Dostupni linkovi

Do sada preminulo 17 osoba od novog gripa


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
U Srbiji je do sada potvrdjeno 356 slučajeva obolelih od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a preminulo je 17 osoba, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Vakcinacija protiv novog gripa počinje sredinom decembra i biće obavljena predviđenom količinom vakcina, po prioritetnim grupama.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije, da Srbija ne kasni sa nabavkom vakcine protiv novog gripa i da je vakcina jeftinija u Srbiji nego u Hrvatskoj.

„Po dolasku prve količine vakcina u zemlju, što se može očekivati veoma brzo, krenuće procedura testiranja u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, u Agenciji za lekove, i posle obavljenog testiranja započeće vakcinacija. Mislim da u ovom trenutku, zaista, nema nijednog ozbiljnog i razumnog argumenta da se bude protiv vakcinacije. Ja ću se sigurno vakcinisati, članovi Radne grupe, takođe...“

Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon naglašava da će vakcina biti dovoljno za sve i da je izuzetno jaka preporuka da se svi vakcinišu:

“Zašto? Zato što biramo između bolesti i vakcine, na duži period. Svakako, u jednoj sezoni ne mogu svi oboleti, ali je isto tako poznato, u sklopu epidemijskog procesa da, za osam do deset godina, virus obiđe čitavu populaciju. Vakcinisanjem, praktično, imate zaštićene ljude i na taj način, uopšte, prestaje mogućnost naglog i masovnog oboljevanja.”

I dalje, medjutim, ostaje otvoreno pitanje - koliko gradjani Srbije imaju poverenja u vakcine protiv novog gripa?

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević pokušao je da reši ovu dilemu anketirajući novinare, prisutne na njegovoj press konferenciji:

XS
SM
MD
LG