Dostupni linkovi

Ceca bi mogla ostati bez dela imovine


Vila Ražnatovićevih na Dedinju, arhiv
Vila Ražnatovićevih na Dedinju, arhiv
Nakon što je pravosuđe objavilo da pokreće finansijsku istragu protiv Svetlane Ražnatović, udovici komandanta paravojnih jedinica Željka Ražnatovića Arkana preti i oduzimanje imovine. Od podizanja optužnice protiv nje najpopularnija srpska pevačica nestala je bez traga i glasa, uprkos grozničavoj potrazi medija.

Kuća u kojoj Svetlana Ražnatović stanuje u elitnom beogradskom naselju Dedinje, vila i apartmani na Kipru u njenom vlasništvu, bankovni računi i skupoceni automobili biće “pod lupom” srpskog tužilaštva.

Iako je njenu imovinu, od koje je deo nasledila od supruga Željka Ražnatovića Arkana, vođe paravojnih formacija ratnih devedesetih, teško proceniti, zadatak istražitelja biće upravo to – da “pročešljaju papire” i utvrde da li je taj kapital u nesrazmeri sa onim što zvezda srpske estrade i ikona devedesetih zarađuje.

Komšije ove folkerke poznate pod nadimkom Ceca rekle su nam da, iako nerado govore sa novinarima, prate sve što se dešava u najbližem susedstvu.
Kuća Ražnatovićevih, sagrađena devedesetih za vreme strelovitog ratnog, političkog i finansijskog uspona Željka Ražnatovića, u Ljutice Bogdana na Dedinju, tik do stadiona Crvene zvezde, zbog luksuzne spoljašnjosti i desetak godina nakon Arkanovog ubistva interesantna je prolaznicima i turistima, od kojih se neki i dan danas fotografišu ispred nje.

Ovih dana zanimljiva je i državnim finansijskim istražiteljima koji će proveriti da li je Ceca svojevremeno koristila “prljav” novac prilikom nadogradnje dela vile.

Kuća Arkanov poklon

Borislav Pelević
, kum Ražnatovićevih i nekadašnji funkcioner Arkanove političke stranke, veruje da je istraga o imovini besmislena, pogotovu kada se radi o pomenutoj kući.

“Tu kuću joj je Željko Ražnatović prepisao 1995. godine, odmah nakon venčanja. Tada ona nije imala nikakve veze sa Obilićem. izgleda kad god se nešto dešava u državi, kada god se želi odvratiti pažnja naroda od gorućih tema u Srbiji, onda se poteže slučaj Cece Ražnatović"
, kaže Pelević.

RSE: Imate li neke informacije gde se Ceca sada nalazi?

Pelević: Ceca se nalazi tamo gde želi da bude.

Svetlana Ražnatović optužena je da je, kao predsednica beogradskog Fudbalskog kluba Obilić, od 2000. do 2003. nezakonito prodala deset fudbalera tog beogradskog kluba i zaradila četiri miliona nemačkih maraka i 3,5 miliona dolara.

Pravnik Božo Prelević, nekadašnji kooministar policije, kaže za naš program da ima dosta materijala za finansijsku istragu i veruje da je država rešila da ide do kraja u “slučaju Ceca”.

“Mislim da je dobro što je država podigla optužnicu u tom slučaju. Obzirom da su zakoni za sve isti, i njoj se može oduzeti imovina ako ju je nelegalno stekla. Odbrana će sigurno dokazivati da je imovinu stekla nasledstvom ili pevanjem, dok će optužba dokazivati da je to učinila krivičnim delom. I ishod će za nju biti dobar ili loš. To je suština”
, smatra Prelević.

Najbitniji sudski epilog


Prema nezvaničnim informacijama, Svetlana Ražnatović i danas je vlasnica Fudbalskog kluba Obilić koji je zvezdane trenutke u osamdesetsedmogodišnjoj istoriji doživeo u vreme najveće Arkanove snage i njegovog povratka sa ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

Svetlana Ražnatović
Obilić je postao prvak u sezoni 97/98, kada se sa strahom govorilo da je Arkan ulazio u svlačionice, pretio sudijama, i šamarao funkcionere protivničkih klubova.

U jedinom nastupu u kvalifikacijama za Kup evropskih šampiona Ceca je te godine sa Obilićem dočekala Bajern, čiji funkcioneri su za zanimanjem gledali njen folk stajling, dok je nemačka štampa podsećala na optužnicu protiv njenog supruga za ratne zločine.

Deset godina posle silaska Obilića sa prvoligaške fudbalske scene, nadležni su rešili da provere šta se tu sve radilo.

“Tu verovatno ima ‘prljavog’ posla. Koliko je to njeno ili njenog pokojnog muža, to je ono što bi takodje trebalo da se utvrdi. Mislim da bi istraga trebalo da se obavlja tiho i dugo, ne mora smesta da se ide u medije sa informacijama. Niko od nas nema ništa protiv da se istera mak na konac…”
, ocenjuje kriminolog Zlatko Nikolić.

Ako joj država i oduzme deo zarađenog, Ceci će verovatno ostati bar nešto. A to su enormni honorari za pevačke nastupe od kojih su neki, kako je brujala domaća javnost, bili i po 100.00 evra. Ali za sve je najbitnije, zaključuje kriminolog Zlatko Nikolić, da proces najpoznatijoj domaćoj folk zvezdi kad tad dobije sudski epilog.

“Najbolje je za pravdu, ali i kao poruka javnosti, da sudski sve bude odvagano baš kako treba. Da odgovora za ono za šta je kriva, osloboditi je za ono što nije, kazniti i njene saradnike ako su radili nezakonito… Uglavnom, odmeriti sudsku odluku po zakonu”
, kaže Nikolić.

Svetlani Ražnatović nije oduzet pasoš, niti je zatražen pritvor, pa se domaći mediji najviše bave time gde se ona nalazi. Za par dana uskoro bi trebalo da otputuje u Nemačku jer u Minhenu ima zakazan nastup, i to će biti prilika da se čuje šta ima da kaže posle podizanja optužnice.
XS
SM
MD
LG