Dostupni linkovi

Ceca će platiti državi 1,5 milion evra


Svetlana Ražnatović pred sudom, 9. maj 2011
Svetlana Ražnatović pred sudom, 9. maj 2011
Viši sud u Beogradu prihvatio je nagodbu Svetlane Ražnatović, udovice komandanta paravojnih jedinica Željka Ražnatovića Arkana, sa Tužilaštvom po kojoj će ova folk pevačica zbog zloupotrebe službenog položaja platiti milion i po evra i osam meseci biti u kućnom pritvoru.

Jedino što je optužena rekla u sudnici bilo je na pitanje sudije Slađane Marković – Da li krivicu priznaje dobrovoljno. „Naravno“, odgovorila je Svetlana Ražnatović u ekspresno brzom postupku u Palati pravde koji je trajao manje od pola sata.

Nakon što je prošla pored novinara ne želeći da daje izjave, njen advokat Dragan Krgović rekao nam je da sporazum o priznanju krivice čak ne znači ni da je Svetlana Ražnatović uzela novac ili utajila porez.

„Suština u optužnici bila je da je deo prihoda od transfera fudbalera bio prikazan kao ulaganje Svetlane Ražnatović, onosno kao uplata sponzora
Ceca je, kaže njen advokat, izgubila znatan novčani iznos, a država je dobila milion i po evra.
klubu. I to je ona priznala. Time je stavila tačku na postupak koji traje osam godina, čime je izgubila znatan novčani iznos, a država je dobila milion i po evra. I to je cela priča. Za državu je ovo poštena nagodba, a da li je i za Cecu ostaviću vama da procenite“
, rekao je advokat.

Svetlana Ražnatović, poznata pod estradnim imenom Ceca, i njena sestra Lidija Ocokoljić optužene su da su prodajom deset fudbalera beogradskog kluba "Obilić", nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara.

Za pojavljivanje Svetlane Ražnatović u Palati pravde vladalo je veliko interesovanje medija, uz propust suda koji je ročište zakazao u sudnici koja ima samo petanestak mesta, zbog čega većina novinara nije mogla da uđe.

Njenom telohranitelju dozvoljen je ulazak u sudnicu i on je stajao sa pripadnicima sudskog obezbeđenja i grubo odgurivao novinare koji su želeli da je zamole za izjavu. Jedna od novinarki, uz molbu da ostane anonimna, za naš program je rekla:

„Nije uredu da privatno obezbeđenje Svetlane Ražnatović uvodi red u sudnici. Telohranitelj je zagradio novinare i nije ih pustio da izađu sve dok okrivljena nije napustila sudnicu. Raširio je ruke i noge i nikome nije dao da prođe. Niko nije mogao da priđe Ceci.“


Politička podrška


U ovom postupku „Obilić“, čije fudbalere je kao vlasnica tog kluba nezakonito prodavala Svetlana Ražnatović, nije istakao odštetni zahtev.

Svetlana Ražnatović u pratnji advokata i telohranitelja dolazi u sud, 9. maj 2011
U obrazloženju kojim se prihvata sporazum sa tužilaštvom, sud je naveo da je kazna za Svetlanu Ražnatović odmerena primenom naročito olakšavajućih okolnosti – jer se radi o neosuđivanoj osobi, koja nije vršila krivično delo od 2002. godine, i to što je u pitanju samohrana majka dva maloletna deteta.

Ovakav ishod sudskog postupka, kaže za naš program pravnica Vesna Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava, budi sumnju da pravda u Srbiji nije ista za sve.

„U svakom slučaju je iznenađujuće, najblaže rečeno, da sud tako ekspresno donese odluku, da je nagodba napravljena sa velikom lakoćom. Obrazloženje da je ona samohrana majka koja nema finansije je vrlo upitno jer svi znamo da živi u vili i da od pevanja više nego dobro zarađuje. Neobično je i da je nagodba tri puta manja od sume koju je utajila. Mogu da pretpostavim da se ipak ne bi tako ponašali prema običnom građaninu kao što se ponašaju prema Ceci Ražnatović“
, ocenjuje Vesna Petrović.

Iako joj je pretilo čak 12 godina zatvora Svetlana Ražnatović, ikona ratnih devedesetih u Srbiji, koja je hapšena u akciji Sablja pod sumnjom da je skrivala vođe zemunskog klana koji su ubili premijera Srbije Zorana Đinđića, i optužena i za arsenal oružja pronađen tom prilikom u njenoj vili na Dedinju, u njenoj 38. godini postaće deveta osoba u istoriji zemlje u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom.
"Iz ovakve odluke suda proizilazi ne samo da Svetlana Ražnatović ima zaštitu, nego i da je to pogled na svet današnjeg sveta politike i našeg zakonodavstva", kaže Borka Pavićević


Borka Pavićević
, jedna od vodećih osoba nevladinog sektora u Srbiji još iz vremena ranih devedesetih, veruje da sve ukazuje da Ceca i danas ima političku podršku.

“Iz ovakve odluke suda proizilazi ne samo da Svetlana Ražnatović ima zaštitu, nego i da je to pogled na svet današnjeg sveta politike i našeg zakonodavstva. Takvim odlukama se legalizira krajnji voluntarizam da se može prosuđivati, nagađati sa onim što je pravna država”
, smatra Borka Pavićević.

Iz svega ovoga, zaključuje Borka Pavićević, otvara se i glavni problem.

“Ovo društvo je jako dugo, sve godine vremena rata, učilo da se zločin isplati. Ako i sada postoji takvo dalje učenje, onda zaista treba da prestanemo da se pitamo odakle nam nasilje i u kakvoj je fazi društvo”
, zaključuje Borka Pavićević.

Posle Cecine nagodbe sa tužilaštvom, obustavljena je i finansijska istraga protiv pevačice i njenih srodnika kojom je trebalo da se utvrdi da li je imovina Svetlane Ražnatović veća od legalno stečenih prihoda.
XS
SM
MD
LG