Dostupni linkovi

Postoji bojazan od širenja nemira


Beograd, zgrada Ambasade SAD dan nakon što je zapaljena
Beograd, zgrada Ambasade SAD dan nakon što je zapaljena

Snimke nasilja na beogradskim ulicama u četvrtak navečer šokirale su svjetsku javnost i izazvale brze reakcije međunarodne zajednice. Mediji ističu da je miting "Kosovo je Srbija", koji su srbijanski lideri organizirali kako bi pokazali svijetu koliko se protive proglašenju kosovske nezavisnosti, izazvao više osudu nego simpatije svijeta.

Srbijanskim vlastima je ostalo da se ispričavaju zbog nemilih scena razaranja, pljačke, paleži strane imovine po Beogradu, ističu mediji. Sinoć je srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić govoreći za Reutres pokušao je događaj minimizirati i uputiti riječi isprike:

"Scene nasilja viđene u Beogradu za koje žalimo, djelo su ekstremnih grupica, jer je na prosvjedu bilo stotine tisuća mirnih građana koji su sudjelovali na mitingu."
Američki državni podtajnik Nicholas Burns sinoć je telefonirao premijeru Vojislavu Koštunica upozoravajući ga da se nasilje ne može tolerirati i da se ne smije ponoviti.
Vijeće sigurnosti se hitno oglasilo na zahtjev SAD, osuđujući napade i naglašavajući temeljne principe nepovredivosti diplomatskih misija. Ambasador Paname Ricardo Alberto Arisa, koji je trenutni predsjedavajući Vijeća sigrnosti, upozorio je Beograd:

"Članice Vijeća sigurnosti najoštrije osuđuju napade na ambasade u Beogradu koji su oštetili imovinu ambasada i ugrozili živote diplomatskog osoblja. Vijeće sigurnosti se poziva na temeljne principe nepovredivosti diplomatskih misija i obaveze vlada koje su im domaćini, a sukladno Bečkoj konvenciji iz 1961., da poduzmu odgovarajuće korake kako bi se zaštitili prostori ambasada".
Šamar Beogradu stiže i iz Bruxellesa. Visoki povjerenik Unije za vanjske poslove Javier Solana poručio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ostati na čekanju dok se situacija ne smiri.
Postoji bojazan da bi se, ukoliko Vlada Srbije ne smiri strasti i ne povrati sigurnost, nemiri mogli proširiti i na druge dijelove regije, posebno na Kosovo, upozoravaju analitičari, ističući kako je otvoreno pitanje koliko je zapravo Vlada Srbije zanemarivala jačinu sinoćnjih događaja, a koliko je bila mogući suorganizator. Neke agencije podsjećaju da je sjedište Ministarstva unutarnjih poslova Srbije tek nekoliko stotina metara udaljeno od američke Ambasade u Beogradu, a da je policiji trebalo više od pola sata da dođe na mjesto događaja, što je razularenoj masi omogućilo da bacaju molotovljeve koktele i provale u zgradu. Svjetski mediji prenose izjave srbijanskih dužnosnika kako je veliki broj nasilnih demonstranata zapravo otežao brži odgovor policije.
XS
SM
MD
LG