Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta Vlada Srbije traži od svojih predstavnika?


Beograd, arhivski snimak

Vlada Srbije naložila je svim svojim predstavnicima da uvek reaguju kada predstavnici privremenih organa Kosova nastupaju na takvim događajima samostalno.

Ta preporuka podrazumeva i napuštanje skupova ukoliko domaćin ne uvaži protest. Mišljenja analitičara podeljena su u komentarima ove Vladine odluke.

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović, inače potpredsednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije, nedavno je u kratkom vremenskom razmaku napustio, najpre skup o energetici zemalja jugoistočne Evrope, Moldavije i Ukrajine u Ljubljani a potom i konferenciju Energetske zajednice jugoistočne Evrope u Atini, zbog toga što su Kosovo predstavljali predstavnici privremenih kosovskih institucija a ne UNMIK-a. Sada je Vlada Srbije naložila svim svojim predstavnicima da uvek reaguju kada predstavnici privremenih organa Kosova nastupaju samostalno a ne u sastavu delegacije UNMIK-a, ali i kada su u sastavu UNMIK-a a iznose stavove samostalno i one se smatraju stavovima privremenih organa.

Ova odluka je jedan od načina da Srbija sačuva svoj suverenitet i integritet, objašnjava Milivoje Mihajlović, šef Vladine kancelarije za medije:

“To na neki način postaje manir, da se na mala vrata delegacije KiM, na nekim međunarodnim skupovima, pokušavaju prikazati kao državne delegacije. Ustav Srbije i ustavni okvir su jasni da KiM ne može biti član nijedne međunarodne organizacije – to je i u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN. Ovo treba tumačiti kao jedan od načina da Srbija sačuva svoj suverenitet i integritet, posebno u vreme kada se vode pregovori o statusu KiM, jer se na taj način prejudicira status i utiče se na pregovore.”

Tako je Vlada naložila svim svojim predstavnicima da kod države organizatora ili domaćina izraze protest i zahtevaju poštovanje rezolucije 12 44, a da u protivnom napuste skup.

Ovakav postupak je sasvim razumljiv sa stanovišta međunarodnog prava i običaja koji postoje u međunarodnoj zajednici, objašnjava nekadašnji diplomata Simeon Pobulić. Međutim, postavlja se jedno sasvim drugo pitanje, a to je da li je diplomatija i izvršna vlast Srbije uradila sve da se takva pitanja razmotre pre dolaska na konferenciju, kaže Pobulić:

“Pošto se uvek šalju imena učesnika ja ne bih polazio od toga da tu postoji neka malicioznost kod organizatora ili sazivača skupa. To često može da bude nerazumevanje situacije i ne bi trebalo da ispadne kao neki instrument našeg neslaganja i protesta – time bi trebali više da se koristimo da bi neke stvari zaista razjasnili. Vi možete da kažete - ‘Izvinite, ti ljudi mogu da dođu ali pod okriljem UNMIK-a’. Dakle, predstavnici UNMIK-a dođu na skup i povedu nekog iz privremenih vlasti sa Kosova. Ja se protiv toga ne bih bunio jer UNMIK ipak obavlja celokupno upravljanje Kosovom.”

Međutim, na drugoj strani Gordana Logar spoljnopolitička urednica lista Danas i dugogodišnja dopisnica iz Vašingtona kaže da ne pamti da se poslednjih decenija tako nešto dogodilo ali ne isključuje mogućnost da se to moglo dešavati pre pada Berlinskog zida u SSSR-u ili u tadašnjim zemljama sovjetskog lagera. Međutim, nešto drugo je zbunjujuće za Gordanu Logar što se tiče beogradske politike prema Kosovu:

“Nikako ne mogu da shvatim kako dve delegacije, Beograda i Prištine, direktno razgovaraju i pregovaraju, bez obzira na prisustvo ‘trojke’ ili nekog iz međunarodne zajednice, ako ne mogu da podnesu ovako nešto u minimalnijim okvirima – tu vidim, možda mogu tako da kažem, izvesnu dozu neiskrenosti od strane Beograda. Kažem neiskrenost zato što verovatno ni u tim direktnim razgovorima ne očekuju ili bar nisu spremni na neke kompromise, ne očekuju neko istinsko rešenje. Inače, ne vidim svrhu da se ne iskoristi svaki kanal pregovaranja, dogovaranja i mogućnosti da se nađe kompromis.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG