Dostupni linkovi

Počeo konačni obračun sa mafijom?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je predlog za dopunu istrage protiv folk pevačice Svetlane Ražnatović, koja se tereti za zloupotrebu službenog položaja pri prodaji fudbalera beogradskog fudbalskog kluba Obilić.

Ova istraga samo je jedan od poteza srpskog pravosuđa u talasu borbe protiv organizovanog kriminala, od kojih se u poslednje vreme posebno izdvaja istraga u slučaju narko bande Darka Šarića, pa se javnost Srbije nada da je u praksi počeo dugo najavljivani konačni obračun sa mafijom.

Folk pevačica Svetlana Ražnatovic, poznata kao Ceca, supruga ubijenog Željka Ražnatovića Arkana, vođe paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, osumnjičena je da je kao vlasnik FK “Obilić” od prodaje petnaestak fudbalera stranim klubovima od 1998. do 1. marta 2003. godine nezakonito prisvojila više desetina miliona nemačkih maraka.

Tomo Zorić, portparol Višeg javnog tužilaštva izjavio je da se predlog za dopunu istrage protiv Svetlane Ražnatović odnosi na ekonomsko-finansijsko veštačenje u vezi sa dokumentacijom koja je pribavljena preko međunarodne pravne pomoći iz Rusije, Grčke, Bugarske, Francuske i Austrije.

"Kao i radi obavljanja analize i davanja stručnog mišljenja povodom knjigovodstvenog veštačenja koje je već izvršeno u ovom predmetu. Naš stav je jasan, da je ovo poslednji korak koji mora biti preduzet kako bi Tužilaštvo donelo konačnu odluku u ovom predmetu," rekao je Zorić.

Isti cilj


Istraga protiv Svetlane Ražnatović počela je u martu 2003, kada je privedena tokom policijske akcije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Drugi slučaj u borbi protiv kriminala koji zaokuplja srpsku javnost je istraga protiv jednog od najvećih narko klanova u Evropi, koji predvodi Plevljak Darko Šarić.

U Ministarstvu pravde Srbije mediji su saznali da je ministarka Snežana Malović dobila poziv od crnogorskog kolege Miraša Radovića za razgovore o saradnji crnogorskog i srpskog pravosuđa u tom slučaju, i da će se narednih dana sastati sa njim.

"I Srbija i Crna Gora imaju isti cilj, a to je da oni koji su se ogrešili o zakon budu izvedeni pred lice pravde. To nije moguće bez razmene informacija i međusobne podrške," izjavila je Malović.

Mislim da ovoga puta nema sprege tolikog nivoa, između narko kriminala i države, koja bi mogla dovesti recimo do ubistava tužilaca, sudija ili napada na političare
Prethodno je javnost Srbije saznala da su ministarki pravde, ministru policije Ivici Dačiću i pojedinim tužiocima i sudijama stigle pretnje iz kriminalnog miljea.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je za RSE da je borba koju Srbija vodi protiv najvećih trgovaca drogom i ostalih vidova kriminala veoma ozbiljna, i da pretnje iz narko krugova ni u kom slučaju ne treba potcenjivati.

"To je nešto uobičajeno što narko kriminal lansira kada god je bitno ugrožen. Ali, mislim da ovoga puta nema sprege tolikog nivoa, između narko kriminala i države, koja bi mogla dovesti recimo do ubistava tužilaca, sudija ili napada na političare,"
kaže Radovanović.

Bez snažne građanske kontrole


Iako su pretnje krajnje ozbiljne, smatra Radovanović, strah za život ministara i visokih funkcionera u pravosuđu nije bio primarni razlog zbog kog je država rešila da udari na najmoćnije kriminalne grupe.

"To je učinjeno zato što se došlo do saznanja da ogromne količine droge ulaze u Evropu putem narko klanova koji postoje u Srbiji, i onda su druge zemlje pritisle Srbiju da pogleda šta se to radi i reaguje. I razlog je naravno i to što su pukle veze između tih narko klanova i političkih partija koje su oni servisirali, odnosno miljenika političkih partija," smatra Radovanović.

Poslednje akcije pokazuju, zaključuje on, da Srbija krupnim koracima pravi insitucije koje će suzbiti organizovani kriminal, ali predstoji još mnogo posla.

"Na žalost mi još nemamo snažnu građansku kontrolu institucija države, kao najveću branu protiv organizovanog kriminala, ali na putu smo da to stvorimo," rekao je Radovanović.

Beograđani sa kojima smo razgovarali su nestrpljivi, i od države traže da se borba ovog puta dovede do kraja:



Pročitajte i ovo:
Šefovi policija za još tješnju suradnju
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
XS
SM
MD
LG