Dostupni linkovi

Kontroverzno "Kraljevstvo Hazara" ponovo na sajmu knjiga


Naslovnice prvog i drugog dela 'Kraljevstva Hazara', foto: stareknjige.com
Naslovnice prvog i drugog dela 'Kraljevstva Hazara', foto: stareknjige.com
Tradicionalni beogradski sajmovi knjiga koji se održavaju uoči Božićnih i Uskršnjih praznika, tradicionalno obiluju knjigama čiji je sadržaj ocenjen kao antisemitski.

Već na prvom štandu u Domu Sindikata, naišli smo na drugi deo “Kraljevstva Hazara”, autora Dejana Lučića, najnovijeg u nizu dela čiju zabranu traži Jevrejska zajednica. Košta oko 15 evra, što se može smatrati skupim. Ipak, prodavačica kaže da se prodaje dobro, a da joj se na sadržaj do sada niko nije požalio.

„Niko nije tražio zabranu...“
, tvrdi prodavačica.

Na pitanje da li se neko žalio na sadržaj knjige odgovara:

„Ne. Čak je knjiga jako kupovana. Dosta se prodaje!“

Savez jevrejskih opština je još pre dve godine podneo krivičnu prijavu protiv Dejana Lučića i zatražio da se zaustavi prodaja prvog dela “Hazara”. Nije se,

Savez jevrejskih opština je još pre dve godine podneo krivičnu prijavu protiv Dejana Lučića i zatražio da se zaustavi prodaja prvog dela “Hazara”, ali do toga nije došlo.
međutim, dogodilo baš ništa, seća se predsednik Saveza Aleksandar Nećak.

„Nije bilo apsolutno ništa. Mi smo obavešteni da je adresa gospodina Dejana Lučića nepoznata. Mi će sigurno i ovoga puta podneti tužbu, ali ne očekujem ništa naročito, jer smatram da niko ne želi da reaguje na antisemitizam u Srbiji, bar ne konkretno. Uopšteno, mogu da daju poneku izjavu, ali konkretno niko ne želi da se suprotstavi širenju antisemitizma“
, kaže Nećak.

Na antisemitski sadržaj knjige Dejana Lučića ukazuje i Liberalno-demokratska partija, koja od nadležnih zahteva da, u skladu sa zakonom, onemoguće njenu dalju distribuciju.

Pozivi na linč


Komesar za ljudska prava te stranke, Marko Karadžić, apelovao je na građane da knjigu ne kupuju, a na vlasti da zauzmu jasan stav o takvoj vrsti literature i pokrenu postupak koji bi onemogućio dalju prodaju kako tog, tako i preko 100 drugih naslova antisemitskog sadržaja.

„Ovo je drugi deo knjige koja nije zabranjena, a koja sadrži niz gnusnih antisemitskih tekstova koji bukvalno pozivaju na linč propadnika jevrejske zajednice. Mislim da ova vlast mora da bude svesna da baš ovakvu literaturu koriste one agresivne, nacionalističke, profašističke organizacije, kao osnov svoje delatnosti. Da, jednostavno, distribucijom ovakvih knjiga ne štitimo one vrednosti za koje se deklarativno zalažemo i da je to jasan pokazatelj da ovo društvo nema jasan stav ni o prošlosti, ni o žrtvama, ni zločincima, niti zna šta bi od svoje budućnosti“
, rekao je Karadžić.

Dejan Lučić, autor "Kraljevstva Hazara", foto: Facebook
Izdavanje najnovijeg u dugom nizu antisemitskih dela, poklopilo se, inače, sa početkom važnog jevrejskog praznika Pesaha.

„Verovatno su nam dali poklon, pošto je sada upravo naš veliki praznik Pesah, pa nam poklanjaju tako lepe poruke. Za to se potrudio gospodin Dejan Lučić, sa svojom drugom knjigom Hazara, koja je po bljuvotinama koje su u njoj nalaze, još gora od one prve. Verovatno je poučen stavom vlasti, suda, tužilaštva... da može da radi to što radi, nastavio sa svojim delovanjem“, kaže predsednik Saveza jevrejskih opština.

U Srbiji je do sada, sudskom odlukom, zabranjena samo jedan knjiga - „Mit o holokaustu“ švajcarskog istoričara Jirgena Grafa. Njen sporni sadržaj, bio je vidljiv već u poglavljima:

- „Laž o gasnim komorama i istrebljenju Jevreja“
- „Aušvic – Lažljivac broj 1“
- „Broj od šest miliona – Otkuda ova mitska brojka?“

To nije demokratija


To je bila do sada jedina svetla tačka u suočavanju zvaničnih institucija sa antisemitizmom, smatra Aleksandar Nećak. Ostali, slični naslovi, ipak se i dalje mogu naći na policama knjižara.

Prodavačica na čijem smo štandu pronašli drugi deo „Kraljevstva Hazara“, uprkos apelima, ne misli da bi trebalo da ga povuče iz prodaje.

„Mislim da je ovo demokratija i da treba sve da se čita“, smatra prodavačica.

RSE: Ali, ako saržaj knjige vređa jedan narod?
"Demokratija ne znači da imate pravo suprotno zakonu da širite bilo kakvu mržnju“, kaže Aleksandar Nećak.


„Ako sadržaj vređa... pa to sve zavisi od shvatanja ljudi...“
, odgovara.

„Ne. To nije demokratija. Znate, ta ista gospođa, ako bi nju neko naružio u nekoj knjizi, mislim da bi ona vrlo brzo podnela krivičnu prijavu i tražila ogromne pare za nanetu duševnu bol i rušenje ugleda. To su floskule, to su izmišljotine. Demokratija ne znači da imate pravo suprotno zakonu da širite bilo kakvu mržnju“
, kaže Aleksandar Nećak.

„Mi jesmo zemlja članica Saveta Evrope i jasno postoji ta granica da u slučaju kada širite rasnu versku i bilo koju drugu mržnju, prestaje sloboda izražavanja“
, navodi Marko Karadžić.

Kada se u računicu uzmu antisemitske knjige, grafiti mržnje na fasadama i mlake rekacije na sve to, rezultat ne može biti dobar, zaključuje Marko Karadžić iz LDP-a.

„Kada se tome doda i činjenica da u Srbiji, maltene više nema adekvatnih spomenika koji sećaju na žrtve holokausta, da je Staro sajmište jedini logor smrti u Evropi koji nije postao memorijalni, istraživački, edukativni centar, moramo da se zapitamo na čemu uošpte odrastaju mladi ljudi u ovoj zemlji i koje vrednosti su im predstavljene kao prihvatljive?“
XS
SM
MD
LG