Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Državni vrh bez stava o Sporazumu sa EU


Boris Tadić i Vojislav Koštunica

Sastanak srpskih državnih lidera u ponedeljak nije rezlutirao bilo kakvim očekivanim stavom o glavnom razlogu sukoba u vladajućoj koaliciji - Političkom sporazumu sa EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsednik parlamenta Oliver Dulić konstatovali su danas da u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova državne institucije moraju doneti potrebne odluke i mere o poništavanju takvih protivpravnih akata.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, trojica predsednika potvrdili su neophodnost vođenja jedinstvene nacionalne politike u zaštiti
suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije zbog realne pretnje od proglašenja nezavisnosti.

Dodaje se da će na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Tadić, biti razmotreni akcioni planovi Vlade Srbije u slučaju proglašenja nezavisnosti pokrajine.Iz Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije je saopšteno i da je premijer Koštunica za četvrtak sazvao sednicu Vlade Srbije na kojoj će biti usvojena odluka o poništavanju protivpravnih akata
privremenih organa na Kosovu o proglašenju nezavisnosti koja će se aktivirati onog trenutka ukoliko dođe do tog nelegalnog akta. Vlada Srbije će tu odluku proslediti Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Stranka G17 Plus će svoj stav povodom zaključaka iznetih nakon sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsednika parlamenta Olivera Dulića izneti nakon razgovora sa koalicionim partnerima. "Nećemo se večceras oglašavati u vezi sa saopštenjem pre republičke skupštine i vlade. Želimo prvo da razgovaramo sa koalicionim partnerima", rečeno je agenciji Beta u G17 Plus.

Član Predsedništva Liberalno - demokratske partije (LDP) Ivan Andrić izjavio je večeras da je "neprihvatljivo" da se u saopštenju nakon sastanka državnog vrha ne pominje glavni razlog sukoba u vladajućoj koaliciji, a to je politički sporazum sa EU.
Prema njegovim rečima, LDP će i dalje insistirati na potpisivanju političkog sporazuma sa Evropskom unijom.

"Koštunica predstavlja glavnu prepreku za normalnu i evropsku budućnost Srbije. Problem Kosova se sada koristi kao paravan samo da bi oni koji nemaju nikakvu podršku u društvi ostali na vlasti", istakao je on.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG