Dostupni linkovi

Gapes za RSE: Nema povlašćenih za prijem u EU


Mike Gapes
Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Velike Britanije Mike Gapes ocenjuje da će, ukoliko pitanje Kosova do trenutka prijema Srbije u EU ne bude rešeno, to biti velika otežavajuća okolnost za Beograd. Gapes nije želeo da iznosi bilo kakve ocene dosadašnje rasprave pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

GAPES: Sada, kada je čitav problem upućen na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, odnosno, Medjunarodni sud pravde, sačekaćemo da vidimo kakvo će biti mišljenje. Koliko razumem, Sud će ga formirati negde sredinom iduće godine.

RSE: Da li je prema vašem sudu ta pravna inicijativa srpske diplomatije uspeh ili gubljenje vremena?

GAPES: Mislim da svaka zemlja ima pravo da preduzima aktivnosti u skladu sa svojim sopstvenim procenama. Ja razumem zašto se srpska vlada opredelila za pokretanje tog legalnog procesa, ali, sačekajmo rezultat.

RSE: Šef Spoljnopolitičkog odbora holandskog Parlamenta Henk Jan Ormel rekao je pre nekoliko dana našem radiju da će njegova zemlja biti spremna da ratifikuje i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko i sledeći izveštaj tužioca Sergea Brammertza u junu 2010. godine bude pozitivan, čak ako Mladić i Hadžić ne budu isporučeni Haškom tribunalu. Šta mislite o tome?
Moramo obezbediti da sve zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije, kao i Albanija, budu jednake i da u dogledno vreme sve treba postanu članice Evropske unije

GAPES: Mislim da je to veoma pozitivan i dobrodošao zaokret i ja ga pozdravljam. Smatram da je takav stav u skladu sa pozicijom većine članica Evropske unije, uključujući i moju zemlju.

RSE: Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je prekjuče u Londonu da proces širenja Evropske unije na Zapadnom Balkanu ne sme da se zaustavi prijemom Hrvatske 2011. ili 2012. godine. Kakav je vaš stav prema tom pitanju?

GAPES: Ja veoma snažno podržavam taj stav. Mislim da moramo obezbediti da sve zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije, kao i Albanija, budu jednake i da u dogledno vreme sve treba postanu članice Evropske unije.

PITANJE KOSOVA MOŽE BITI OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST


RSE: Koje uslove po vašem mišljenju Srbija treba da ispuni da postane punopravna članica Evropske unije i šta na tom putu percipirate kao njene najveće izazove?

GAPES: Sve zemlje moraju da ispune uslove Evropske unije i tu ne sme biti povlašćenih. Moraju zatvoriti sva poglavlja koja od njih Unija zahteva. To važi podjednako za Hrvatsku, Srbiju i sve druge zemlje aspirante.
Smatram da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju ući u Evropsku uniju bez teritorijalnih problema, odnosno, bez nerešenih pitanja statusa.


RSE: Mnogi ovde u Srbiji predvidjaju da će Evropska unija vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo pre nego što udje u Uniju. Šta u tom smislu očekujete?

GAPES: Ukoliko pitanje Kosova do trenutka prijema Srbije u Evropsku uniju ne bude rešeno, to će biti velika otežavajuća okolnost za Beograd. Ja lično smatram da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju ući u Evropsku uniju bez teritorijalnih problema, odnosno, bez nerešenih pitanja statusa. A ta pitanja moraju rešiti same.

RSE: Koji tajming smatrate realističnim za ulazak Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju: je li to 2014. godina, o kojoj se u Srbiji doskora najčešće govorilo kao o tajmingu prijema, ili pak 2018 ili čak 2020?

GAPES: Mislim da takvi isforsirani i veštački nametani tajminzi neće pomoći ni Srbiji ni drugim zemljama regiona, da ispune neophodne uslove i da brže napreduju na putu do evroatlantskih institucija.

RSE: Kako gledate na aktuelnu turbulentnu situaciju u Bosni i Hercegovini? Hoće li uspeti da se preustroji u održivu, funkcionalnu državu?

GAPES: Ona to jednostavno mora ako neće da okrene ledja evropskoj sudbini i evroatlantskim integracijama. U toj zemlji je u velikom zastoju proces ustavnih reformi. Da bi mogla da nadoknadi taj zastoj u evrointegracijama i da ubrzano krene napred, mora ostvariti nužnu institucionalnu modifikaciju.

RSE: Kakav je vaš pogled na spor oko imena izmedju Makedonije i Grčke, koji ovako dugo blokira proces približavanja Makedonije evroatlantskim integracijama?

GAPES: Nadam se da će taj spor izmedju dveju zemalja biti uskoro rešen. Makedonija treba da postane članica Evropske unije i ta blokada od strane Grčke postaje potpuno besmislena.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG