Dostupni linkovi

Srpski zvaničnici: Embargo velika greška, Priština krši sporazum


Granični prelaz Merdare - ilustracija: flickr
Granični prelaz Merdare - ilustracija: flickr
Nakon što je Vlada Kosova uvela embargo na uvoz robe iz Srbije objasnivši razloge za uvođenje te mere time što Beograd ne priznaje pečate kosovske carine, što sprečava uvoz robe sa Kosova u Srbiju, reakcije najviših srpskih zvaničnika i privrednika unisone su u oceni da Priština time krši sporazum CEFTA i u nadi da Evropska unija neće dozvoliti jednostrane mere.

Na odluku prištinskih vlasti o uvođenju Srbiji trgovinskog embarga oglasio se čak i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je izjavio da je odluka administracije u Prištini da uvede sankcije, odnosno embargo na srpsku robu neprijateljski gest i provokacija, ali da Beograd neće uzvratiti bilo kakvom kontramerom.

"Ovaj unilateralni, jednostrani, akt administracije u Prištini ima veoma teško i kompleksno dejstvo na proces razgovora između Beograda i Prištine. Svi oni koji su savetovali Prištini da učini ovakav akt učinili su veliku grešku. Uvoditi bilo kakve sankcije, trgovinske sankcije, koje, na kraju, štete obične građane, mislim da je nemoralno, apsurdno, da je protivno osnovnim evropskim principima", rekao je Tadić novinarima.

On je izrazio nadu da će administracija u Prištini razmisliti o krajnjim konsekvencama te odluke.

Osim predsednika, oglasila se i Vlada Srbije koja je najavila da će internacionalizovati problem u vezi sa zabranom ulaska robe iz Srbije na Kosovo.

Šef njene kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da potez Prištine predstavlja grubo kršenje CEFTA sporazuma, dezavuisanje smisla dijaloga o Kosovu i će srpska strana upozoriti Ujedinjene nacije i Evropsku uniju na problem zabrane ulaska robe iz Srbije na Kosovo.

Pravdajući se da je odluka o embargu na uvoz robe iz Srbije posledica neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskog pečata i o slobodnoj trgovini, Priština zapravo pokazuje da joj nije stalo da otvorena pitanja rešava dijalogom, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa ministar za Kosovu u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

“Posledice ove odluke osetiće svi građani Kosova i Metohije – kako Srbi, tako i Albanci. Mi jesmo spremni – ne samo oko carinskih pečata nego i oko drugih problema – da nađemo kompromis i mislimo da smo blizu rešenja. Nikome nije stalo do toga da Prištinu izoluje i da je na bilo koji način ometa da izvozi robu sa Kosova i Metohije, ali moraju da se poštuju već postojeći principi i pravila. Ako vi sami ne poštujete sporazum CEFTA i jednostrano donosite odluke, onda ne možete očekivati da se druge zemlje u regionu drugačije ponašaju. Ali, ostavimo to dijalogu. Zato smo mi i insistirali da se o tome razgovara u Briselu i ja očekujem da ćemo već u septembru imati sporazum koji će zadovoljiti i jednu i drugu stranu”, izjavio je Bogdanović.

Miletić: Odluka suprotna ekonomskoj logici

I potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić ocenio je da je odluka Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije jednostrana mera koju ne prepoznaje trgovinski svet niti CEFTA i dodao da je uveren da tu odluku ni na koji način ne može prihvatiti Evropska unija.

Božidar Đelić, foto: Vesna Anđić
Embargo na promet robe iz Srbije na teritoriji Kosova predstavlja najdrastičnije kršenje CEFTA sporazuma, čiji je potpisnik i UNMIK Kosovo, saopštila je i Privredna komora Srbije. Ovo udruženje ocenilo je da mera prištinske administracije neće doprineti povećanju prometa, investicija i zaposlenosti na teritoriji Kosova, ali da će drastično povećati obim robe čiji se promet odvija u sivoj zoni, što će, kako se ističe, dovesti do poskupljenja i naneti štetu pre svega potrošačima.

Prema podacima Komore, za prvih šest meseci 2011. godine iz Srbije je na Kosovo otpremljeno robe za 202,8 miliona dolara, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na vrednost iz prvih šest meseci 2010. Robna razmena Srbije sa Kosovom prošle godine premašila je 395 miliona dolara, pri čemu je vrednost isporuka iz Srbije bila više od 390, a nabavka sa Kosova četiri miliona dolara.

Prve posledice embarga zabeležene su na Merdarama, između Srbije i Kosova, gde su formirane kilometarske kolone kamiona šlepera punih lako kvarljive robe koja ne može da uđe na Kosovo.

A šta kažu srpski privrednici koji svoju robu kontinuirano prodaju na Kosovu?

Dragoslav Ilić, direktor “Prolom Vode”, u sastavu kuršumlijskog preduzeća “Planinka”, jednog od najvećih izvoznika robe na Kosovo u Topličkom okrugu, u izjavi za RSE kaže da su zatečeni odlukom kosovske Vlade, kao i njihov partner sa Kosova i da će morati da potraže alternativna rešenja za plasman svoje robe ukoliko ostane na snazi zabrana izvoza robe iz Srbije na Kosovo.

“Smatram da je ovaj njihov potez neodrživ i u konačnom ishodu – na njihovu štetu. A što se nas tiče, već razmišljamo o nekim alternativnim rešenjima koja bi omogućila da naši potrošači na Kosovu ne ostanu bez naših proizvoda. Tržištu Kosova isporučujemo oko dva i po miliona litara naših proizvoda”, navodi naš sagovornik.

Miroslav Miletić, direktor poznate fabrike konditorskih proizvoda “Bambi”, kaže za RSE da to preduzeće od osnivanja ima kontinuiranu prodaju svojih proizvođa na području Kosova i da će žrtve najveće žrtve embarga biti potrošači sa Kosova.

“Uvođenje embarga ili dodatnih carina na konditorske proizvode predstavlja pogrešan ekonomski potez pre svega na štetu kosovskih potrošača zbog toga što će ti proizvodi na kraju morati da pretrpe korekciju za tu dodatnu carinu u svojoj krajnjoj potrošačkoj ceni i samim tim ti proizvodi neće biti dostupni svim potrošačima kao što su bili pre donošenja ovakve odluke. Ja smatram da će ta odluka vrlo brzo biti ukinuta zato što je protivna ne samo svim sporazumima koji se sada primenjuju u poslovanju na području regiona i šire nego zato što je naprosto suprotna svakoj ekonomskoj logici”, kaže Miletić.
XS
SM
MD
LG