Dostupni linkovi

Iz srednjoškolskih klupa na Kembridž


Studenti Tamara Đorđević i Stefan Stojanović
Studenti Tamara Đorđević i Stefan Stojanović
Iva Martinović, Zoran Kosanović, Ognjen Zorić

Na adrese dvoje maturanata iz Niša i četvoro iz Beograda, stigla su pisma kojim ih prestižni britanski univerzitet Kembridž, obaveštava da su primljeni na njihov koledž Triniti.

Poziv iz Britanije, rezultat je višegodišnjeg truda, učenja i dokazivanja na različitim takmičenjima. Ipak, njihovo putovanje i dalje je pod znakom pitanja.

Naime, koledž Triniti, iako daje cele stipendije, to čini za svega nekoliko studenata, pa bi u slučaju da se ne nađu u toj grupi, morali sami da obezbede finansije.

- “Kada sam saznala da sam primljena na Triniti koledž na Kembridžu, bila sam presrećna!”
Poziv iz Britanije, rezultat je višegodišnjeg truda, učenja i dokazivanja na različitim takmičenjima.

- “Bio sam oduševljen!”
- “To je jedan od najlepših trenutaka u mom životu!”

Tako su učenica specijalnog odeljenja za talente niške gimnazije "Svetozar Marković" Tamara Ðorđević i maturanti beogradske Matematičke gimnazije Ognjen Marković i Aleksa Stanković, reagovali nakon što su primili pozivnice britanskog Univerziteta Kembridž. Tamara, međutim, dodaje:

“Ta sreća se malo možda smanjila, s obzirom da taj poziv zavisi od toga da li imam dovoljno finansija da platim godinu…”

Tamara i ostalih petoro maturanata iz Srbije, kako bi iskoristili pozivnice Kembridža, moraju da obezbede po oko 30.000 funti. Ognjen Marković za sada se nada stipedniji koledža Triniti.

“Sada se za to projavljujemo tamo na Univerzitetu i koledžu. Nadamo se da ćemo i to dobiti, pošto oni ipak znaju kakva je naša situacija ovde i ne verujem da bi nas baš tako olako primili, a da nam ne daju stipendiju. Ali, videćemo…”
, kaže Marković.

Prijemni položili bez problema


Koliki je uspeh prijem na Kembridž, najbolje ilustruje podatak da se godišnje na svaki od smerova primi svega 20-ak studenata iz celog sveta. Ognjena i Aleksu, talente za matematiku, pitali smo kako su se pripremali za prijemni.

Tamara Đorđević
“U Matematičkoj gimnaziji sam već dobio ogromnu podlogu koja mi je veoma pomogla, a pripremao sam se malo i na svoju ruku. Tamo je bilo teško, ali smo ipak uspeli da uradimo dobro”, kaže Ognjen.

“Sve što sam učio celoga života, to je to… Potrebno je znati i engleski jezik, pošto je sve što radimo na Kembridžu na engleskom jeziku – i zadaci i razgovor sa profesorima To je otprilike neka priprema koju sam imao”
, navodi Aleksa.

Prijemni su polagali u Kembridžu, tako su već uspeli da zavire iza kapija jedne od najprestižnijih obrazovnih ustanova na svetu. Sa kakvim se utiscima iz Britanije vratio Ognjen?

“Čini mi se super… Koledž je odvojen od grada, arhitektura je nestvarna, to je ipak Univezitet koji postoji već osam vekova. Takođe, I sam sistem školovanja je dobar. Ne moramo odmah da izabremeo čime ćemo usko da se bavimo – ja sam se prijavio za prirodne nauke, iako bih želeo da se bavim fizikom.
Ukoliko stipendija Triniti koledža izostane za šestoro mladih iz Srbije, za pomoć će se obratiti državi.
Imaju samostalne konsultacije sa profesorima, jedan na jedan, što je veoma dobro, toga kod nas nema. Radi se u manjim grupama, a predaju svetski poznati profesori. Tako da je to stvarno velika prednost”
, kaže Ognjen Marković.

Osim naših sagovornika, poziv za upis na Kembridž dobili su i Ognjen Tripković i Luka Ribar iz Beograda i Stefan Stojanović iz Niša.

Ukoliko stipendija Triniti koledža izostane za šestoro mladih iz Srbije, za pomoć će se obratiti državi, a prethodnih godina su i mnoga privatna preduzeća bila spremna da finansiraju mlade talente, koji bi, nakon završenih studija, nekoliko godina radili za njih.

Tamara, kojoj su pozivnicu Kembridža obezbedila dostignuća iz oblasti fizike, volela bi da, nakon završenih studija nađe dobar posao u Srbiji.

“Volela bih da se vratim ovde, ali to zavisi više od toga da li bih ovde imala posao i kakav bi to posao bio. Ako bi bio otprilike dobar kao negde drugde, svakako bih se vratila ovde. Ali, ako bi ovde bio mnogo gori ili ako uopšte ne bi bilo posla, onda ne bih”, rekla je Tamara Đorđević.
XS
SM
MD
LG