Dostupni linkovi

Srbija: Devet sindikata zajedno u štrajku


Većina zaposlenih u obrazovanju štrajkuje tražeći veće plate, 28. januar 2011.
Većina zaposlenih u obrazovanju štrajkuje tražeći veće plate, 28. januar 2011.
Sindikati javnih službi i državnih organa Srbije, uključujući i tri sindikata prosvete, održaće u petak u Beogradu protest pod nazivom "Ustaje Srbija", kojim, kako su najavili, žele da skrenu pažnju na socijalno-ekonomski i profesionalni položaj zaposlenih.

U protestu, kako je najavljeno, učestvovaće ukupno devet sindikalnih organizacija iz prosvetnog, zdravstvenog, pravosudnog i policijskog sektora.

Sindikati javnih službi od Vlade će sa protesta u petak zajednički zatražiti da se prekinu tokovi sive ekonomije i naplatom doprinosa omogući ispunjenje sindikalnih zahteva i bolji materijalni položaj zaposlenih u državnom sektoru.

Sindikalci očekuju da će se okupiti oko 20.000 radnika. Predsednik granskog sindikata Nezavisnost u prosveti Tomislav Živanović kaže za RSE da problem u obrazovanju mora da se reši.

„Tri reprezentativna sindikata koja su u štrajku organizuju protest i to radimo da bi Vladi Republike Srbije i ministartsvu prosvete stavili do znanja da je obrazovanje opterećeno problemima i da se to mora rešavati, a ne odlagati. Najvažnije problem je rešavanje metrijalnog statusa zaposlenih, ali tu su i drugi problemi“, kaže on.

Sindikati prosvete, koji su već dva meseca u štrajku, poručuju da danas u školama neće biti nastave, ali nisu mogli da preciziraju kakav će školski raspored čekati đake od ponedeljka.

Predsednik granskog sindikata Nezavisnost u prosveti Tomislav Živanović na naše pitanje šta od ponedeljka čeka đake kaže:

„Ne znam šta će biti od ponedeljka. Ako ministartvo bude imalo volje, možda se i dogodi da se napravi neki opšti sporazum koji bi definisao neke stvari, a nakon toga bi se definisali, sa jedne strane, ministartsva prosvete, odnosno vlade, a, sa druge strane, sindikata i zaposlenih“.

To nije sindikalna borba


Zbog protesta prosvetnih radnika, danas neće raditi nijedna osnovna i srednja škola u Kragujevcu, a umesto u učionice, profesori će krenuti za Beograd.

Milan Jeftić, predsednik kragujevačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika kaže za naš program da će za Beograd krenuti više od 200 zaposlenih:

„Iz Kragujevca kreću četiri autobusa, ukupno oko 250 zaposlenih. Očekujemo masovan protest i očekujemo povoljan ishod. Pored toga, očekujemo da se obnove razgovori i da se sve povoljno reši, kako za prosvetne radnike tako i za roditelje i decu. Verujemo da će današnji protest biti dovoljan pritisak na vladu da shvati koliko smo ozbiljni i da se to završi na jedna način koji bi bio kvalitetan za čitavo naše obrazovanje“.


Protest je najavljen pod bombastičnim nazivom „Ustaje Srbija“. Socilog Stjepan Gredelj kaže da je teško procenjivati unapred da li protest imati snagu koja može opravdati i ovaj naziv:

„Kada vidimo koji sve sindikati protestvuju, to su najgore delatnosti u Srbiji. To su prosvetari koji su već dva meseca ukinuli đacima školovanje, a o zdravstvu i policiji ne želim ni da pričam. Oni se bore za svoja prava, ali se ni jednog trenutka ne pitaju kako oni obavljaju svoje dužnosti i to je najveći problem tih štrajkačkih akcija".

RSE: Prosvetari su za petak najavili da neće biti nastave u školama, ali i da ne znaju kako će se nastava odvijati od ponedeljka. Kakav je vaš stav povodom takvih istupa prosvetnih radnika koji štrajkuju već, praktično, treći mesec?

Gredelj: Apsolutno nemam razumevanja jer znam koliko, istina generalizujem, ali loše rade i koliko više razmišljaju o platama koje, uzgred rečeno i nisu tako loše. Oni imaju bolje plate nego ljudi u nauci. Nemam razumevanja ni za prosvetne ni za zdravstvene radnike. Neke stvari zaista nisu u redu.

RSE: Da li nešto govori to što će na protestu biti samo devet sindikata i da im se neće pridružiti neki od najvećih sindikata u zemlji?

Gredelj: To više nije sindikalna borba, to je neka parcijalna borba, znači borba isključivo u oblasti svojih sektora.
XS
SM
MD
LG