Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trećina građana ima poverenja u policiju


Specijalci srpske policije

Skoro trećina građana Srbije ima poverenja u policiju kao instituciju, ali velika većina veruje da politika drastično utiče na njen rad i da je ophrvana korupcijom, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja o reformama MUP-a Srbije. Istraživanje je naručila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, a sproveo ga je Strateški marketing.

Na osnovu poverenja koje imaju u neku instituciju, građani Srbije policiju su svrstali na četvrto mesto sa 28 odsto podrške, a prethode obrazovni sistem, vojska i crkva na prvom mestu u koju veruje 59 odsto ispitanih. Sedamdeset odsto veruje da u policiji postoji volja za borbu protiv kriminala i korupcije, ali 35 odsto misli da zbog korupcije i političkih pritisaka policija to ne može da radi.

Najinteresantnije je da čak 74 odsto građana smatra da političari imaju uticaja na operativni rad policije, što je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, ovako prokomentarisao:

"Policija treba da radi svoj posao i niko policiji neće naređivati da nešto radi ili da nešto ne radi, tako da je i to jedan od naših pravaca daljeg rada. Mislim da je upravo to rezultiralo većom angažovanošću policije u borbi protiv organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala. Takođe, videli ste da i kod drugih političkih struktura u Srbiji postoji konsenzus oko toga da je borba protiv kriminala nacionalni i državni interes."

Građani kao najveće probleme navode organizovani kriminal, pre svega trgovinu drogom, zatim korupciju i nasilje na javnim mestim, a kada su u pitanju narkotici smatraju da je stanje na tom planu mnogo gore nego pre pet godina. Pedesetpet odsto ispitanih veruje da je korupcija mnogo prisutna u policiji. Ivica Dačić rekao je da su prioriteti građana i prioriteti policije:

"Veoma je bitno za nas da i građani insistiraju da se što više smanji, odnosno ukine, korupcija u redovima policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, znate da smo i u tom pogledu sproveli nekoliko akcija. Policija ne može da vodi uspešnu borbu protiv kriminala ukoliko u svojim redovima ima korupcije. Za uspešnu borbu protiv kriminala je neophodan politički konsenzus u društvu i tu neće biti razlike što se tiče stranačke pripadnosti, političkih i ekonomskih uticaja. Policija isključivo treba da radi po tome da li je neko prekršio zakon ili ne."

Građani su zakljulili da je policija najmanje efikasna u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala, i da je za to najodgovornija Vlada Srbije.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG