Dostupni linkovi

Montgomeri savetuje Nikolićeve naprednjake


William Montgomery
William Montgomery
Za savetnički mesečni honorar od sedam i po hiljada evra, plus troškovi - lider naprednjaka Tomislav Nikolić angažovao je bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Vilijema Montgomerija kako bi mu pomogao da popravi imidž o stranci u SAD i EU, ali i da osvoji vlast u Srbiji.

Naprednjaci ne spore potpisivanje ovog ugovora, za koji se tvrdi da je napravljen još u septembru, međutim, kažu da ga još uvek nisu realizovali zbog nedostatka novca.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović Milanović prvo je demantovala da je sa Montgomerijem potpisan ugovor, a potom je saopštila da je to što je rekla konferenciji za štampu – bila greška.

"Režim i režimske sluge, vrlo jasno u tekstu Blica pokazuju način i hajku koju čine prema Srpskoj naprednoj stranci. Pročitajte tekst i videćete odgovor zamenika predsednika SNS (Aleksandra Vučića) da takav ugovor ne samo da nije potpisan, nego nikakav novac nije dat”
, rekla je Mihajlović Milanović.

Aleksandar Vučić
U pomenutom tekstu, međutim, zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić ne demantuje potpisivanje ugovora.

“Ugovor je potpisan, ali nije realizovan jer nismo imali novca, pošto nismo na budžetu. Planiramo kad dođemo na vlast da potpišemo ugovore sa mnogim agencijama i u Americi, i u Rusiji i u Kini. Svaka normalna stranka želi da se što bolje predstavi”, naveo je Vučić.

Konačno, uz izvinjenje zbog greške, stranka je saopštila, da je činjenica da je ugovor potpisan, ali da nije izvršeno nikakvo plaćanje, jer SNS nema sredstava da ispuni obaveze iz tog ugovora.

Povodom ovih navoda, obratili smo se i bivšem američkom ambasadoru u beogradu Vilijemu Montgomeriju.

“Nije na meni da dajem bilo kakav kometar. Morali biste, umesto toga, da se obratite njihovom predstavniku. Voleo bih da mogu da Vam pomognem, ali to je , ipak, profesionalni odnos, zar ne?”, odgovorio je Montgomeri.

Redizajniranje poruka


Celokupan događaj, verovatno, ne bi dobio ni približan publicitet da nisu u pitanju političari koji se teško oslobađaju imidža iz doskorašnje prošlosti, kada su kao radikali predstavljali simbol protivljenja američkoj i evropskoj politici, i brižljivo notirali i obnarodovali svaku otvorenu i potencijalnu saradnju sa predstavnicima Zapada.

Sada su se, kao deklarativno reformisana partija, pridružili korpusu koji u toj saradnji ne vidi bilo kakav problem.

“Mislim da tu ne treba biti licemeran. Jasno je da sve ključne političke stranke rade ozbiljno na svom marketingu i redizajniranju sopstvenog imidža i poruka koje imaju i jasno je da se tu angažuju strane agencije i pojedinci”, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković, napominjući da je to priča koja važila i za nekadašnje radikale, tako da tu nema nikakvih iznenađenja.
"Pitanje je samo koliko ta vrsta informacija može da doprinese ili šteti imidžu i rejtingu koje su stranke izgradile u javnosti”, ocenjuje Stoiljković.

“Samo je važno da to ostane transparentno i da se u tip kampanje i angažovanja ima uvida. A to stranke obezbeđuju iz svojih finansija i treba samo da pokažu koji su to izvori. Pitanje je samo koliko ta vrsta informacija može da doprinese ili šteti imidžu i rejtingu koje su stranke izgradile u javnosti. To je možda jedini rizik koji tu postoji kada se radi o naprednjacima, koji su dugo pričali priču i gradili imidž na tome da se sopstvenim kapacitetima i sredstvima bave redizajniranjem svojih poruka”, ocenjuje Stoiljković.

Na pitanje da li ove kontradiktorne izjave iz vrha stranke liče malo na pokušaj prikrivanja informacije, Sotiljković odgovara:

"To liči na tipično hijerarhijske, unutarpartijske odnose kod nas, i ja verujem da se iskreno date obe izjave. Prosto, ta vrsta aranžmana koji se sklapa je stvar sa kojom je upoznato, tek, nekoliko ljudi u stranci.”
XS
SM
MD
LG