Dostupni linkovi

Policajci Srbije u egzistencijalnim problemima


Policija u Beogradu tokom protesta zbog hapšenja osumnjičenog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, maj 2011
Policija u Beogradu tokom protesta zbog hapšenja osumnjičenog za genocid i ratne zločine Ratka Mladića, maj 2011
Ovih dana srpska Vlada suočava se i sa nezadovoljstvom policije koja preti štrajkom. Hvaljeni kod visoko rizičnih događaja, poput Parade ponosa ili mitinga podrške Ratku Mladiću, zbog odlično odrađenog posla, policajci tvrde da se zapravo suočavaju sa egzistencijalnim problemima.

„Moj Beograd si došao da lomiš“ rečenica je policajca koju je umesto pendreka uputio jednom od šest hiljada huligana sa kojima se sedam sati tokom Parade ponosa borilo 5.600 policajaca.

To je rečenica koja je popravila imidž ne tako omiljene policije iz 90-ih ali njihov materijalni položaj je, kažu policajci, nikad gori.

Problemi se nižu, primanja 20 – 30 odsto ispod republičkog proseka, neisplaćeni zaostali troškovi za terenski rad, loša oprema, izgled policijskih stanica, nabraja predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

“Postoji masa problema, ne može država da dozvoli da policija neskoncentrisana dolazi na svoj posao a da je takvo stanje kod zaposlenih u policiji proizvela upravo država. I onda ne možete stalno da slušate isti odgovor od države kako nema sredstava. Mi smo svesni da rizikujemo svoje živote u toku obavljanja svog posla i nikad nismo ostavili državu i društvo na cedilu. Međutim, kad sa druge strane kao kao profesionalci tražimo minimum koji nam pripada po zakonu onda nailazimo na na ovu vrstu problema. Obično se nešto podeli ljudima na kašičicu što ne rešava problem i zaista se plašim da raspoloženje u policiji nikad nije bilo gore”, kaže Mijailović.

Plate ispod zakonskog minimuma

Podeljeni između sindikata oko toga da li je obećanje Vlade da će se stvari popraviti dovoljno za odlaganje štrajka, ali jednoglasni u tome da su u lošem položaju.
Momčilo Vidojević, predstavnik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije kaže da policajac sa 10 godina staža ima oko 32 hiljade primanja.

„Ako je po zakonu poslodavac u obavezi da isplati topli obrok i regres i 10 odsto za stimulaciju, ako to sve oduzmemo onda policajac realno radi za platu od 17 hiljada. To je ispod zakonskog minimuma“, objašnjava Vidojević.

Fotogalerija: Neredi u Beogradu na protestu zbog hapšenja Mladića, maj 2011

x
Pohvale policiji ne izostaju, naročito kod visoko rizičnih događaja, kao što su recimo bili Parada ponosa ili nedavni miting radikala podrške Ratku Mladiću.

Tokom ovog poslednjeg povređena su 32 policajaca a za vreme parade prošle godine čak 173 policajca, od kojih šest teže.

Momčilo Vidojević, predstavnik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije ispričao nam je kako izgleda jedan policijski dan.

„Sasvim jedan normalan dan za policajca je mučan a kada dođu vanredni događaji ili vanredna angažovanja onda je to još tri puta mučnije. Imamo situaciju da policajac dođe u osam ujutro na posao a da ode uveče u 11, pa onda dođe ujutro u 5 pa ode sledeće noći u 2 ili 3 sata. Ako tome dodamo da postoji veliki broj ljudi, pogotovo u Beogradu, koji putuju po stotinu kilometara, dolazimo u situaciju da policajci samo što ne počnu da spavaju po tih sat, dva, tri po parkovima, autobuskim stanicama“, kaže Vidojević.

Opravdani zahtevi

Predstavnici Policijskog sindikata Srbije i ministar Ivica Dačić nisu u petak postigli dogovor kojim bi bio otkazan štrajk tog sindikata. Ministar Dačić uverava da je interes Vlade da stvori sistemsko rešenje.

„To znači da se počne sa primenom posebnog kolektivnog ugovora koji ima istorijski značaj jer je prvi takav dokument, rekao bih, ne samo u Srbiji nego i možda u mnogim zemljama Evrope pa čak i EU. Jedan deo tih odredaba će se primenjivati odmah, drugi deo kada je reč o prekovremnom radu će se primenjivati od rebalansa budžeta, a treći deo koji se tiče osnovica plata i načina utvrđivanja koeficijenata primenjivaće se od budžeta za
"Neophodne su izmene i dopune zakona o policiji kada je reč o radno pravnom statusu zaposlenih, a rad na tom tekstu biće završen do kraja nedelje i predat u proceduru“, obećava ministar Dačić.

sledeću godinu. Neophodno je da dođe do određenih izmena i dopuna zakona o policiji kada je reč o radno pravnom statusu zaposlenih a rad na tom tekstu biće završen do kraja nedelje i predat u proceduru“, obećava Dačić.

Činjenica je da zahtevi policajaca stoje, kaže Marko Milošević iz Centra za civilno vojne odnose.

„Radi se o elemtarnim zahtevima poput uniformi i obuće jer su se žalili da im u poslednjih osam godina nisu obnovljene uniforme a po ugovoru treba da se obnavljaju na svake četiri godine. Osim toga gledajući Informator MUP-a možemo da vidimo da u budžetu za svaku godinu postoji posebna stavka za uniforme i onda se postavlja pitanje zašto to nije urađeno kad su sredstva već odvojena. Neki od odogovra su bili da je problem sa javnim nabavkama ali javne nabavke bi trebalo da štite taj proces a ne da ga koče“, objašnjava Milošević.

Međutim, zbog razbijenosti policijskih sindikata na njih sedam od kojih su samo tri reprezentativna teško je proceniti kako bi se štrajk odrazio na građane, kaže Milošević.

„Ja sumnjam da su svi sindikati složni oko toga da će to odjednom biti neka velika obustava rada. Mislim da neće biti“, zaključuje Milošević.
XS
SM
MD
LG