Dostupni linkovi

Dodik obećao Jeremiću pomoć oko stava BiH o Kosovu


Milorad Dodik i Vuk Jeremić u Banjaluci, 25. avgust 2011
Milorad Dodik i Vuk Jeremić u Banjaluci, 25. avgust 2011
Banjaluku je u četvrtak ujutro posjetio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, te od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražio angažman po pitanjima vezanim za Kosovo.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je u Banjaluku došao da se konsultuje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pred sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o mogućnostima da Bosna i Hercegovina podrži zahtjev Srbije da se osudi slanje specijalnih jedinica od strane vlasti u Prištini u julu ove godine na sjever Kosova:

”Ta odluka mora biti osuđena. Inače, ukoliko ne bude osuđena, ona će se ponoviti. Bilo nam je važno da se konsultujemo i ovde oko toga jer BiH jeste član Saveta bezbednosti”, ustvrdio je Jeremić.
'Mi ćemo pokušati da izgradimo jedan zajednički stav na nivou BiH i o tom pitanju', rekao je Dodik.

Milorad Dodik rekao je da podržava stav Srbije o posljednjim dešavanjima na Kosovu, te da se neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo.

”Mi ćemo pokušati da izgradimo jedan zajednički stav na nivou BiH i o tom pitanju, a pogotovo imajući u vidu jednostranu upotrebu sile od strane tzv. vlasti s Kosova u dešavanjima koja su izazvala najnoviju krizu”, naveo je Dodik.

Dodik nezadovoljan porukama Merkelove

Komentarišući posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel regionu, Vuk Jeremić rekao je da je Dodiku prenio i važne poruke koje su se mogle čuti na sastanku Merkelove sa vlastima u Beogradu.

Dodik kaže da je apsolutno nezadovoljan porukama Merkelove oko Kosova navodeći da je time jasno poručeno da će se nakon pacifiziranja Kosova pokušati pacifizirati i RS.

”Kod nas ne postoji dilema oko toga EU i smanjeni status RS. Kod nas je primaran odnos prema RS u ovom trenutku, i u budućnosti ćemo graditi takvu politiku koja neće dozvoliti urušavanje institucija u RS”, ustvrdio je Dodik.

Jeremić je rekao da se čini sve da se sazna više detalja o petorici Srba koje su u kod Tripolija uhapsili pobunjenici pod sumnjom da su Gadafijevi snajperisti.

Uspostavljeni su kontakti i sa Ambasadom Srbije u Tripoliju, kaže Jeremić i dodaje da se i dalje ne zna ni da li su uhapšenici državljani Srbije:

”Bezbednosna situacija je složena, politička situacija je potpuno nekonosolidovana, ne postoje institucije, ali učinićemo sve - i čim budemo u prilici da kažemo informacije čiji je integritet niko neće moći da dovede u pitanje, obavestićemo javnost”, rekao je Jeremić.

Milorad Dodik je ustvrdio kako je "jedno sigurno - da oni tamo nisu djelovali u saradnji sa vlastima ni Srbije ni RS, niti ima bilo ko kakvog pojma o tome”.
XS
SM
MD
LG