Dostupni linkovi

Štite li političari ekstremne grupe u Srbiji


'Navijač' Srbije tokom nereda na stadionu u Đenovi, 12. oktobar 2010
'Navijač' Srbije tokom nereda na stadionu u Đenovi, 12. oktobar 2010
Mada postoje osnovane sumnje da haos koji je izazvan u nedelju u Beogradu i divljanje navijača u Đenovi imaju političku pozadinu, za sada niko od zvaničnika ne želi da imenuje stranke koje bi se mogle direktno dovesti u vezu sa tim teškim incidentima.

Tako i funkcioner vladajuće Socijalističke partije Srbije Branko Ružić oduđuje nasilje, ali je izbegao da kaže ko takvim događajima diriguje.

“Možete izaći ovde u Beogradu na ulicu ili otići na bilo koju utakmicu i čućete koji su to ljudi. Mislim da je na državi da reaguje tim povodom, a ne na nama da optužujemo bilo koga. Smatram da ne postoje nikakvi para-političari, postoje oni koji su spremni da diriguju oragnizovanim nasiljem i da izazivaju nestabilnost u društvu, ali je najvažnije da nadležni organi sankcionišu, procesuiraju one koji su vinovnici ovih dešavanja”, kaže Ružić.

Veza političara i ekstremnih grupa do sada je ipak više puta bila vidljiva. Najočigledniji primeri za to su gradovi u kojima su ometane ili prekinute tribine emisije Peščanik.

Jedna od autorki, Svetlana Lukić, primećuje da se u različitim delovima Srbije, ekstremne grupe vezuju za različite političke stranke.

“Klasična situacija je bila u Aranđelovcu kada je sprečena promocija Peščanika. Promociju je sprečio gradonačelnik Topole. On je organizovao ljude, doveo ih autobusima. Taj gradonačelnik Topole se javno izjasnio da je član Nove Srbije", seća se Svetlana Lukić.

“Po Vojvodini veoma često se dešava da su oni vezani za Srpsku radikalnu stranku, pogotovo što tamo ima dosta izbeglica iz Bosne i Hrvatske. Nažalost, veoma je često evidentna i njihova veza sa pojedinim sveštenicima i vladikama”, kaže autorka Peščanika.

Negiranje iz Koštuničine stranke


Plakati sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića" u Beogradu, arhiv
Primeri Peščanika nisu usamljeni. U maju 2007., Aleksandar Vučić, u to vreme generalni sekretar Srpske radikalne stranke, po beogradskim ulicama je lepio plakate “Bulevar Ratka Mladića”, koje je potpisao desničarski pokret 1389.

U vezu sa desno orijentisanim grupama, često je dovođena i Demokratska stranka Srbije, dok je premijer bio njihov lider Vojislav Koštunica.

Koštunica je, podsetimo, svojevremeno objavljivao tekstove u glasilu pokreta “Obraz”, čiji je lider Mladen Obradović u pritvoru pod optužbom da je glavni organizator nasilja koje se dogodilo u Beogradu.

Slobodan Samaradžić iz DSS-a izričit je međutim da oni ne stoje iza nasilnih grupa.

“Te insinuacije o političkoj pozadini, one bi trebalo da se pretvore u činjenice, pa da se izlože činjenice da li postoje bar indicije o tome da su neke stranke inspirisale ili podržale događaje kakvi su bili 10. oktobra ili događaj u Đenovi. Mislim da je to spontani izliv nezdovoljstva na takvo jedno poniženje građana i to su učinili mladi ljudi koji nemaju mnogo računice i neke kalkulacije u svojoj glavi”
, rekao je funckioner DSS-a.

Međutim, više je nego upadljiv zaštitnički odnos pojedinih političara prema grupama huligana. Tako je lider opozicione Nove Srbije Velimir Ilić u Parlamentu zatražio da se puste osobe privedene zbog sumnje da su činile nasilje.

Na takav pristup, čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak odgovara:

“Stvar je vrlo jednostavna. Ko god taj fašistički ološ nazove navijači ili deca ili zavedena omladina, taj laže i prikriva istinu.”

Instrumentalizacija


U međuvremenu se čeka da tužilaštvo pokrene istragu o tome ko finansira pokret “Obraz” i slične ekstremističke organizacije. Svetlana Lukić smatra da je naivno verovati da “Obraz” i njihov čelnik Mladen Obradović sami stoje iza nereda.

“Kao kada bi Vladu Budalu, Đuru Mutavog ili braću Simović označili kao vrh piramide atentatora na premijera Đinđića. Dakle, ako mi nismo u toj situaciji uspeli da kažemo ili smo se zasutavili samo kod Legije i ne želimo dalje da idemo, onda mislim da će se i ovde završiti čitava stvar sa tim Obradovićem nesrećnim iz “Obraza” koji naravno nije nevin”, ističe Svetlana Lukić.

Socilog Zagorka Golubović, koja je radila brojna istraživanja o stanju u društvu, ocenjuje da je važno objasniti odakle među mladima eksplozija negativne energije. Na pitanje da li neko tu energiju instrumentalizuje, Zagorka Golubović kaže:

“Danas to možda kanališu Radikali i ne znam ko drugi. Sutra će to možda pokušati druge partije…”


RSE: Da li postoji neko kome ovo što se dešava na ulicma odgovara?

Golubović:
Sigurno da postoji! Mislim da tu može čak i da se vrlo jasno imenuje. Mislim da Radikalnoj stranci, pogotovo sa nadom da će im se lider Vojislav Šešelj, krajnji destruktivac, vratiti, ide apsolutno na ruku. Oni dobijaju poene, jer će sada oni da se jave kao branioci. Zašto, recimo, Demokratska stranka ne reaguje odlučnije? I njihova kancelarija je spaljena. Reč je o tome da je nekome stalo do toga da uništi sve što u ovoj zemlji iole ima potenciju da zemlju dovede do nekakve demokratizacije”, kaže Zagorka Golubović.

Dok se ne utvrdi ko stoji iza nereda u Beogradu i Đenovi, policija privodi sve više samih aktera ovih događaja.
XS
SM
MD
LG