Dostupni linkovi

Olarević odustao od krivične prijave protiv Cece


Svetlana "Ceca" Ražnatović
Svetlana "Ceca" Ražnatović
Folk pevačicu Svetlanu Ražnatović u Srbiji čeka još jedno suđenje, nakon nagodbe sa tužilaštvom u slučaju „Obilić“, mada je pred početak novog procesa dogodio neočekivani obrt – Aleksandar Olarević, koji je Cecu tužio zbog nasilničkog ponašanja, izjavio je za RSE da je odlučio da povuče krivičnu prijavu.

„Ti ne znaš ko stoji iza mene! Kradeš klub od moje siročadi, da je Arkan živ ti to ne bi radio!“, zapretila je Svetlana Ražnatović predsednica fudbalskog kluba „Obilić“ i udovica Željka Ražnatovića Arkana 18. juna 2007. Aleksandru Olareviću, direktoru „Mladog proletera“, kluba sa beogradske Zvezdare.

Tada ga je njen zet, fudbaler Predrag Ocokoljić, sa kojim se dovezla u pratnji naoružanog obezbeđenja, pesnicom udario u lice. Zbog nasilničkog ponašanja, posle četiri godine istrage protiv njih dvoje podignuta je optužnica i suđenje je zakazano za 19. jul.

Samo dan nakon što su mediji na sva zvona objavili tu vest, Aleksandar Olarević za naš program izjavio je da će povući krivičnu prijavu protiv Svetlane Ražnatović, poznate pod estradnim imenom Ceca.

"Što se mene tiče, ja ću već u ponedeljak da povučem tu krivičnu prijavu. Zaista uopšte ne želim da ja nju teram u zatvor i da ona ima problema sa mnom. Znate zbog čega? Zato što ja imam mnogo obaveza i posla, i uopšte me ona ne zanima, razumete...“
, rekao nam je Olarević.

RSE: Da li je neko vršio pritisak na Vas da to uradite?

Olarević:
Ne, ne, ne, taman posla. Ne, sigurno. Suda mi je preko glave, nikakav pritisak niko nije vršio na mene. Niti se plašim, niti bilo šta... Jednostavno, puna mi je glava problema, obaveza, posla, i nemam ni razloga, baš me briga da se ja sada vučem po sudovima sa njom.

RSE: Zašto onda krivičnu prijavu ranije niste povukli?!

Olarević:
Iskreno da vam kažem, nisam ni pomišljao da će doći do podizanja optužnice. Jer to je bilo pre četiri godine. Četiri godine moja krivična prijava je stajala u fioci. Pravo da vam kažem, uopšte nisam ni pomišljao da će da izadje na videlo.

Suđenja će ipak biti


Do pretnji Aleksandu Olareviću došlo je zbog njegove namere da sudskim putem povrati „Mladi proleter“ koji je devedesetih Željko Ražnatović Arkan, tada neprikosnoveni vođa paravojnih formacija, nasilno preuzeo i preimenovao ga u „Mladi Obilić“.

To je učinjeno tako što mu je, kako je ranije tvrdio, Arkan gurao pištolj u usta, a policija i mediji zabeležili su da je u sportskom centru „Inge“ na Zvezdari u oktobru 2007. na Olarevića i njegovog brata pucano iz vatrenog oružja, i da su ih nepoznati napadači tukli uz poruku „Ovo ti je za Cecu“.

Fudbalski klub Obilić
U pravosuđu su nam rekli da će, uprkos odustajanju Aleksandra Olarevića od tužbe, suđenje biti održano. Ljubivoje Đorđević, iz Prvog osnovnog tužilaštva.

"Postoje dela koja se gone po službenoj dužnosti tako da oštećeni ne odlučuje o tome da li će se neko goniti ili ne. Odlučuje se u tužilaštvu, zato što su to dela koja se gone po službenoj dužnosti“
, kaže Đorđević.

Aleksandar Olarević svojevremeno se pridružio krivičnom gonjenju Svetlane Ražnatović i njegovo odustajanje od tužbe moglo bi da utiče na odluku suda u slučaju „Mladi proleter“.

Nova optužnica protiv Cece podignuta je samo dve nedelje nakon što je folk zvezda potpisala nagodbu sa tužilaštvom u predmetu „Obilić“, kojom je priznala zloupotrebe pri prodaji fudbalera, i po kojoj je osudjena na kućni pritvor.

Pravda za sve nije ista

Pravnik Božo Prelević, bivši koministar policije, kaže za naš program da je ranije bilo jasno da Svetlana Ražnatović ima političku zaštitiu, ali da sud treba pustiti da radi bez pritisaka.

"Prvo treba da se vidi da li će biti oglašena krivom, pa onda koju će kaznu dobiti. U svakom slučaju ona će se u tom postupku tretirati kao lice koje je već osudjivano. Ako utvrde da je kriva a dobije dve ’narukvice’, onda
Bivši koministar policije, Božo Prelević kaže da je ranije bilo jasno da Svetlana Ražnatović ima političku zaštitiu, ali da sud treba pustiti da radi bez pritisaka..
ćemo znati da tu ponovo nešto nije uredu. U prethodnoj presudi je utvrđeno da je kriva pa je dobila kaznu ispod zakonskog minimuma. Pa su onda svi ubeđivani da je to uredu. Ako je to uredu, zašto se onda tužilaštvo žali na pet puta veće kazne za svakog drugog optuženog u Srbiji. Tu se vidi da pravda za Svetlanu Ražnatović i druge ljude nije ista“
, kaže Prelević.

Na novo suđenje Svetlana Ražnatović dolaziće iz kućnog pritvora sa elektronskom narukvicom oko noge. Borislav Pelević, jedan od osnivača Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana, očekuje da se ovaj proces obustavi jer smatra da se radio o medijskoj kampanji protiv Cece.

"To je uvek tako kada god treba skrenuti pažnju javnosti sa gorućih problema u državi. Kao što su nekada radili rimski imperatori – dajte narodu hleba i igara i biće sve uredu. Ona je bila četiri meseca u zatvoru u akciji Sablja, i bilo joj je zaista strašno što je morala toliko dugo da ostavi decu samu. To je zaista nečuveno. I samo da ne bi išla u zatvor, zbog svoje dece pre svega, ona bi sada potpisala i da je ubila Kenedija“
, navodi Borislav Pelević.

Sportski radnik Aleksandar Olarević na kraju kaže da posle decenije borbe za svoj klub na neki način diže ruke od isterivanja pravde.

"Ako je ona lagano uspela da se nagodi sa državom za ono za šta je bila optužena u slučaju ’Obilić’, za nešto što je zaista veliko krivično delo, zašto bi je ja sada jurio da je oteram u zatvor. Ne pada mi na pamet. A država neka radi šta ima“
, kaže Olarević.

Advokati Svetlane Ražnatović nisu želeli da komentarišu novu optužnicu. Za nasilnično ponašanje zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.
XS
SM
MD
LG