Dostupni linkovi

Kriza šansa za naprednjake


Pristalice Naprednjaka nose u Skupštinu Srbije potpise koje su prikupili za promenu Ustava, 13. januar 2011
Pristalice Naprednjaka nose u Skupštinu Srbije potpise koje su prikupili za promenu Ustava, 13. januar 2011
Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića sa mitinga zakazanog za subotu u Beogradu zatražiće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Protest koji je najavljen tek kao početak njihove kampanje događa se u trenutku u kom javnost, sve teže pogađena nemaštinom, sve manje krije bes zbog izostanka rešenja koji bi umanjili posledice krize.

Ako je suditi po istraživanjima javnog mnjenja bolji trenutak za ulične proteste naprednjaci nisu mogli pronaći. Čak i na temperaturi koja se ozbiljno spušta ispod nule nezadovoljstvo u javnosti pre sveg pitanjima standarda je tolika da nema tog protesta protiv vlasti koji ne bi naišao na podršku.

“Veliko je nezadovoljstvo građana. U januaru po našim istraživanjim je više od 60 odsto građana reklo da Srbija ide u lošem pravcu. Dakle, podatak o 63 odsto građana koji veruju da Srbija ide u lošem pravcu samo po sebi govori da održavanje bilo kog mitinga koji građani mogu da dožive kao put za nekakve promene, može da očekuje da ima dosta veliku podršku”
, kaže Svetlana Logar iz agencije “IPSOS Stratedžik marketing”.

Bivši Šešeljevci, danas lideri naprednjaka, okupiće se baš na mestu na kom su se su se pre deceniju redovno i masovno okupljale i pristalice njihovih protivnika. Oni pak, danas su u vlasti, predvođeni Demokratskom strankom koja je ovog trećeg februara, daleko skromnije nego ikada pre proslavila 21. godinu od osnivanja:

Konvencija Tadićeve stranke u decembru u Beogradu
Demokratska stranka osnovana je 1989. godine. Od male partije, izrasla je u vladajuću. Prošla je mnoga iskušenja ali danas joj preti ne samo ekonomska kriza no i opozicija kojoj su greške iz prošlosti mnogi oprostili i koja se sada nameće kao ona koja je u stanju da reši muke svakodnevice.

Predsednik Srbije i demokrata Boris Tadić odgovara:

“Nama nikada nije zapalo da budemo u vlasti u srećna vremena. Mi nikada nećemo odustati nezavisno od toga u kakvim smo okolnostima.”


U tom svetlu Tadić najavljuje plan stabilizacije do 2020. godine. Čini to baš u trenucima u kojima socijalni bunt nije eksplodirao ali neprekidno tinja.

“Lepo se organizujemo kako bi obavestili decu, roditelje da ne dolaze u školu bespotrebno jer je škola u štrajku”, beležimo u jednoj od beogradskih osnovnih škola.

Bunt već počeo


Zvona u većini škola u Srbiji ne čuju se sedam dana, profesori traže povećanje plata. Po drugi put radnik iz Novog Pazara Halko Društinac zabija sebi ekser u ruku u pokušaju da se izbori za plate u svojoj firmi:

“Treba da vam je jasno. Danas sam hteo i drugi ekser da zakucam.”


Društinac je u centru pažnje medija baš u trenutku u kom je i deo policajaca stupio u štrajk. Problem je postao time veći jer su se mnogi zapitali da li ima neko ko u subotu može garantovati opštu bezbednost. Predsednik Nezavisnog sindikata policajaca Velimir Barbulov odgovorio je na pitanje kolege Zorana Glavonjića:

RSE: „Da li će štrajk policije uticati na održavanje mitinga naprednjaka u subotu?“

Barbulov:
„Najverovatnije neće. Pošto do odustajanja od mitinga neće doći, a mi se nadamo da ćemo do tada postići neki sporazum sa državom i da će sve biti u najboljem redu“.

Prvi čovek naprednjaka Tomislav Nikolić obećava upravo to uz potvrdu da je u pripremi mitinga ostvario „dobru“ saradnju sa policijom. 5. februra će se u Beogradu između ostalih okupiti i simpatizeri njegove stranke koji će autobusima doputovati iz unutrašnjosti, a do podneva kada počinje protest trebalo bi i da na Železničku stanicu stigne vanredni voz iz Novog Sada sa učesnicima mitinga i to zahvaljujući intervernciji gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koja je usledila nakon što su Železnici navodno zbog tehničkih razloga otkazali redovnu subotnju liniju.

Protest zbog hapšenja Karadžića, juli 2008
Kad se svi skupe obezbeđivaće ih 2 000 policajca i 1 000 stranačkih redara. Nikolić navodi neće ni kiša pasti a kamoli da će biti drugih problema:

„Onaj ko misli da pravi lom kada se skup bude završio imaće posla sa policijom. Za vreme skupa ne može da se desi. Imaćemo preko hiljadu svojih pripadnika obezbeđenja.“


Poslednji miting današnji lideri SNS-a organizovali su jula 2008. godine u znak protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića. Završilo se žestokim sukobima u strogom centru Beograda. Pod do danas nerasvetljenim okolnostima jedan demonstrant je poginuo.

Tada su uz tadašnje lidere radikala bili i čelnici nekih desničarskih organizacija. Ovog puta nije poznato da je upućen poziv i jednoj od oragnizacija desne orjentacije. U Srpskom saboru „Dveri“ razgovarali smo sa Boškom Obradovićem.

„Srpski sabor ’Dveri’ nije dobio poziv za najavljeni miting od Srpske napredne stranke“
, kaže Obradović.
'Na tim ekonomskim pitanjima, na stavaranju boljih poslova, na povećanju životnog standarda, to će jednog dana, kada budu raspisani izbori, doneti pobedu na izborima', kaže Svetlana Logaar.


Od 2008. godine kada su napustili radikale naprednjacima je dobrim delom uspelo i da se distanciraju od nacionalističke politike zahvaljujući kojoj su ostali po zlu upamćeni.

Danas se profilišu kao partija koja pokušava da objedini građane izmoždene stalnim siromašenjem. Ako ni zbog čeg drugog okolnosti im pomažu barem u procesu u koji ušli sa namerom da kod javnosti potisnu nezgodne uspomene iz prošlosti.

„Na tim ekonomskim pitanjima, na stavaranju boljih poslova, na povećanju životnog standarda, tu će uverljivi programi pojedinim strankama doneti više rejtinge ili jednog dana, kada budu raspisani izbori, pobedu na izborima“
, ocenjuje Svetlana Logar.

Od paralmentarnih stranaka protest sa naprednjacima organizuje i „Nova Srbija“ Velimra Ilića. Kako su obećali vlasti će dati rok od dva meseca da raspiše izbore, a onda, ako te ne učini, Nikolić za proleće obećava mirne proteste kojima će blokirati ceo Beograd.
XS
SM
MD
LG