Dostupni linkovi

Traži se suštinska decentralizacija


Kragujevac, Foto: Branko Vučković
Kragujevac, Foto: Branko Vučković
Donošenje Uredbe o novoj podeli Srbije na sedam statističkih regiona izazvala je oštre reakcije ne samo u Sandžaku, gde smatraju da se na veštački način deli prirodna i etnička celina, već i u Šumadiji u kojoj se ocenjuje da se time diskvalifikuju zahtevi za suštinskom decentralizacijom i regionalizacijom.

Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca i narodni poslanik kaže za Radio Slobodna Evropa da je statistička regionalizacija države promašena tema navodeći da je to kozmetička promena koja udaljava Srbiju od suštinske regionalizacije i decentralizacije.

„Ono što rešava pitanje centralizacije Srbije su istinski politički regioni koji podrazumevaju regionalni nivo lokalne samouprave. To je ono što je Srbiji neophodno da bi povećala političke i ekonomske potencijale svih svojih krajina i predela, a samim tim i otovorila njihove perspektive“
, kaže Milenić.

Borivoje Radić, jedan od inicijatora ideje o regionalizaciji Srbije smatra da je nena podela na sedam statističkih regiona urađena površno, bez uvažavanja elementarnih principa funkcionalnosti što može izazvati ozbiljne političke probleme.

„Pogled na mapu novoformiranih statističkih regiona pokazuje koliko nije bilo uvažavanja na tradiciju, na etnički sastav Srbije, na geografska područja Srbije. Ja mislim da će se ovakvom podelom na statističke regione povećati tenzije i izazvati nestabilnost u zemlji“
, kaže Radić.

NI U REKOVCU NE PRIHVATAJU ODLUKU

Milan Mitrović, član Veća nerazvijene Opštine Rekovac, kaže da ta opština, koja se nalazi na samo 24 kilometra od Kragujevca, neće prihvatiti odluku Vlade Srbije po kojoj je svrstana u Istočni region, čiji je centar Zaječar udaljen 124 kilometra.

On kaže da je Skupština opštine Rekovac 2006. godine donela odluku o pripajanju Kragujevcu i najavljuje lokalni referendum na kome će građani birati
između Kragujevca i Zaječara.

„Mi smo na samo 24 kilometra od Kragujevca i taj grad je oduvek bio centar ekonomskog i privrednog razvoja centralne Srbije. Ne slažemo se sa odlukom da budemo skrajnuti na rub Istočnog regiona“, kaže Mitrović.

Prema Milenićevim navodima, aktuelna rasprava o granicama statističkih regiona koja se vodi u Sandžaku, Šumadiji i Vojvodini potvrđuje neodrživost te uredbe.

On kaže da Kragujevac podržava stavove sandžačkih Bošnjaka i vojvođanskih Mađara o teritorijalnoj i administrativnoj organizaciji Srbije, čime štiti i interese Šumadije.

„Mi dajemo punu podršku zahtevima Bošnjaka u Sandžaku i vojvođanskih Mađara dajemo punu podršku. Naravno, to što podržavamo stavove sandđačkih Bošnjaka i vojvođanskih Mađara samo jače podrazumeva da nećemo ući ni u kakve kalkulacije sa interesima Šumadije“
, zaključuje Milenić.
XS
SM
MD
LG