Dostupni linkovi

SPC i u šoping centru


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Zoran Kosanović, Iva Martinović

U Srbiji je više nego uobičajeno da popovi osveštavaju stanove, kuće, kafiće, restorane, poslovne objekte. Ovoga puta, pre nego što je otvoren za kupce, moderni šoping centar u Nišu osveštao je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej lično.

Mirisi prestižnih francuskih parfema mešali su se sa kandilima, a sveštenici su pojali pored blještavih radnji svetskih brendova, mini suknjica i donjeg veša.



Kako se patrijarh Irinej našao na ovom mestu, i u ovakvoj atmosferi, u SPC nisu mogli da nam kažu jer im je u poseti ruski mitorpolit Ilarion i svi su, kako navode, usresređeni na njega. Očekivano i, naravno, u redu. Da li je, međutim, u redu i da se iz Patrijaršije poglavar seli u tržni centar pitamo sociologa religije Mirka Đorđevića.

„Toga nije bilo. Obično lokalni sveštenik osveštava različite objekte od javnog značaja. U ovom slučaju se očigledno htelo da takav jedan centar sa velikim prometom dobije i te dimenzije“
, ocenjuje Đorđević.

Patrijarh je najverovatnije došao na poziv vlasnika šoping centra, a u tome ništa neobično nisu videli ni predstavnici vlasti koji su se tamo našli. Bio je uz Irineja i sveštenike, kako gradonačelnik Niša Miloš Simonović, tako i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je od Vlade Srbije upravo dobio zeleno svetlo da se i u vojsku uvede vršenje verske službe.

Ne iznenađuje zato to što je za većinu građana Srbije prisustvo crkve u institucijama sekularne države potpuno noramlno i opravdano. Dolazak poglavara Srpske crkve u šoping mol, Nišlije ipak nisu očekivale:



Mirko Đorđević kaže da odazivanje pozivima, poput ovog iz Niša, nije dobro ni za samu crkvu.

„U novije vreme, to je sve češća pojava. I političke stranke imaju svoje slave i tu postoji opasnost da se to pretvori u komercijalizaciju crkvenih obreda“
, zaključuje Đorđević.
XS
SM
MD
LG