Dostupni linkovi

U štrajku i policajci


Policija u Srbiji, ilustracija
Policija u Srbiji, ilustracija
Policija u Srbiji je u štrajku, što se događa drugi put u poslednjoj deceniji. Policajci širom zemlje uključili su se tako u seriju velikih štrajkova u državi, jer prosveta je već obustavila rad a isto je najavilo i zdravstvo. Kao i ostali, policajci u štrajku imaju isti motiv – veće plate i bolji život.

Prosečna plata policajca u Srbiji je oko 300 evra, a nove službene uniforme policijski službenici dobili su pre sedam godina.

Velimir Barbulov, iz Nezavisnog sindikata policije, rekao nam je da nisu imali drugi izlaz, osim da stupe u štrajk i zatraže povećanje zarada za četrdeset odsto.

“Ovako više ne može da se živi. Ako uzmemo da je prosečna plata policajca manja od prosečne zarade u Srbiji, i da je čak i ispod potrošačke
Prosečna plata policajca manja je od prosečne zarade u Srbiji i čak je ispod potrošačke korpe.
korpe, to znači da mu nedostaje još jedna plata da bi živeo normalno kao svaki drugi prosečan građanin
”, kaže Barbulov.

Dok bude trajao štrajk, policija će biti na terenu samo po pozivu, neće obezbeđivati utakmice, niti izdavati dokumenta, lične karte i pasoše. Policijski sindikalni lideri kolege su poveli u štrajk i zbog povređenog ponosa, jer godinama često rade u prastaroj odeći i sa dotrajalom pohabanom opremom.

„Znamo za poslovicu da čizma glavu čuva. Zimi je najvažnija zimska obuća, a policajci u većini slučajeva nemaju službene čizme ili su probušene, iscepane, propuštaju vodu. Nekada se i vidi da su krpljene, pa su toliko neugledne da ih je čak i teško za videti“, navodi Barbulov.

Ne postoje zvanični podaci koliko policajaca ima u Srbiji, ali brojke koje se pominju su 45.000 zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, od čega je oko 25.000 u uniformi.

Ohrabrenje prestupnicima


Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da država godinama ne povećava standard policiji, i da to može da ohrabri prestupnike.

„To može praktično da znači da će veliki broj privrednih prestupnika nastaviti da pljačka i rastače državnu imovinu, pa bi policija već samim tim mogla da dodje u još težu materijalnu situaciju. Jer sutra praktično država neće imati od čega ni u budućnosti da je plaća“
, ocenjuje Radovanović.

Policija interveniše na neredima zbog Parade ponosa, oktobar 2010
Policajci kažu da neće odustati od štrajka, sve dok im se ne omogući normalan rad.

Kako je raditi u policiji u Srbiji danas za naš program opisali su Tomislav Nikolić, iz Policijske uprave Pirot, koji ima 21 godinu staža, i Blažo Marković, iz Uprave za obezbeđenje u Beogradu, koji je u službi 26 godina.

„Život policajca je veoma, veoma težak. Danas policajac kada dodje na posao prvo treba da razmišlja kako da obavi posao kako valja, a potom kako će da ishrani porodicu kod kuće. Moje službene cipele nosim dve godine i već su dva puta bile na krpljenju kod šustera. Gotovo da su se raspale. Da ne pričam o uniformi, jakna mi je krpljena i šivena već nebrojeno puta. Kada je napolju hladno moramo da nosimo i svoje džempere od kuće, navlačimo po par dukserica da se ne smrznemo... Ali to što smo odrpani i pocepani nije naša bruka, to je bruka države. Često stavljamo glavu u torbu, život nam je u opasnosti, i istina je da nam u tim momentima plata nije na pameti. Ali kada se sve završi razmišljam o tome kako da ishranim porodicu i iškolujem decu“
, kaže Nikolić.

„Kod mene u Upravi dobili smo po dva odela posle sedam godina. Bez košulja, bez kravate, bez kaputa... Snalazimo se tako što od svoje plate uzmemo kredit, pa kupujemo garderobu za posao na dvanaest ili trinaest rata. Čuo sam i ja da uniforme za italijanske policajce kreiraju Dolce & Gabbana, ali kad pogledam geografsku kartu vidim da je Italija veoma daleko od nas. Iskreno da vam kažem, u dubini duše se jako loše osećam. Država ne može da mi obezbedi osnovne uslove za život, a za nju sam mnogo dao“
, navodi Marković.

Prethodni štrajk policije u Srbiji, takođe pod vodjstvom Nezavisnog sindikata policije, dogodio se 2007. godine i trajao je pet dana.
XS
SM
MD
LG