Dostupni linkovi

Skupština Srbije na vanrednoj sednici o Kosovu


Borislav Stefanović tokom rasprave o Kosovu, Skupština Srbije, 30. juli 2011
Borislav Stefanović tokom rasprave o Kosovu, Skupština Srbije, 30. juli 2011
U subotu je počela vanredna sednica Skupštine Srbije o Kosovu, koju je tražila Vlada, a uoči sednice predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na jedinstvo među parlamentarnim strankama o pitanju Kosova.

Vlada je predložila Skupštini da usvoji deklaraciji o stanju na Kosovu, u kojoj se izražava spremnost da i 'u postojećoj situaciji, u kojoj se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet države, Srbija doprinese mirnom i sporazumnom rešavanju tog pitanja na osnovu načela i normi međunarodnog prava i Ustava Srbije'.

Kako stoji u tekstu, Vlada se obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u slučaj pogoršanja stanja na Kosovu.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u subotu da su aktivnosti Vlade Kosova na severu zemlje bile u interesu svih građana jer su imale za cilj da uspostave zakon na celoj teritoriji Kosova i dodao da od 25. jula, kada je akcija sprovedena, nema povratka nazad.

Dva Kforova transportera obišla su u subotu barikade u Rudaru na kojima se nalazi oko 300 ljudi, među kojima su i čelnici opština sa severa i državni sekretar Oliver Ivanović.

Sekretar Ivanović je za RSE izjavio kako Srbi neće odustati od barikada:



Komandant Kfora Erhard Biler u petak je, nakon višesatnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, odlučio da odustane od uklanjanja barikada.

Srbi ne odustaju od barikade

Bez obzira na pretnje KFOR-a da će upotrebiti silu i probiti barikade, Srbi sa severa neće odustati od blokade puteva i neće dozvoliti Kforu da se kreće ka prelazima Jarinje i Brnjak, izjavio je načelnik kosovskomitrovačkog okruga. Radenko Nedeljković.

Kosovo: Zapaljen prelaz Jarinje, 28. juli 2011

"Nećemo dozvoliti da ni jedan deo Kforovih jedinica prođe kroz barikade. Obzirom da imaju helikoptere kojim prevoze Albance - cairnike i policiju, helikopterima mogu i da dostavljaju hranu svojim vojnicima", kazao je Nedeljković.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je u petak uveče u Mitrovici da je ovo poslednji put da je odlučio da povuče pirpadnike Kfora i da ne upotrebi silu za koju ima ovlašćenje.

Krizni štab četiri opštine severnog dela Kosova održao je sastanak na kome je upozoreno da zatvaranje prelaza Branjak i Jarinje može ozbiljno da ugrozi snabdevanje severa Kosova namirnicama i lekovima.

Kfor je u petak zatvorio ta dva prelaza na administrativnoj liniji sa Srbijom.

U međuvremenu, potpredsednica Vlade Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da kosovska vlada nije glasala za akciju specijalnih jedinica na severu Kosova, već je tu odluku sa još nekoliko ministara doneo premijer Hašim Tači.

Kusari-Ljilja je u intervjuu za "Glas Amerike" precizirala da su o toj akciji bili upoznati predstavnici i Evropske unije i Kfora, ali da je Euleks odbio da pruži podršku.

"Bili su upoznati specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini, Euleks, Kfor, ali nismo pričali sa njima o specijalnim jedinicama".

Priština u dilemi oko Stefanovića

Šefica kosovske delegacije u razgovorima sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da će Vlada Kosova razmotriti da li će prihvatiti da u pregovorima u Briselu Beograd i
dalje predstavlja šef tima Borislav Stefanović.

Borislav Stefanović u Prištini, maj 2011
Tahiri je za list Koha ditore rekla da ima dilemu da li će tokom nastavka razgovora prihvatiti da sedne za isti sto sa Stefanovićem, jer je njegov kredibilitet "teško narušen".

Ona je optužila "predstavnike Srbije za destruktivno delovanje na severu Kosova", tvrdeći da je deo takve politike bio i šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom.

Šef pregovaračkog tima Srbije Stefanović je, međutim, kazao da još uvek veruje u rešenje putem pregovora.

"Problem je da je neko u Prištini izgubio svoje strpljenje. I gde ima akcija, uvek ima reakcija. Međutim moramo da prevaziđemo tu situaciju, i konačno ponovo da razgovaramo", naglasio je on.

Stefanović je ustvrdio da sada Priština igra ulogu Srbije tokom 90-tih, te da je Beograd spreman da nastavi dijalog.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio da su UN spremne da učine sve što je moguće da bi se održao mir i obezbedilo mirno rešenje pitanja na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244.

On je saopštenju izrazio zabrinutost zbog neočekivanih akcija, koje su dovele do pogoršanja situacije na severu Kosova, te ozvao na uzdržanost i mir, kao i nalaženje rešenja putem dijaloga Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG