Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susedne zemlje očekuju sve više turista iz Srbije


Sajam turizma, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Sudeći prema prvim interesovanjima za ovogodišnju turističku ponudu, Hrvatska ponovo postaje privlačna destinacija za građane Srbije. Ukoliko se ispune predviđanja hrvatskih turističkih radnika, broj gostiju iz Srbije bi ove godine mogao da dostigne 100.000. Veliki skok turističkih poseta iz Srbije zabeležen je i u Sloveniji.

Pored SAD, Španije i Brazila, Hrvatska je prvi put ove godine zvanično predstavljena na tradicionalnom beogradskom Međunarodnom sajmu turizma.

Zlatko Vukić sa Krka poručuje:Poruka dobrodošlice turistima iz Srbije stiže i sa najviših instanci. Damir Bajs, ministar turizma Republike Hrvatske:

“Dakle, ja kao ministar turizma nisam slučajno ovde. To je jedna poruka srpskim turistima da su dobrodošli, da dolaze u jednu gostoljubivu, sigurnu i kvalitetnu destinaciju. Ono što me posebno veseli je to, da nisam samo ja došao kao predstavnik politike, nego su sa mnom i hotelijeri, kamperi, turističke agencije… Da razvijemo zajedničku saradnju”
, kaže ministar Bajs.

Za takvu saradnju spremna je i Srbija, jer kako kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić:

“Turizam je način da se širi prijateljstvo među narodima. Sigurno je da, kroz međusobnu razmenu turista, možemo da unapredimo naše ukupne odnose i da razvijemo prijateljstvo među ljudima, koje nam je dugo godina nedostajalo.”


Sudeći prema prošlogodišnjim pokazateljima i projekcijama za ovu godinu, koje govore da bi oko 100.000 turista iz Srbije trebalo da poseti Hrvatsku, navodi dobrog poznavaoca turističkih prilika, novinarku "Slobodne Dalmacije" Ružicu Mikačić, na zaključak da Srbija postaje relevantno tržište za hrvatski turizam:

Hrvatski štand na sajmu turizma
“Mislim da je upravo ovaj nastup Hrvatske, ovdje u Beogradu, i komunikacija koje su, na razini politike ostvarili naš ministar turizma i ministar Dinkić, kao i nepodjeljene simpatije koje vidim da Hrvatska ovdje uživa, i od strane medija i od poslovnih partnera koji su iznimno zainteresirani za komunikaciju i ostvarivanje kontakata, zapravo, najbolji pokazatelj da je turizam nešto u čemu će definitvno Hrvatska i Srbija ostvariti jednu jako dobru suradnju.”

Dobru saradnju očekuje i Slovenija, koja je poseban partner ovogodišnjeg Sajma turizma.

Iztok Altbauer, predsednik Slovenačkih privatnih banja, primećuje da se ukidanje viza za građane Srbije u značajnoj meri odrazilo na putovanja u Sloveniju:

“Gosti iz Srbije su stvarno napravili, tako da kažem, veliki bum. Ovakvo povećanje nismo zabeležili ni sa jednog tržišta. Već u januaru ove godine imali smo 100 odsto više gostiju. To znači da nas je posetilo više od 2.000 srpskih gostiju. Ostvareno je 6.700 noćenja u slovenačkim banjama, a interesantno je da su gosti iz Srbije, samo u januaru, napravili više noćenja nego engleski gosti u celoj prošloj godini.”


Predstavnici slovenačkog i hrvatskog turizma očekuju nastavak ovog trenda, pogotovo u kontekstu najave novih letova ka aerodromima u Portorožu, Krku i drugim mestima.

Ista očekivanja beležimo i na štandovima crnogorskih turističkih agencija, gde su ubeđeni, da ponuđene cene, posebno u vanpansionskoj potrošnji, neće biti prepreka za masovniji dolazak. Bojan Stanojević, predsednik Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Srbiji:

“Smatramo da možemo da ponudimo proizvod od nekih 8 do 10 evra po ležaju, a sada pokušavamo da smeštaj nadopunimo samim transportom, jer on je dosta skup. Razmišljamo o nekakvim specijalnim povlasticama koje bismo dobili od Železnica Crne Gore, takođe, razmišljamo i o autobuskom prevozu, i nekim drugim stvarima.”
XS
SM
MD
LG