog neplaćanja PDV na robu namenjenu Kosovu kroz švercerske kanale gubila čak milijardu evra. Otuda on ocenjuje da će ova mera ojačati srpski budžet, ali i da je Vlada Srbije konačno nadjačala interese tajkuna. Naš sagovornik podvlači da ovaj potez pokazuje da se Vlada u Beogradu sprema i za mogućnost da carina Kosova ubira prihode za Kosovo i dodaje da stoga ne očekuje protivljenje Prištine.

Miša Brkić
“Neće se protiviti. Sa njihovog stanovišta to će biti priprema Srbije za uspostavljanje carinske kontrole na prelazima na severu Kosova. I Prištini i svakome je jasno da Srbija nema mehanizme za ubiranje poreza na teritoriji Kosova jer tamo nema poresku službu. Dakle, interpretacija da se ovime Kosovo vraća u tržište Srbije je obična politička floskula. Ne, time se biznis iz Srbije prema severu Kosova stavlja pod kontrolu. Možda je to veći udar na one koji su sa severom ilegalno poslovali nego što je uradila Tačijeva vlada šaljući carinike”, ocenjuje Janjić.

Ideja da se PDV uvede na sever Kosova predstavlja i svojevrsno priznanje Srbije da je na severu Kosova vladao kriminalni eldorado zbog kojeg je Srbija gubila i nekoliko stotina miliona evra, ocenjuje za RSE i ekonomski analitičar Miša Brkić.

Upravo rezanje ogromnih profita onih koji su slobodno vršljali po severu Kosova u našem sagovorniku budi sumnju da će Srbija uspeti da tamo uvede poreski red, iako bi to bilo na dobrobit lokalnog stanovništva.

“Mene čudi da su potrošači u Mitrovici i ostalim gradovima na severu Kosova i do sada trpeli tu vrstu kriminalne torture, a da nisu od Beograda tražili da reaguje na te stvari. Oni su tražili da Beograd reaguje na neke druge stvari koje se ne tiču njihovog svakodnevnog života već visoke politike, a ovo što se tiče njihovog džepa i budžeta – to su previđali i prihvatali da ih razne vrste kriminalaca izrabljuju i pljačkaju”,
primećuje Brkić.

Čini se da je put ostvarenja ove ideje vrlo trnovit, ocenjuje Brkić i dodaje da naivno je očekivati i da će je Priština i međunarodna zajednica lako prihvatiti.

“Ne verujem da će poreske institucije i institucije vlasti u Prištini blagonaklono na to gledati i da će to prihvatiti, a mislim da ni deo međunarodne zajednice neće tek tako lako prihvatiti tu priču”, ocenjuje Brkić.
XS
SM
MD
LG