Dostupni linkovi

Kragujevački Punto ima samo jedan deo iz Srbije


U Kragujevcu je 22.oktobra 2010. obilježena proizvodnja 30.000 auta Fiat Punto
U Kragujevcu je 22.oktobra 2010. obilježena proizvodnja 30.000 auta Fiat Punto

Od 36 srpskih preduzeća koja su nakon dolaska “Fiata” u Srbiju izrazila želju da se uključe u mrežu snabdevača za proizvodnju "Punta", do sada je u tome uspela samo kragujevačka firma “Promotor irva” koja od letos fabrici automobila isporučuje dizalice.

Slobodan Radović, direktor te firme koja od 2002. godine dizalicama snabdeva “Pežo”, “Sitroen” i “Dženeral motors” kaže da su glavni preduslovi za potpisivanje ugovora sa “Fiatom” bili visok kvalitet proizvoda i spremnost da se brzo odgovori na specifične zahteve kupca.

“Mi smo imali srećnu okolnost što smo uspeli da jedan od svojih postojećih proizvoda prilagodimo zahtevima ‘Fiata’, tako da smo početkom
novembra 2009. godine potpisali ugovor, a onda smo u naredna tri meseca bili spremni da počnemo serijsku proizvodnju i isporuke”,
kaže Radović.

Slobodan Radović

Nadomak potpisivanja komercijalnog ugovora sa “Fiatom” nalazi se i korporacija “Trajal” iz Kruševca. Ta kompanija je ove godine proizvela 1.2 miliona automobilskih guma od kojih je više od miliona isporučila kupcima u Engleskoj, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Rusiji.

Nebojša Đenadić, zamenik generalnog direktora “Trajala” kaže da su njihove gume zadovoljile “Fiatove” stroge standarde za ugradnju u novoproizvedene automobile i da se sada pregovara o detaljima budućeg ugovora.

“Testovi su rađeni u ‘Fiatu’, u Torinu. Drugi deo je rađen kod nas u korporaciji ‘Trajal’, a treći deo testova radila je nezavisna kuća Institut ‘TNO’ iz Holandije”, kaže Đenadić.

Ostali srpski proizvođači auto delova, nekadašnji snabdevači kragujevačke fabrike automobila “Zastava” iz Kragujevca, još uvek su daleko od cilja.

Igor Vijatov, direktor “Automobilskog klastera Srbije” kaže da se većina njihovih članica nalazi u fazi obuke za primenu novih standarda nepohodnih za saradnju sa “Fiatom”.



“Da bi se postao ‘Fiatov’ dobavljač potrebno je da naše kompanije implementiraju Standard automobilske industrije, koji za sada ima samo sedam naših članica. Nakon toga će naše članice najverovatnije postati isporučioci za ‘Fiatove’ velike snabdevače koji tek treba da dođu u Kragujevac u industrijsku zonu Korman polje”, kaže Vijatov.

Neophodna pomoć države

“Promotor irva” će do kraja ove godine proizvesti oko 500.000 dizalica od kojih je “Fiatu” isporučen prvi kontingent od 6.000 komada. To je po navodima direktor Radovića mali posao po količini, ali veliki po značaju.

“Za nas je veoma važno što je ‘Fiat’ prihvatio naš proizvod i što smo mi postali jedini isporučilac dizalica za ‘Fiatovu’ fabriku u Kragujevcu. Naš cilj je da tako ostane i kada se u Kragujevcu bude proizvodilo 200.000 automobila godišnje. Mi sada na tome intenzivno radimo i radićemo, a očekujemo da će , s obzirom na blizinu fabrike ovde, tokom vremena ‘Fiat’ postati naš najveći kupac. Pored toga, želja nam je da se naše prisustvo u ‘Fiatu’ ne završi samo u Kragujevcu već da naše dizalice isporučujemo i za druge njegove fabrike u svetu”, kaže Radović.

Postrojenje Promotor irve u Kragujevcu, 18.11.2010.

Slično razmišljaju i u “Trajalu” iz Kruševca, gde se planiraju godišnje isporuke “Fiatu” od million pneumatika. Veliki poslovi zahtevaju i velike investicije u savremenu tehnologiju, kaže zamenik generalnog direktora.

“Mi smo u nove proizvodne linije za proizvodnju guma od 16 i 17 cola ove godine uložili 5,2 miliona evra, prevashodno zbog toga da bi mogli da pratimo ‘Fiat’ u Kragujevcu”, kaže Đenadić.

Nabavka savremene opreme i modernizacija proizvodnje su, pored usvajanja standarda kvaliteta, identifikovane kao prepreka na putu bržeg i šireg uključivanja domaćih preduzeća u proizvodnju “Fiataovih” automobila u Kragujevcu.

U Automobilskom klasteru Srbije smatraju da je za to neophodna pomoć države.

“Ima naših članica koje imaju savremene proizvodne linije i to su pre svega one članice koje su nastale kao grinfild ili baunfild investicije. Te kompanije, praktično mogu već sada, ili vrlo brzo da se uključe u ‘Fiatov’ lanac snabdevanja. Ove druge članice, na žalost, imaju zastarelu tehnologiju i njima bi jako dobro došla pomoć države u vidu povoljnijih kredita”, zaključuje Vijatov.

XS
SM
MD
LG