Dostupni linkovi

Hakerska ofanziva na političke stranke u Srbiji


Websajt Lige socijaldemokrata Vojvodine
Websajt Lige socijaldemokrata Vojvodine
Samo u toku jedne večeri hakeri su napali sajtove Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, a odmah potom na red su stigli i sajtovi beogradskih odbora Liberalno-demokratske partije, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije – sa jasnom porukom – “ Mi nećemo da prestanemo da rušimo sajtove dok Tadić ne raspiše izbore!”.

Na prvi pogled stiče se utisak da je u pitanju organizovana akcija, međutim, kako stučnjaci napominju, to se ne može uzeti kao pouzdana opcija.

“Po onome što se može videti sa tih sajtova, deluje da je to potpis jedne osobe ili grupe osoba koje deluju organizovano, ali to, naravno, ne mora da znači. Verovatno će istraga pokazati o čemu se tu radi”, kaže
“Po onome što se može videti sa tih sajtova, deluje da je to potpis jedne osobe ili grupe osoba koje deluju organizovano, ali ne mora da znači”, kaže Slobodan Marković, iz Centra za razvoj interneta.
Slobodan Marković
, iz Centra za razvoj interneta.

Da li će u ovom slučaju biti pokrenuta istraga? - pitali smo Branka Stamenkovića iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

“Naravno, mi ćemo na osnovu zakonom predviđenih ovlašćenja da preduzmemo sve mere koje su pred nama, i koje su našim mogućnostima, da identifikujemo izvršioce krivičnih dela i da protiv istih povedemo krivični postupak za neko od dela koja su sankcionisana Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Neku dublju konotaciju u ovome ne možemo da pronađemo, niti imamo bilo kakvu indiciju da ona kao takva postoji. Tako da svaki od ovih slučajeva tretiramo kao poseban”
, navodi Stamenković.

Pre nekoliko dana oboren je i sajt posebnog odeljenja Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Tokom noći internet korisnici su ga menjali nekoliko puta. Ujutru je sajt ponovo bio u funkciji.

Stamenković kaže da je, zbog krivičnog dela računarske sabotaže, u toku vođenje pretkrivičnih postupaka protiv više lica.

“Iz tih razloga ja ne bih komentarisao sve radnje i mere koje Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima, ali u svakom slučaju, mi ćemo, u okviru onih mera koje su nama na raspolaganju, preduzeti sve da svi izvršioci ovog krivičnog dela, a i drugih sličnih krivičnih dela, budu identifikovani i da protiv njih bude uspešno vođen krivični postupak”
, kaže Stamenković.

Podaci o zdravlju lidera naprednjaka


Prema pisanju nekih medija, u javnost su sa nepoznate adrese dospeli i izveštaji o zdravstvenim analizama Tomislava Nikolića, koje su, povodom njegovog štrajka žeđu i glađu, rađene u privatnom Kliničko-boliničkom centru “Beograd”.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić kaže tim povodom, da je to - bez obzira o kom je građaninu reč, skandalozan postupak.

Tomislav Nikolić u bolnici, 18. aprila 2011
"Podaci o zdravstvenom stanju su i po zakonu naročito osetljivi podaci i iziskuju poseban tretman. Naravno, da je njihovo ilegalo skidanje i javno objavljivanje protivzakonito. U konkretnom slučaju, da li su ti podaci skinuti sa sajta, ili je neko do nih došao na neki drugi protivpravan način, to je pitanje koje bi, tek, trebalo da se pozabave ne samo poverenici, već, budući da je reč o tome da su moguće i neke druge protivpravne radnje, da se pozabave policija i tužilaštvo za visokotehnološki kriminal”, smatra Šabić.

Šabić, međutim, kaže da ima indicija da ovo nije delo hakera.

“Dakle, da nije reč o materijalu skinutom sa veb sajta, nego da je pribavljen na neki drugi protivpravan način. Ali to su sve spekulacije”
, navodi Šabić.

Sa napadima na sajtove suočavaju se i mnogo razvijenije zemlje od Srbije:

“Ne postoji veb sajt koji je imun na sve vrste napada. Padali su sajtovi i mnogo većih i jačih institucija – predsednika Amerike, NATO-a…”
, kaže Slobodan Marković i naglašava da u Srbiji je primetno odsutvo shvatanja značaja ove nove vrste informativnih tehnologija.

“Softver koji pokreće veb sajt ima neke svoje greške i one se redovno otklanjaju. Ono što je dužnost administratora sajtova jeste da redovno ažuriraju te softvere i da prave rezervne kopije podataka kako bi sajt mogao da se vrati brzo u normalu. Kod nas ne potoji razvijena ta vrsta kulture, bezbednosti i shvatanja značaja da, ako već imamo neki veb sajt, moramo da imamo i neku osobu koja je zadužena za njegovo ispravno funkcionisanje i koja može da reaguje relativno brzo kada se desi neki problem ovog tipa”
, zaključuje Marković.
XS
SM
MD
LG