Dostupni linkovi

Uz posetu Tadića Sarajevu: Zašto Beograd forsira Banja Luku


Jedna od poseta Borisa Tadića Banja Luci
Jedna od poseta Borisa Tadića Banja Luci
Povodom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu, postavlja se pitanje zašto su mnogo čvršće veze između Banja Luke i Beograda, nego Sarajeva i Beograda? Zašto najviši funkcioneri Srbije zaobilaze Sarajevo?

Kada šalje verbalne poruke u region ili Brisel, Beograd tvrdi da podržava Dejtonsku BiH. Znači i jedinstvenu državu i njen entitet Republiku Srpsku. Međutim, istovremeno, najbliži joj je politički saradnik Milorad Dodik, čovek koji tvrdi da BIH nema budućnost, a najčešća bh. adresa koju posećuje, Banja Luka.

Narodni poslanik Žarko Korać primećuje da Srbija pravi neke iskorake u regionu uoči očekivane kandidature za članstvo u EU. Jedan je prema Prištini, pomaci u procesu pregovaranja, a drugi prema BiH, odlazak u glavni grad -Sarajevo.

“Prosto je otišao u Sarajevo onda kada je morao”, kaže Korać.

“Preterali su sa odnosom sa Banja Lukom. I to naravno da izaziva rezerve u Sarajevu. Ja neću da kažem da su te rezerve opravdane, da su dobre, ali ni sarajevsko maslo nije za Ramazana, kao što ni banjalučko maslo nije za Ramazana. Beograd mora da ima daleko rafiniraniju politku od one koju ovog trenutka vodi”, smatra sociolog Božidar Jakšić.

Beograd je podgrevao nadu da će RS biti jednog dana deo Srbije i zato je izbegavao kontakte sa Sarajevom, kaže Aida Ćorović, nevladina aktivistkinja iz Novog Pazara, dela Srbije u kome živi veliki deo Bošnjaka i gde se pažljivo prate odnosi Beograda i Sarajeva.

“Beogradu je odgovaralo da pravi tesne veze sa RS, da se stvara utisak i javno mnjenje da je RS deo Srbije ili da će jednog dana to postati. I ta vrsta atmosfere se stvarala i sa strane Banja Luke i sa strane Beograda, dok su se namerno zaspostavljali odnosi sa Sarajevom”, rekla je Ćorović.

Da li to znači da Srbija i dalje negde računa na parče BiH, što je bio jedan od ratnih ciljeva? Žarko Korać odgovara:

“U Srbiji postoji već dugi niz godina na vrlo tih način da se nešto sačuva od tzv. srpskog nacionalnog programa a čini mi se da jedna od poslednjih tačaka tog programa ideja da je BiH disfunkcionalna država i da Srbi u BiH imaju pravo da se izjasne gde žele da žive. “

Nova stranica u saradnji?

Da li je forsiranje Banja Luke rezultat straha Beograda da ne bude ugrožen opstanak Republike Srpke ili suštinsko neprihvatanje celovite BiH? Božidar Jakšić, inače poreklom iz BiH, smatra da stvari nisu tako jednostavne i da problem nije samo u Beogradu.
Aida Ćorović

“Ja na to pitanje ne bih mogao dati decidiran odgovor, to je jedna konfuzna konstelacija. Mislim da je politika koja neće uvažavati državnost BiH loša politika, ali je isto tako loša politika da se ne pomogne Republici Srpskoj”, ocenjuje Jakšić.

Na pitanje da li Beograd treba eksplicitnije da pokaže da je za celovitu BiH, Jakšić kaže:

“Svakako da jeste. Ali je isto tako eksplicitnije potrebno da i Sarajevo i Banja Luka odgovore na adekvatan način.”

Da li se može očekivati da predsednik Srbije Boris Tadić poruči Srbima u BiH ono što je još davno bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio bosanskim Hrvatima: rešenje vaših problema potražite u Sarajevu, ne u Zagrebu.

“Mislim da ćemo još dugo čekati na predsednika Srbije koji će to isto poručiti Srbima u BiH, da svoje glavne i osnovne probleme, pre svega, treba da rešavaju unutar svoje države, u Sarajevu”, procenjuje Korać.

Ipak, ova poseta predsednika Srbije, ako je i sračunata više na poene u Briselu kome je prioritet normalizacija odnosa u regionu, imaće pozitivan efekat na odnose, ne samo u regionu, već i u državi koja pokušava da se izvuče iz najdublje posleratne krize.

Beograd bi u tome mogao da odigra značajnu ulogu. Aida Ćorović veruje u to.

“BiH je u ovom trenutku u vrlo dramatičnom stanju, mislim da Beograd ni malo nije pomogao da se ta situacija sredi, naprotiv, podgrevao je lažne nade Banja Luke. Nadam se da će ovom posetom, ma koliko ona bila protokolarna, biti otvorena jedna nova stranica u saradnji Beograda i Sarajeva”, kazala je Ćorović.
XS
SM
MD
LG