Dostupni linkovi

MMF nije institirao na povećanju PDV-a


Delegacija MMF-a u utorak se sastala sa zamenikom premijera Srbie Jovanom Krkobabićem, Foto: Vesna Anđić
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Međunarodni monetarni fond ne insistira na povećanju poreza na dodatu vrednost kao meri za smanjenje deficita u budžetu Srbije. Drugog dana boravka delegacije MMF-a u Beogradu, o uslovima za drugu tranšu kredita Srbiji sa njima je razgovarao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić.

U Beogradu se nastavljaju pregovori u okviru druge revizije tekućeg stend baj aranžmana sa Srbijom odobrenog u martu ove godine, a premijer Mirko Cvetković negira tvrdnje koje se nazvanično mogu čuti, da MMF insistira insistira na povećanju PDV-a kao meri za smanjenje deficita.

„Potpuno je pogrešna interpretacija da MMF isključivo insistira na povećanju PDV-a, već će to biti ostavljeno da se na tehničkom nivou razgovora oko toga utvrdi koji bi bili elementi. Pozicija Vlade Srbije koju smo postavili jeste da ne idemo na povećanje opterećenja privrede i stanovništva novim troškovima, s tim što ćemo razmatrati sve moguće opcije u tom pogledu“, izjavio je Cvetković.

Premijer je ubeđen je da će dogovor sa misijom MMF-a biti postignut pre njegovog odlaska iz Beograda, sledeće srede.

U nastavku pregovora sa delegacijom, koju predvodi šef Misije Alber Jeger, sastao se potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić. Iz njegovog kabineta je saopšteno da, kao i prilikom prethodnih razgovora, ostaje pri stavu da u narednom periodu neće biti smanjenja plata i penzija.

Krkobabić je insistirao i na mogućnosti da se kod prvih znakova oporavka ekonomije, iznađe način za podršku penzionerskoj populaciji u granicama mogućih uslova. Podsećamo, u prvim razgovorima sa delegacijom MMF-a postignuta je saglasnost da je neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta. Premijer Cvetković izložio je strategiju, koja podrazumeva reformu javnog sektora radi smanjenja javne potrošnje. MMF smatra da je ta mera nužnost koja će u srednjem roku dati pozitivne rezultate.

Ono što je posle prvog dana razgovora poznato jeste da su se MMF i Vlada složili da prihvate veći deficit budžeta.

Jedan posto PDV-a ili 20.000 otpuštenih radnika

Biljana Stepanović, direktor „Ekonomist Media Group“ izjavila je za Radio Slobodna Evropa da saglasnost oko budžetskog deficita nikada i nije bila sporna.

Biljana Stepanović
„MMF je to prihvatao od početka, ali uz uslov da im se objasni na koji će način taj deficit da bude pokriven.To je važno“, ocenjuje Stepanovićeva i dodaje da za sada još ništa nije gotovo.

Govoreći o mogućim konkretnim dogovorima Biljana Stepanović smatra da ipak „nije isključena mogućnost o povećanju PDV-a za jedan odsto koliko god je takva odluka nepopularna“.

„Vlada će, mislim, na kraju morati da prihvati to povećanje PDV-a. Neće MMF nama da odobri preostale dve ili više milijarde evra koje treba da uzmemo samo na časnu reč da ćemo mi da izvršimo reforme“, smatra Stepanovićeva.

Ona takođe procenjuje da je teško moguće da će umesto povećanja PDV-a proraditi varijanta otpuštanja u javnom sektoru .

„Jedan podatak do kojeg sam došla potvrđuje kakva je situacija. Povećanje PDV-a od jedan odsto ima isti finansijski efekat kao i otpuštanje 20.000 radnika iz javnog sektora. Mislim da Vlada u ovom trenutku iz političkih razloga nema nikakve šanse da otpusti 20.000 ljudi. Drugo, ako se poveća PDV, efekte osetite odmah, a ako krenete u reformu javnog sektora, efekte možete da osetite tek 2011, kada se aranžman završava. Dakle, vrlo neprijatna situacija za Vladu Srbije.“

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG