Dostupni linkovi

Uz hapšenje Mladića: Srbija priča o EU umesto o Srebrenici


Ulični prodavac dnevnih novina sa naslovnicom o Ratku Mladiću
Ulični prodavac dnevnih novina sa naslovnicom o Ratku Mladiću
Bez sumnje je da je Srbija učinila veliki korak hapšenjem haškog begunca Ratka Mladića koji je optužen za najteže ratne zločine u BiH, od genocida u Srebrenici do ubijanja Sarajeva, zlostavljanja u logorima Manjača, Ketarerm, zločina koji su zapanjili svet na kraju 20. veka usred Evrope. Svet je to nagradio čestitkama, nisu nedostajale hvalisave reči upućene Beogradu.

Međutim, oni koji od hapšenja Mladića očekuju mnogo više od kratkoročnih ili dugoročnih benefita – makar oni bili i pristup evropskim fondovima - primetili su da državni zvaničnici nisu, istovremeno sa objavljivanjem vesti o hapšenju Mladića, progovorili i o njegovim zločinima.

Čak ni na genocid u Srebrenici, jedini zločin tih razmera u Evropi posle Drugog svetskog rata, političari u Srbiji nisu podsetili komentarišući vest o hapšenju Mladića.

Ratko Mladić treba da ode u Hag ne zato što je to uslov za ulazak u EU, vech zato sto je to uslov za ozdravljenje srpskog društva i zato što je to najmanje što se duguje žrtvama zločina i zato što bez pravde nema pomirenja u regionu - poručuju naši sagovornici koji smatraju da je to zaboravljeno da se kaže sa najviših mesta.

Čedomir Jovanović lider LDP-a, stranke sa najdoslednijom antiratnom i antinacionalističkom politikom za RSE govori o dominantnoj poruci da je hapšenje Mladića uslov za evropski put Srbije.
Jovanović: Hapšenje Ratka Mladića je prilika da mi konačno shvatimo šta je uzrok naše agonije poslednjih 20 godina.

“Na evropsku budućnost Srbije ne utiče samo hapšenje Ratka Mladića već i naša sposobnost da živimo u skladu sa vrednostima te Evrope. A upravo zbog toga što nismo bili sposobni na tako nešto mi smo otišli u rat 90-ih godina a ne u Evropu koja nam je bila ponuđena kao alternativa za mirno rešenje jugoslovenske krize. Zato je to pogrešna formulacija. Hapšenje Ratka Mladića je prilika da mi konačno shvatimo šta je uzrok naše agonije poslednjih 20 godina“, smatra Jovanović.

Uklonjena je najveća prepreka u evrointegracijama, Mnogo veće šanse za Srbiju u EU, Hapšenje je dokaz saradnje sa Tribunalom, Veliki korak napred, Srbiji otvorena vrata ka EU- neke su od poruke domaćih zvaničnika koje su se našle na udarnim stranicama štampe. I dok takve benefite od hapšenja Mladića ističe vlast, njeni oponenti šalju poruke sa istih pozicija ali sa suprotnim predznakom.

“To hapšenje nije i neće rešiti problem ekonomskog beznađa u Srbiji, sve veće nezaposlenosti, najnižih plata i penzija u regionu, kao i najkorumpiranije vlasti u Evropi”, ocenjuje Aleksandar Vučić, iz Srpske napredne stranke.

Dve poruke

U izjavi na engleskom jeziku a kasnije i gostujući na CNN–u predsednik Srbije je u danu kad je uhapšen Mladić rekao da će Srbija nastaviti sa hapšenjem optuženih za ratne zločine ali jedini konrektni zločin koji je pomenuo je izveštaj Dika Martija o trgovini organima.

“Zahtevam nezavisnu istragu sa mandatom UN o trgovini ljudima u našoj autonomnoj pokrajini Kosovu”.
Boris Tadić objavljuje da je Ratko Mladić uhapšen, 26. maj 2011.

Advokat Srđa Popović koji je svoj profesionalni i građanski angažman posvetio borbi da se pred lice pravde dovedu odgovorni za ratove u 90-im, tim povodom kaže:

“Kad sam slušao Borisa Tadića, ja sam jasno video da on ima problem da pošalje istovremeno dve poruke. Jedna - Evropskoj uniji, to je jasna poruka i druga - antihaškoj Srbiji da to nije nikakav radostan događaj, da mu je žao što mora ovo da saopšti. Tako sam ja Tadićevo obraćanje video. On je hteo da se zaštiti sa te strane. Koliko sam juče video u Beogradu, kroz razgovore sa ljudima, sad će osnovno raspoloženje biti jedna vrsta potištenosti. Jer, taman smo zaboravili šta se tamo dogodilo a oni nas, eto, podsećaju".

RSE: Da li mislite da je to mudra politička odluka, tako se obratiti javnosti?

Popović: Zavisi kako gledate. Ako gledate na predstojeće izbore, ako vam pogled samo dotle dostiže i to vam je vremenski horizont, onda je to realpolitički mudra odluka.

Među onim retkim koji su upozorili da se srpskoj javnosti, koja još uvek u većini Ratka Mladića smatra herojem, mora poslati drugačija poruka, da uz hapšenje treba uporedo govoriti i o počinjenim zločinima, je Inicijativa mladih. Maja Mićić, dirketorka ove nevladine organizacije za RSE kaže:

“Takvim izjavama se ne doprinosi tome da mi kao društvo prođemo kroz dubok proces preispitivanja onoga što je Mladić počinio. Iz ovog društva nije nestao onaj isti sistem vrednosti koji je omogućio da Mladić počini ono što je počinio. Zato je ključno govoriti o navodima optužnice, ključno je govoriti o žrtvama, a ne o nekim bezazlenim, banalnim stvarima koje se tiču života Ratka Mladića dok je bio u bekstvu.”

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG