Dostupni linkovi

Rapp: Saradnja sa Hagom zadovoljavajuća


Stephen Rapp u saradnji sa Rasimom Ljajićem
Stephen Rapp u saradnji sa Rasimom Ljajićem

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp preneo je vlastima Srbije kako državna sekretarka Hillary Clinton veruje da Srbija čini sve da okonča saradnju sa Haškim tribunalom

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp, koji je danas u poseti Beogradu, informisan je o tome šta Srbija preduzima u saradnji sa Haškim tribunalom, a posebno u oblasti lociranja i predaje Sudu preostale dvojice haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saopštio je Nacionalni saveta za saradnju sa Haškim sudom.

Rapp je, kako informiše Savet, “odao priznanje vlastima Srbije za dodatni napredak koji je ostvaren u saradnji sa Tribunalom i istakao da SAD pozdravljaju opredeljenost srpskih vlasti ka ostvarenju potpune saradnje, što je ocenio izuzetno važnim za procese suočavanja sa prošlošću, pomirenja i vladavine prava u regionu”.

Rapp je, dodaje se u saopštenju, naglasio da će svoje utiske o saradnji Srbije sa Tribunalom preneti i svojim budućim sagovornicima iz međunarodne zajednice.

Rasim Ljajić je, kako se navodi u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, upoznao ambasadora Rappa i sa inicijativom Srbije da lica koja su pravosnažno osuđena pred Haškim sudom kazne zatvora izdržavaju u zemljama čiji su državljani.

I u razgovoru sa predstavnicima Specijalnog tužilaštva za ratne zločine ambasador Stephen Rapp je ocenio da je saradnja sa Tribunalom u Hagu zadovoljavajuća, izjavio je Radiju Slobodna Evropa portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

“Sastanak je bio konstruktivan i razgovarali smo o svim ključnim temama - o haškim beguncima, unapređenju regionalne saradnje, problemima koji opterećuju regionalnu saradnju, posebno na relaciji Srbija – Bosna. Razgovarali smo i o sporazumu koji treba da potpišemo sa odeljenjem za specijalne istrage SAD i svakako o izveštaju Evrpske komisije koja je konstatovala da je Tužilaštvo za ratne zločine institucija za primer.”

RSE: Kakav je stav gospodina Rappa o radu Tužilaštva?

"To je bio stav sa podrškom, čak je preneo pozdrave i ubeđenje gospođe Hilari Klinton da Srbija potpuno sarađuje sa Tribunalom. Preneo je i ubeđenje Hillari Klinton da se ovde zaista čini sve da se obavi lociranje, hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Isto tako je rekao da je njegova kancelarija apsolutno u svakom trenutku otvorena za nas i da možemo u bilo kom pogledu tražiti podršku američke ambasade i vlade.”

Američki ambasador za ratne zločine Stephen Rapp razgovarao je i sa predsednikom Okružnog suda Sinišom Važićem i načelnikom Službe Uprave kriminalističke policije za otkrivanje ratnih zločina Aleksandrom Kostićem.
XS
SM
MD
LG