Dostupni linkovi

Vlada nema novca, traktori ostaju na putevima


Traktori tokom blokdade, Pančevo, 31. maj 2011
Traktori tokom blokdade, Pančevo, 31. maj 2011
Gotovo celokupna putna mreža u Vojvodini pod blokadom nezadovoljnih traktorista. Za sada prohodni jedino autoput ka Šidu železničke pruge. Subotica, Sombor, Zrenjanin, Bečej, Vršac, Kikinda i desetak drugih gradova su bez saobraćajne komunikacije.

Pančevo je od 10 kilometara udaljenog Beograda, potpuno odsečeno, a tamošnji paori već četvrti dan pod blokadom drže ovaj industrijski grad:



Vlada uporno poručuje da nema novih razgovora sa, niti će ih biti, jer kažu novca nema. Nastala je tako konfuzija i nervoza u kojoj je vidljivo jedino prisustvo traktorskih blokada na putevima Vojvodine.

Unija poslodavaca Srbije upozorava da zbog bolokade puteva privrednici trpe gubitke od više stotina miliona dinara. Nebojša Atanacković kaže da je ugroženo snabdevanje građana, prodavnice se prazne, a proizvodnja ostaje bez repromaterijala.

„Ne radi se tu samo o transportnim preduzećima, već o celokupnoj privredi koja je već nekoliko dana lišena redovnog snabdevanja. Gubici privrede će biti ogromni ako se ova drama.Niko nema prava da zbog svojih prava ugrožava prava drugih“, kaže Atanacković.

Puteve blokira Vlada

Unija poslodavaca upozorava da će, ukoliko uskoro ne dođe do kompromisa zbog kršenja osnovnih ustavnih načela o pravu na rad i preduzetništvo, podneti tužbu protiv Republike Srbije zbog kršenja osnovnih ustavnih načela o pravu na rad i preduzetništvo.

Nisu samo privrednici nezadovljni protestom poljoprivrednika. Gubitak vremena, energije i možda nekog posla, pančevačka je pešačka priča, koju beleži Zoran Glavonjić:



Nekadašnja ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković oštro je kritikovala Vladu, uz ocenu da je vlast kriva za aktuelno stanje. Ono što je očigledno i što mislim da je poruka svim građanima je da se ne ljute na poljoprivrednike jer oni ne blokiraju puteve.

„Puteve blokira vlada jer nije dozvolila građanima da mirno izraze protest. To je s jedne strane dozvoljeno samo dan ranije političkim strankama i obožavaocima optuženog za ratne zločine, a nije dozvoljeno poljoprivrednicima za koje treba da nose granu za koju vlada kaže da je strateška i razvojna Srbije“, kaže nekadašnja ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković.

Kada će se i kako poljoprivrednici sa ulica vratiti na njive niko ne zna. 'Kažnjavanje' građana mukama poljoprivrednika nije najbolje rešenje. Rešenje problema poljoprivrednika je u Beogradu, ali oni u glavni grad očito ne mogu zbog policijskih blokada.
XS
SM
MD
LG