Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MMF sada očekuje provedbu obećanog


Kabinet premijera Srbije Mirka Cvetkovića obećao je Međunarodnom monetarnom fondu da će biti fiskalno kredibilan iduće godine. U prevodu – da će i dalje pod ledom držati penzije i plate u javnom sektoru, da će budžetski deficit iznositi 4% BDP-a, kao i da će započeti reformu penzionog sistema.

Šef Misije MMF-a Albert Jeger rekao je da su glavne teme revizije bile budžeti za ovu i narednu godinu, kao i fiskalna politika politika posle tog perioda, a ono u čemu leži najveći problem ovako je opisao:

“Mi, Vlada, kao i drugi analitičari u Srbiji slažemo da će budžetski prihodi potrajati na ovom nižem nivou tokom nekoliko narednih godina, za razliku od situacije koju smo imali u vreme ekspanzije pre 2009. godine. To znači da će Vlada morati da nauči da živi sa manje prihoda.“

Jeger je istovremeno naglasio da Srbiji treba svež kapital kako bi unapredila svoju infrastrukturu. Suočena sa ovakvom situacijom, kazao je, Vlada Srbije je odlučila da ne povećava značajno poreze i da fiskalna prilagođavanja uglavnom padnu na teret tekućih rashoda, odnosno penzija i mase zarada u javnom sektoru.

Pohvalivši postignuti sporazum, prvi čovek MMF-a naglasio je da će pravi izazov pred Vladom Srbije biti da obećano i primeni.

PAD BDP-a MANJI OD OČEKIVANOG


Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, takođe zadovoljan postignutim sporazumom, naglasio je da su se ispostavile kao tačne procene da će ovogodišnji pad BDP-a biti manji nego što se letos očekivalo i da će on iznositi 3%.

Mlađan Dinkić
“To je pre svega rezultat rasta BDP-a u trećem u odnosu na drugi kvartal ove godine. Procena Narodne banke je da je taj rast iznosio oko 2.7%. Uz to, industrijska proizvodnja se od maja meseca postepeno oporavlja, zabeleživši čak značajan rast od 4,9% u trećem u odnosu na drugi kvartal. Bez obzira na to što se još uvek nalazimo u teškoj situaciji, septembarski nivo industrijske proizvodnje najviši je od novembra prošle godine. inflacija je u padu, imamo potpunu stabilnost dinara, bez intervencije Narodne banke Srbije još od februara meseca, a devizne rezerve Narodne banke Srbije su na istorijskom nivou od više od 9,7 milijardi evra. Imamo štaviše i povećanje tih rezervi od čak milijardu i 700 miliona evra od početka godine, pri čemu ni jedan evro od kredita MMF-a nismo do sada potrošili“, rekao je Dinkić.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da je Vlada MMF-u uputila samo pismo o namerama, a da tek treba da se vidi šta će od toga biti.

Ova etapa pregovora sa MMF-om je završena, a koliko uspešno, to će pokazati vreme, kaže za Radio Slobodna Evropa Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela.

“Cela ova priča je obećanje države da će se ponašati racionalno i da će uštedeti 4% bruto društvenog proizvoda u svojim rashodima, ali MMF je odgovorna finansijska institucija i odluke donosi na bazi rezultata. Pitanje je koliko će država biti efikasna u sprovođenju dogovorenog jer ona ima ozbiljne probleme u socijalnoj zoni. Otpuštanje radnika, zamrzavanje plata i penzija, reforma penzionog fonda – sve su to veoma osetljivi socijalni potezi države i pitanje je da li je ona u stanju da to do kraja sprovede. Međutim, MMF neće odustati od insistiranja na merama koje je država Srbija obećala. U to sam apsolutno siguran“, kaže Janković.

REFORME SU ZAPRAVO ODLOŽENE


Mijat Lakićević
Da li je realno da Vlada Srbije ispuni reforme obećane MMF-u ili je ovo samo kupovina još jednog “lufta”, pitali smo i ekonomskog analitičara Mijata Lakićevića.

“Završetak razgovora sa MMF-om je pokazao da su, zapravo, reforme odložene“
, ocenjuje Lakićević.

Vlada se obavezala na reforme poreskog, penzionog i obrazovnog sistema, privatizovanje javnih preduzeća, reformu uprave, ali Mijat Lakićević ocenjuje da će te reforme pasti u vreme izbora i da niko te bolne rezove neće raditi pred izbore.

“Svuda bi trebalo da dodje do radikalnih promena, a oni to nisu ni počeli da rade. Sad su praktično dobili jedan luft da u idućoj godini mogu da se ponašaju na stari način. 2011. godine dolaze izbori, a bolne reforme uoči izbora ne radi niko – pogotovo ne vlast u Srbiji – tako da ja mislim da su ovim reforme u Srbiji odložene još za dve godine. To je omogućio i MMF jer je dopustio Srbiji da probleme koje ima sa prihodima rešava zaduživanjem“
, ocenio je Lakićević.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG