Dostupni linkovi

Srbija na "belom šengenu"


Slobodno putovanje
Slobodno putovanje
Posle skoro 20 godina građani Srbije moći će da putuju u skoro sve države članice Evropske unije bez prethodnog iscrpljujućeg I rizičnog čekanja u redovima za izdavanje viza.

Savet ministara Evropske unije usvojio je odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra ukidaju vize za putovanja u zemlje šengenskog prostora EU.

Mada su podvukli da je vizna liberalizacija tek prvi korak na putu ka priključenju Evrpskoj uniji, predstavnici saveza 27 država u Srbiji nisu krili koliko je odluka Saveta ministara značajna. Za ljubav toga saopštili su je na srpskom jeziku.
Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer:

“Putovanje bez viza za građane Srbije!”

Ambasador Švedske, predsedavajuće Evropskom unijom, u Srbiji Krister Bringeus:

“Srbija na belom šengenu!”

Informacije iz Brisela koje su samo kruna inteziviranja radnji koje je Srbija sprovela, po oceni mnogih eksperata istina sa zakašnjenjem, nisu preterano ozarile same građane. Pokazuje to barem ova anketa zabeležana u parku pored same Skupštine Srbije:



Ništa jednodušniji u oceni odluke iz Brisela nisu ni u samoj Skupštini. Radikal Aleksandar Martinović:

“Oni koji imaju novac u Srbiji nisu stajali u redu za vize.”

“Meni je zadovoljstvo da se to dogodilo”, poručio je opozicionar, ministar u prošloj Vladi, Velimir Ilić:

“Ali ne bih voleo da se sada to pripisuje ovoj Vladi.”

Ovo je odluka dobra pre svega za mlade ljude, ocenjuje iz vladajuće G-17 plus Suzana Grubješić:

“70 odsto mladih nije napuštalo Srbiju.”

Istvoremeno, u beogradskom Medija centru najviše perdstavnici Brisela u Beogradu, pridružili su se novinarima u praćenju medijskog obraćanja predstavnika Saveta ministara nakon donošenja odluke.
Vest je saopštio na srpskom jeziku - Vensan Dežer

Čestitajući građanima Srbije šef delegacije Evropske komisije Dežer je pojasnio šta sve podrazumeva i koja ograničenja vizna liberalizacija u Srbiji ima:

“Slobodni viza sistem ne odnosi se samo na 27 članica Evropske unije, nego praktično na 28 država. To znači na sve članice EU izuzev Velike Britanije i Irske, ali se odnosi i na tri države koje nisu članice Unije: Norveška, Švajcarska i Island. Naravno postoji jedan ključni uslov. A to je da u svojim rukama imate biometrijski pasoš. To znači da sa tim pasošem možet ući u države šengenske zone na period od 90 dana, u okviru šireg vremenskog opsega od 180 dana. Mi obično kažemo tri meseca, u okviru šestomesečnog perioda. Postoje I dva ograničenja koja moram spomenuti. Prvo se odnosi na dobro poznate stare plave pasoše. Ovi pasoši prestaju da važe krajem godine, ali očekujemo odluku Skupštine Srbije koja bi mogla važenje ovih pasoša da produži za jednu godinu. To je moguće. Ali tada će važiti stari sistem, što znači da će njihovi korisnici i dalje morati da se prijave za dobijanje viza. Drugo ograničenje se odnosi na činjenicu da se vizna liberalizacija neće odnositi na ljude koji imaju prebivalište na Kosovu, osim ako imaju stari plavi ili novi biometrijski pasoš”, rekao je Vensen Dežer.

Takođe, naglašeno je da se u šengen zonu može putovati ali, da za rad u državama EU i dalje treba imati radnu dozvolu, kao i da će kontrolori na granicama i dalje moći da postavljaju pitanja o tome gde putujete, koliko i kod koga ostajete i slično.

Švedski amabasador Bringeus posebno se zahvalio ministarki pravde Snežani Malović i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću precizirajući da bez njihovog rada ne bi bilo ostvarivo izdavanje biometrijskih pasoša za milion i 400 hiljada ljudi:

“Svakog dana Srbija čini napredak u reformama koje sprovodi. Ovo je pobeda za građane Srbije i danas slavimo tu pobedu”.

Pobeda koja će značiti da za 19 dana ove slike, posle 20 godina, ove slike, uzete iz arhive našeg programa, u Srbiji će biti prošlost:

“To je katastrofa, ja sam se osećao baš loše. Jedno sat vremena sam popunjavao razne podatke, ime oca, majke, pa njihova primanja….”
XS
SM
MD
LG