Dostupni linkovi

Kosovski Srbi prebacili lopticu Beogradu


Policajci EULEKS-a na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, septembar 2011.
Policajci EULEKS-a na glavnom mostu preko Ibra u Mitrovici, septembar 2011.
KFOR može EULEKS ne. Takva izlazna varijanta koju su osmislili lideri Srba sa severa Kosova prebacila je Beogradu pronalaženje izlaza za kretanje EULEKS-a.
Ni kosovski Srbi ni zvanični Beograd nisu spremni da prihvate postojanje kosovskih carinika na prelazima Jarinje i Brnjak zbog čijeg prevoženja na severu Kosova ostaju barikade i za EULEKS. Tako da će Beograd, koji je prihvatio dolazak misije EU na Kosovo, sada morati da prelomi.

Jednom kolovoznom trakom koja je oslobođena barikada moći će da prolaze samo vozila KFOR-a.

Kosovski Srbi i vlasti u Beogradu imaju istovetan stav da Euleks mora biti statusno neutralan da bi njegovi pripadnici mogli da se kreću u zoni četiri opštine na severu Kosova, da ne sme davati ni logističku podršku, a kamoli da prevozi carinike ili druge predstavnike kosovskih institucija na sever Kosova.

U Beogradu kažu da su zahtevi koje su kosovski Srbi postavili EULEKS-u suštini veoma lako ostvarivi.

„Po prirodi stvari se očekuje da predstavnici EULEKS-a i KFOR-a moraju da budu statusno neutralni. Nije njihov zadatak da transportuju ili uvode u posao kosovske institucije nego da pružaju opštu i pravnu sigurnost, da omoguće rad pravosudnih organa i da vode računa o implementaciji CEFTA sporazuma. Bilo kako bilo, računam da će se to dogoditi veoma brzo i da ćemo odmah nakon toga imati nastavak pregovora u Briselu koji su jako bitni za držanje pod kontrolom politikih kontrola pod tenzijom“, kaže državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović.

Konkretni koraci Beograda mogli bi se nazreti iz skupštinske rasprave o Kosovu koja se najavljuje za 2. novembar. Tada bi trebalo da se raspravlja i o izveštaju o Kosovu koji je Vlada usvojila. U danu za poslanička pitanja poslanici nezadovoljni kosovskom politikom vlade nisu uspeli da od premijera dobiju neki konkretniji odgovor.

Mirko Cvetković u Skupštini, 2011.
Mirko Cvetković u Skupštini, 2011.
„Ja verujem da će se na samoj sednici skupštine pokrenuti pitanje šta dalje, na koji način, i tako dalje“, rekao je Cvetković.

„Problem je što ja danas razgovaram sa premijerom Srbije i ne mogu da verujem da ne postoji makar najava obrisa koraka koji se imaju učiniti“, uzvratio je Miloš Aligrudić iz DSS-a.

„Ono što se usvoji u Skupštini Vlada je dužna da sprovodi“, uzvratio je premijer. „Ono što usvoji većina to će se tako i odigrati“.

EULEX kamen spoticanja

Srpske vlasti, osim pritiska dela opozicije da čine previše ustupaka EU oko Kosova, trpe kritike kako iz međunarodne zajednice tako i dela domaće političke javnosti zbog krize na severu Kosova i prekida dijaloga sa Prištinom.

Srbija će učiniti sve kako bi rešenje za krizu na severu Kosova bilo takvo da vodi obnavljanju dijaloga sa Prištinom, uverava srpski šef diplomatije Vuk Jeremić nakon razgovora sa svojima austrijskim kolegom Mihaelom Špindelgerom.

“Dijalog je jedini prostor, dijalog je jedini način da se dođe do rešenja za Kosovo i Srbija je od samog početka u potpunosti posvećena tom procesu. Ali za dijalog kao i za tango je potrebno dvoje, tako da još uvek nismo došli u situaciju da je moguće nastaviti taj proces”, kaže Jeremić.

No, Beograd će ponovo morati da prelomi oko EULEKS-a koji je već jednom bio kamen spoticanja kada je nekadašni premijer Vojislav Koštunica odbijao da prihvati dolazak ove misije EU na Kosovo tvrdeći da bi to bilo priznanje države Kosovo. Sada ponovo iz redova njegove stranke i onih njima slične politike, poručuju da EULEKS treba da ode sa Kosova.

Tadić u predizbornom klinču

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za RSE da će rešavanje ovog pitanja biti mnogo teže nego ono sa KFOR-om jer je mandat misije EU potpuno jasan.

“EULEKS nema drugi zadatak nego da omogući kosovskoj carinskoj službi da radi svoj posao. Sada će od odluke Tadića, koja će očigledno biti pozitivna ali opet pretpostavljam u nekim fazama, ono što on može da pregovara to je da oni to ne urade prvog dana nego da to urade u toku novembra ili da prvo otvore Brnjak pa Jarinje. Sve u svemu to što muči Tadića ne muči EULEKS. EULEKS-u uopšte nije pitanje ko će koliko dobiti na izborima, za njega je važno da ne mora više da ima transportne i druge probleme i da može da završi svoj posao”, kaže Janjić.

Ministri Martin Špindeleger i Vuk Jeremić u Beogradu, 27. oktobar 2011.
Ministri Martin Špindeleger i Vuk Jeremić u Beogradu, 27. oktobar 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić u odlukama oko Kosova vodi računa o dolazećim izborima. Pokušava da Srbiji u decembru obezbedi status kandidata za članstvo u EU ali da sa previše ustupaka ne ugrozi svoju Demokratsku stranku u izbornom rezultatu.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindelger, koji boravi u Beogradu, naveo je kako je dijalog sa Prištinom osnovni uslov daljih srpskih evrointegracija. On nije želeo da komentariše izjavu šefa diplomatije Luksemburga, koji je kazao da je priznanje Kosova uslov da Srbija postane članica Evropske unije.

“Ako ste pratili diskusiju u EU evrointegracije Srbije povezane su sa pitanjem Kosova. Ja sam mom kolegi Jeremiću rekao da mi s evropske strane očekujemo da Srbija normalizuje odnose s Prištinom i da zajedno prevaziđete probleme za pregovaračkim stolom”, poručio je Špindelger.

Naš sagovornik Dušan Janjić procenjuje da je taktika Beograda očigledno da se do decembra vuče problem barikada.

“U međuvremenu ne vraćati se na tehnički dijalog i pokšati da se prinudi međunarodna zajednica i EU da i pod tim okolnostima nam da status kandidata. A onda bi se povratak za sto verovatno predstavljao kao uslov za određivanje datuma za početak pregovora. Mislim da se radi o jednoj pogrešnoj kalkulaciji, da neće biti ništa od popuštanja EU u smislu da se naknadno odredi datum za početak pregovora a da ćemo političke posledice ovog što se desilo na severu tek dobiti posle Tadićeve odluke u vezi sa EULEKS-om”, zaključuje Janjić.
XS
SM
MD
LG