Dostupni linkovi

Muzičari tužili naprednjake


Miting SNS-a u Beogradu, 5. februar 2010
Miting SNS-a u Beogradu, 5. februar 2010
Ono što je nekada bilo nezamislivo, dogodilo se… Prvi put su se u Srbiji na mitingu sadašnje opozicije koju predvode takozvani naprednjaci, inače bivši radikali, slušali rege i hip hop umesto pesama turbo folk pevačica i raznih izvodjača patriotskih numera.

Dragan Kovačević iz SARS-a, koji je i autor ultimativnog hita “Buđav lebac”, kaže nam da nije mogao da veruje svojim ušima kada je njegovu muziku čuo na političkom mitingu.

“Pogotovu što se gro tih priča odnosi i na njih. Nije “Buđav lebac” nastao samo dvehiljaditih nego i devedesetih. Ja sam tih devedesetih kao mali išao na buvljak da prodajem sve i svašta staro iz kuće kako bi svome bratu, koji danas peva tu pesmu, kupio čokoladu. Tri marke je bila plata, ćale jedini primao, nas sedmoro u kući, plus izbeglice sa svih strana, ovo ono… i nema niko pravo da privatizuje tu pesmu. To je čist bezobrazluk”
, kaže Kovačević.

Iskoristivši buntovne i angažovane S.A.R.S.-ove i Marčelove radove "Buđav lebac" i "Kuća na promaji", Srpska napredna stranka pozvala je pristalice u borbu za prevremene izbore. I to bez dozvole autora.Nebojšu Stefanovića
, jednog od lidera naprednjaka, pitali smo zašto je lajtmotiv mitinga bila muzika bendova koji su se izričito protivili da se na bilo koji način pojave na skupu.

“Ja nisam imao informaciju da su ti bendovi imali nešto protiv da se njihove pesme emituju, a to nije znao niko ni u stranci. Puštali smo one pesme koje su bile u skladu sa raspoloženjem većine građana Srbije. One na naki način odslikavaju stanje u Srbiji na način na koji je nama bio simpatičan”
, kaže Stefanović.

Pored bivših radikala, patriotske poruke uz “Buđav lebac” i “Kuću na promaji” uzvikivali su miljenici režima devedesetih, nekadašnji pripadnici Jugoslovenske levice Mire Marković, i stranke Bogoljuba Karića koji je trenutno u bekstvu zbog milionskih pronevera.

Dragan iz SARS-a kaže da su ih baš Karići zvali da nastupe na mitingu, i da su kategorički odbili.

“Znači, on ‘oće preko mene da zaradi političke poene. A ja sam mu rek’o da neću njegove pare, razumeš, i da neću sa njim da se igram. Znači nije uredu. I, da se razumemo, od kako smo izdali prvi album i za dotičnu pesmu dobili ‘celih’ 16,5 dinara imam problem da u ovoj zemlji niko ne poštuje autorska prava”
, navodi Kovačević.

Odšteta u dobrotvorne svrhe


Zbog toga su S.A.R.S. i Marčelo ‘presavili tabak’ i tužili organizatore mitinga uz zahtev za novčanu odštetu koju će uplatiti u dobrotvotrne svrhe. Marko Šelić Marčelo ljut je, jer je, kako kaže, reč o bezočnoj krađi.

“Neverovatna je okolnost da se sve to dešava na jednom javnom okupljanju čija je poenta, kako tvrde organizatori, bolje sutra. A u trenutku dok vam neko najavljuje bolje sutra on vas potkrada tu na licu mesta. Mi smo deca radničke klase i nismo vaspitani d
"Da želimo tako da podignemo svoj životni standard, mi bi smo svi do sada već bili članosvi nekih partija”, kaže Marko Šelić Marčelo.
a na takav način potkrepljujemo svoje finansije. Da želimo tako da podignemo svoj životni standard, mi bi smo svi do sada već bili članosvi nekih partija”
, kaže Marko Šelić Marčelo.

Lideri mitinga na kom se neovlašćeno puštala muzika bili su naprednjaci, stranka koja se inače stalno poziva na poštenje, čiji političar Nebojša Stefanović opet ima opravdanje:

“Zaista nismo imali nameru da bilo koga uvredimo niti da na bilo koji način njihovu muziku obezvredimo.”

RSE:
Da li Vi privatno slušate Marčela i S.A.R.S, je l’ vam se sviđa njihova muzika?

Stefanović:
Ne, tako da, eto… Ne mogu da kažem ni da mi se ne svidja. Ali, kažem, ne bih sada ulazio sad’ u te neke moje muzičke poglede.

Muzički kritičar Momčilo Rajin kaže da u ovoj priči o muzičkom ukusu nema ni reči, već o paradoksu političkog interesa u kom partije koje su nekada bile vlast koriste dela one Srbije koja se borila protiv njih.

“To je ujdurma naše političke scene u kojoj je jednostavno sve moguće. Kada ste na vlasti možete da je branite svim sredstvima koja su vam na raspolaganju, a kada ste u opoziciji onda počinjete da se ponašate kao oni koji su bili protiv vas. I to će tako da traje, dokle god se isti igrači budu smenjivali na toj sceni”
, navodi Rajin.

Dok političari, kao političari, pričaju slatke priče, javnosti je verovatno sve jasno.

“Hm... Šta reći… Mi ne mislimo isto, i nikada nismo ni mislili isto”
, zaključuje Marko Šelić.
XS
SM
MD
LG