Dostupni linkovi

Skupština Srbije: Psovke i uvrede umesto zakona


Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović za vreme rasprave o Deklaraciji o Srebrenici 30. marta
Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović za vreme rasprave o Deklaraciji o Srebrenici 30. marta
Umesto usaglašavanja važnih zakona, u čijem donošenju Srbija ozbiljno kasni na putu ka EU, kolegijum parlamenta bavi se vaspitavanjem svojih poslanika.

Atmosfera na ivici incidenta, koja je prerastala čak i u tuče, česta je slika Skupštine Srbije, no u protekla dva dana u zdanju najvišeg zakonodavnog tela prštale su psovke i uvrede, kakve je teško ponoviti.

Čudi li onda što poverenje građana u poslanike niže biti ne može, dok su TV prenosi sednica u rangu reality šou programa.

Promenjen je poslovnik o radu, uvedene oštrije mere za nepoštovanje dnevnog reda, preseljeni su u zdanje nekadašnjeg saveznog parlameta (uz ocene kako je tamo dostojanstvenije), pa ipak poslanici Skupštine Srbije uspeli su da, po obilju psovki i uvreda, proteklih dana prevaziđu sami sebe.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović sazvala je kolegijum na kojem je zbog psovki izrečenih na sednici lider Naprednjaka Tomislav Nikolić kažnjen oduzimanjem reči do kraja skupštinskog zasedanja:
Vođa SNS-a Tomislav Nikolić


“Ovako – pregledali smo snimak, kako sam i najavila i izrekla sam meru oduzimanja reči. To praktično znači da gospodin Tomislav Nikolić, narednih dvadeset dana, dok traje ova sednica, neće moći da dobije reč, a ima pravo da učestvuje u replikama.”

Nikolić, koji je na sednici u sredu opsovao ministra ekonomije Mlađana Dinkića, najavljuje da će koristiti pravo na repliku:

“Meni je danas organizovano svojevrsno suđenje. Izgovorio sam ružne reči u momentu kada sam mislio da je mikrofon isključen, i trebalo je da bude isključen.”


Razloge zbog kojih se kolegijum Skupštine, umesto usaglašavanja akata u čijem donošenju se, kao uslovu za dalje evropske integracije, ozbiljno kasni, bavio vaspitnim merama za svoje poslanike nemoguće je prepričati.

Rasprava se, naime, vodila na više nivoa. U rečniku, čija je meta bio Dinkić, svaku meru ipak je prevazišao lider Naprednjaka:



Pažnju skreće Dinkićeva koleginica iz G17 plus Suzana Grubješić, no dobro ste čuli. U nastavku Nikolić se izvinio, ali i podvukao:

“Moja kazna je što sam morao da se izvinim Mlađanu Dinkiću. Ja sam svoju kaznu primio, rekao sam nešto što ne ide u javnost, što ne treba da ide u javnost, čega bih mogao i da se stidim, ali je situacija tog dana bila takva da su verovatno mnogi opsovali, ali sam ja jedini uhvaćen. I Mlađan Dinkić je juče učinio dela zbog kojih više ne bi smeo da uđe u Skupštinu".

Nalaz VMA

Ministar ekonomije za sada je, kako je saopštila predsednica parlamenta, prošao nekažnjeno:

“Nisam imala utisak da je ministar agresivan prema poslanicima. Ali jeste bilo duela koji mogu biti sporni i mogu biti predmet rada i nekih drugih organa, čak imam informacija da će se ponešto od svega završiti i na sudu.”

Đukić Dejanović govori o Dinkićevom duelu sa poslanicom Nikolićeve stranke Jorgovankom Tabaković. Ko od njih dvoje govori istinu, nije utvrđeno:



Ako ste pomislili da je ovo kraj – varate se. U nastavku slušate lidera opozicione Nove Srbije (u narodu poznatog da ne bira metode obračuna) Velimira Ilića i predsednika Lige socijaldemorata Vojvodine Nenada Čanka:



Kad već ne može replika, Ilić se dan kasnije u Skupštini pojavio sa nalazom Vojnomedicinske akademije:



Ovakve poruke bacile su u poslednji plan raspravu o Zakonu o regionalnom razvoju, a vaspitnu ulogu preuzeo je i predsednik Srbije Boris Tadić apelujući na poslanike da ne vređaju jedni druge. Raspravu u Skupštini ocenio je kao „groznu“ i podsetio je političare da imaju posebnu odgovornost da se ponašaju pristojno i bez agresije u javnoj komunikaciji.
Sednica Skupštine Srbije 30. marta


Srpski parlament beleži u svojoj istoriji brojne incidente, verbalne sukobe i uvrede. U ratnim godinama ostaje upamćen po mračnoj atmosferi i ozbiljnim pretnjama čak i sa govornice, ali i tužnim pričama o dedi i unuku iz ’91., kada je Skupština danonoćno zasedala, a tenkovi na ulicama razbijali devetomartovske demonstracije Vuka Draškovića.

U bližoj prošlosti pretvaran je u sigurnu kuću za Ratka Mladića, te mesto bacanja kletvi i fizičkih obračuna. Poverenje građana danas ne može biti niže. Prema rečima Srđana Bogosavljevića iz agencije Stratedžik marketing ne prelazi deset posto:

“Vrti se u rasponu od sedam do devet posto. S tim što se dešavaju vrlo jasni skokovi i padovi u zavisnosti od nekih događaja, i veoma veliki pad se događa u momentima nekih svađa u parlamentu.”

Zato je gledanost TV prenosa sednica (ali samo delova poput onih sa početka priče) ogromna:

“Postaje delimično zabavno štivo umesto da bude ozbiljna poruka koja se može poslati iz Skupštine.”

Razlike u atmosferi iz bliže i dalje prošlosti ne ulivaju puno vere da će kaznene mere upristojiti srpski parlament, i povratiti povrenje građana.
XS
SM
MD
LG