Dostupni linkovi

Sledi teška runda pregovora sa MMF-om


Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Albert Jeger, od danas će u Beogradu voditi razgovore sa Vladom Srbije povodom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom. Razgovori sa ekspertima Vlade i Narodne banke trajaće do 23. februara.

Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera Srbije Mirka Cvetkovića, izjavio je da će glavna tema razgovora sa MMF biti reforma penzijskog sistema u okviru koje je ključno pitanje da li su pripremljena rešenja koja dugoročno omogućavaju smanjenje izdataka iz budžeta za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. Do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 milijardi evra.

Od izveštaja misije MMF-a zavisiće povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra.

Beograd se novembarskim sporazumom sa ovom finansijskom institucijom obavezao da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, obećavši da će plate i penzije biti “pod ledom” i tokom ove godine. Otpuštanje viška zaposlenih u javnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju takođe je deo prošle jeseni usvojenog dila.

ZA PLATE POTROŠENO 120 MILIONA MIMO DOGOVORA

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Mirou ocenio je da je od ključne važnosti za vođenje makroekonomske politike da se Srbija pridržava svojih obaveza u okviru programa MMF-a, posebno kad je reč o smanjenju javne potrošnje i budžetskog deficita.

Božidar Đelić
Neposredno pred dolazak stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik upozorio je da je Srbija za zarade izdvojila 120 miliona evra više nego što je dogovoreno i da kasni u redukciji javne administracije jer još nije ni počela otpuštanje više od 8000 prekobrojnih činovnika.

O tome šta će biti glavne teme razgovora sa misijom MMF-a i kakvom se ishodu nada govorio je i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

“Mi ćemo pokazati da će Srbija biti u stanju, naročito oko pitanja penzija, da ispoštuje ono što je dogovoreno tokom prethodnog sastanka koji smo imali sa njima. To će biti centralna tema, kao što će biti i one mere racionalizacije koje je Vlada Srbije odlučila da sprovede tokom prethodne posete MMF-a. Ja očekujem da će to biti dosta teški razgovori, ali da ćemo ih, kao i uvek do sada, završiti na pravi način.“

Stručnjak za monetarnu politiku Nikola Fabris očekuje da će u razgovorima sa MMF dominirati tri centralna pitanja:

“Nivo zarada, odnosno njihovo zamrzavanje i odmrzavanje; drugo, kašnjenje u smanjenju javne administracije i treće – reforma penzionog sistema. izvesno je da MMF u ovom trenutku neće prihvatiti nikakvo odmrzavanje zarada. Što se tiče smanjenja broja zaposlenih u javnoj administraciji, to je obaveza koju je Vlada Srbije preuzela, ali još uvek nije ispunila. U MMF-u postoji bojazan da Vlada prolongiranjem svoje obaveze želi da smanji manji broj zaposlenih od onog koji je dogovoren i svakako će od MMF-a biti upozorena da se i ova obaveza mora izvršiti. Što se tiče reforme sistema penzionog osiguranja, u ovom trenutku nije baš najjasnije na šta se sve V
Na duži rok će ti uslovi biti ispunjeni, ali na kraći nažalost neće zato što su vrlo komplikovani i vrlo teški i bolni za sprovođenje.
lada obavezala, ali čim je MMF tu temu stavio u top tri prioriteta, evidentno je da i tu postoje neka odstupanja od onoga što je dogovoreno”
, ocenjuje Fabris.

MMF će energično upozoriti Vladu Srbije da se drži preuzetih obaveza, ali neće biti preterano rigorozan, veruje Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela.

“Mislim da će Vlada ispuniti sve te segmente dogovora, međutim, za neke stvari prosto je potrebno vreme, potreban je konsensus u koaliciji. Nije lako preko noći otpustiti višak zaposlenih, to su teške i bolne odluke koje, bez obzira što su neophodne, zahtevaju određeno razumevanje. Na duži rok će ti uslovi biti ispunjeni, ali na kraći nažalost neće zato što su vrlo komplikovani i vrlo teški i bolni za sprovođenje. Vlada se obavezala da do kraja februara budu gotove sistematizacije u državnoj upravi koje treba da dovedu do redukcije zaposlenih u njoj i siguran sam da će se to i desiti pošto Vlada tu nema izbora”, kaže Janković.

Hoće li Srbija u ovom trenutku uopšte povlačiti sledeću tranšu kredita?

Nikola Fabris smatra da “zemlja u ovom trenutku tu tranšu neće povlačiti jer objektivno za tako nešto ne postoje realne potrebe, tako da će činjenica da Srbiji u ovom trenutku nisu potrebna eksterna sredstva, uz činjenicu da prostoje prvi znaci blagog privrednog oporavka, biti olakšice za Vladu Srbije u pregovorima sa MMF-om”.

Od pregovora srpske vlade i MMF-a sagovornik Radija Slobodna Evropa ne očekuje ništa spektakularno.

“MMF će u svom izveštaju samo konstatovati da Vlada Srbije kasni u ispunjenju svojih obaveza i obavezati je da ih do naredne revizije ispuni“
, uveren je Fabris.
XS
SM
MD
LG