Dostupni linkovi

Kome će političari odgovarati?


Državne institucije često krše zakone koje su same donele
Državne institucije često krše zakone koje su same donele
Primeri krajnje bahatog ponašanja državnih funkcionera, službenika i njihovih vozača, nešto je što decenijama obeležava srpsku političku scenu. Nedavni incident koji je napravio vozač predsednice Skupštine Srbije, kada je odbio da se zaustavi i pritom pregazi već nastradalog učesnika u saobraćaju, dodatno su aktuelizovali ovo pitanje.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže da je nedopustiv postupak Branislave Parezanović, sekretarice predsednice Skupštine, i vozača Gorana Jovića koji su službeno vozilo koristili u privatne svrhe.

"U postupku već snose konsekvence jer naša radnica je udaljena privremeno sa posla i pokrenut disciplinski postupak koji će utvrditi sve činjenice, okolnosti i stepen njene lične odgovornosti za sva ova dešavanja i prema tome biće adekvatno izrečena mera. Što se tiče vozača po našem nalogu nije bio angažovan. Da li neko od zaposlenih zloupotrebi pitanje je koje je ovih dana aktuelno. Ne isključujem apsolutno mogućnost da takvog nečeg nije bilo, ali vam odgovorno tvrdi da ako se u postupku utvrdi da je neko tako nešto uradio da će biti sankcionisan", kaže Odalović.

KAZNA GLASOM

Naviknuti na praksu, državne institucije često krše zakone koje su same donele, tako da se može reći da se radi o nedopustivo komotnom ponašanju.
Nemanja Nenadić iz organzacije Transparensi Srbija, kaže da ova organizacija nije pratila rad državnih funkcionera i činovnika ali da državne institucije često krše zakone.

"Moj utisak je da se koriste vozila državna u svrhe koje su partijske prirode, znači za partijske promocije. To je takođe nešto što predstavlja prekršaj i po zakonu Agencije za borbu protiv korupcije koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2010 godine. Ima, naravno, i drugih oblasti gde se koristi znatno više novca koji bi mogli biti predmet pažnje, ali ovo bi trebalo uvrstiti među prioritete zato što govori o odnosu nosilaca vlasti prema javnoj imovini i zato što na kraju krajeva to zanima javnost", objašnjava Nenadić..

Pravo pitanje je kada će država obezbediti da se zloupotrebe svedu na minumum. Zna li država šta se radi ili se dobro znaju oni koji zluopotrebljavaju službeni položaj. Politički analitičar Milan Nikolić procenjuje koliko su birači spremni da to politički kazne.

Stanite ispred bilo koje državne ustanove,ogroman je broj tih limuzina, gde se razvoze. Da li je to stvarno nužno, da li je nužno da te limuzine budu budu velike crne i da mnogo troše. Problem je što to svi rade. Sve partije to rade i sad vi, ako izađete na izbore i kažete ja bi da kaznim jednu , ali ko je to bila, odakle je bila ta sekretarica, odakle je bio taj vozač. Nigde ne možete da nađete tu informaciju, uglavnom se to dešava tako što su oni na vlasti, koalicije na vlasti kažnjene zbog toga, a recimo opozicija koja će se isto tako ponašati kada dođe na vlast nije kažnjena",
kaže Nikolić.

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

I dok se u Srbiji broj siromašnih polako približava milionu, samo tokom 2008. godine iz kase Republičke izborne komisije skupštinskim kuririma, sekretaricama, majstorima, vozačima, isplaćeno je neverovatnih 1.300.000 evra. Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović poziva novinare i javnost da prijave "ako znaju" za bilo koji drugi slučaj zloupotrebe.

"Nisam tada bio sekretar izborne komisije da bih mogao da uđem u strukturu i razloge zašto je neko određeni novac. To je ipak pitanje za moga prethodnika.Ono što znam je da je za šest meseci tada praktično, za dva izborna kruga i za izbore koji su sprovedeni na Kosovu i Metohiji, bilo angažovano više stotina ljudi", objašnjava Odalović.

Srbija svake godine izdvaja za Kosovo velika sredstva, po nekim tvrdnjama i pola milijarde evra. Izvesno je samo da novac odlazi na račune državnih institucija i da se dalje raspoređuje bez ikakvog nadzora.Utvrđeno je da 240 činovnika prima platu po više osnova. Ako su podaci tačni, onda će se morati postaviti pitanje da li država zna gde i kako troši novac poreskih obaveznika.
XS
SM
MD
LG