Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija se neće mešati, ali se nada kompromisu


Boris Tadić i Milorad Dodik
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske da se Srbija neće mešati u pregovore koje s političkim liderima u BiH vode predstavnici SAD i EU, ali da se nada postizanju kompromisnih rešenja, javila je agencija Beta, pozivajući se na izvor blizak učesnicima sastanka.

"Srbija je moja politička odgovornost, a vi ste moja moralna odgovornost", kazao je, prema istom izvoru, Tadić političarima iz RS i istakao da će podržati svaku odluku koju u vezi s pregovaračkim procesom donesu predstavnici RS.

Beta navodi kako je Tadić političarima iz RS indirektno poručio da očekuje da u razgovoru s predstavnicima ostala dva naroda u BiH postignu kompromis koji bi značio dalji napredak BiH na putu ka EU.

Prema onome što je rekao na sastanku, veoma je izvesno da će premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbiti rešenja koja će ponuditi predstavnici SAD i EU, tvrdi Betin izvor.

"Stiče se utisak da je Dodik spreman tek na minimalne korekcije Ustava BiH, koje bi podrazumevala uskladjivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama u delu koji se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije pri izboru članova Predsedništva BiH", naveo je isti izvor.

Tadić je rekao i da, iako niko sa sigurnošću ne zna šta sadrži paket koji su predstavnici SAD i EU pripremili političarima iz BiH, može se naslutiti da se radi o "modifikovanom aprilskom paketu" koji znači jačanje državnih institucija i slabljenje ingerencija entiteta.

Dodik: Srbija potencira razgovore i kompromisna rešenja

Premijer Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon razgovora sa Tadićem da vlasti u Srbiji potenciraju razgovore medju stranama u BiH i da će podržati sva rešenja koja dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Dodik je kazao da su političari iz RS upoznali Tadića sa "onim što je neka ponuda" izneta na razgovoru predstavnika SAD i EU s političkim liderima iz BiH u Butmiru, ističući da ni danas "nema konzistentnog predloga niti papira" koji bi značio osnovu pregovora.

"Ako to bude predlog koji će koncipirati stranci, onda to znači da neko od domaćih aktera treba da preuzme odgovornost i predloži jedan takav akt. Nisam siguran da u RS postoji neko ko je spreman da to predloži", poručio je Dodik.

Na sastanku kod predsednika Srbije učestvovali su i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, potpredsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, predsednik Demokratske partije Dragan Čavić, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica i Socijalitičke partije RS Petar Djokić.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG