Dostupni linkovi

Pečati i Kosovo kao predizborno oružje


Saobraćajni znak, ilustrativna fotografija
Saobraćajni znak, ilustrativna fotografija
Srbija je, dosuše tek nakon velike julske drame, blokada i nasilja koje su odnele i jedan život, prihvatila sporazum o kosovskom carinskom pečatu. Sada, međutim, dovodi u pitanje postavljanje carinika na prelazima na severu Kosova, a ne objašnjava, čak ni domaćem javnom mnenju, a kamo li međunarodnim sagovornicima, u čemu je problem.

Analitičari ocenjuju da je više nego na pečate i carinike pogled vladajuće srpske koalicije uperen u predstojeće izbore i da bi se ona, između pobede na izborima i evropske kandidature, opredelila za ovo prvo.

Gde treba da stoje carinici, ako ne na prelazima, i kako primeniti sporazum o carinskom pečatu a ne prihvatiti raspoređivanje carinika? Ako Beograd neće da prihvati carinike na Brnjaku i Jarinju, zašto je onda prihvatio sporazum o carinskom pečatu? Ili: zašto nije problematičan carinski prelaz Merdare, a jesu Brnjak i Jarinje?

Ni na jedno od ovih pitanja nema odgovora u Srbiji, ali ono čega u izobilju ima jesu povišeni tonovi i deljenje packi Evropskoj uniji, EULEX-u, KFOR-u, Nemačkoj, američkoj ambasadi u Prištini i drugima zato što ne daju “pravo” Beogradu da zadrži status quo na severu Kosova.

Tako je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, nakon što je izvestio o sastanku sa predsednikom Borisom Tadićem, “na kojem je dogovoren niz
mera koje država preventivno treba da preduzme kako ne bi došlo do teških posledica zbog najavljenog slanja kosovskih policajaca i carinika na prelaze Brnjak i Jarinje”, odaslao više nego jasnu poruku Prištini i Briselu da je:

“...pogrešna pretpostavka da će Srbija dati sve da bi dobila kandidaturu za Evropsku uniju i da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak na Srbiju da se reši pitanje Kosova u smislu zaokruživanja nezavisnosti Kosova. Ta procena, ne samo da je pogrešna i ne samo da je nepravedna prema Srbiji, nego može izazvati teške posledice, može ponovo pokrenuti lavinu sukoba u celom ovom regionu. Ukoliko ima razuma, trebalo bi da se spreči svaka dalja eskalacija sukoba”.

Potreban politički preokret

Dakle, tu smo: ne važi više predizborni slogan “i Evropa i Kosovo”; ne važi čak ni onaj iz Koštuničinih vremena – između Kosova i Evrope biramo Kosovo. Sada Dačić saopštava, ništa građane, by the way, o tome ne pitajući, da će Srbija između Evrope i severa Kosova izabrati sever Kosova.

U istom dahu ministar unutrašnjih dela proziva Prištinu, Brisel i Vašington da preduprede lavinu sukoba i obećava da će Srbi postaviti barikade ako Priština ne odustane od zauzimanja severa Kosova.

Čedomir Jovanović
Na domaćem političkom predizbornom ringu, međutim, vladajuća koalicija ovakvom kosovskom retorikom, nije ubedila ni proliberalnu ni nacionalističku opoziciju. Lider Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović joj poručuje:

“Vlasti moraju napraviti politički preokret i poslati poruku da su spremne da na osnovama Ahtisarijevog plana trajno reše pitanje odnosa Prištine i Beograda i status srpske zajednice na Kosovu.”

Dačiću i kompaniji iz vladajuće koalicije ovaj dodikovski zaokret u odnosima sa svetom ne pomaže ni kad je reč o desnoj opoziciji. Krađa kosovske agende od Radikala ili Naprednjaka, neće im proći jer im ovi ne veruju, o čemu svedoči i izjava Aleksandra Vučića, zamenika predsednika ovih poslednjih:

"Mi osuđujemo nesposobnost vlasti da napravi bilo kakav plan, neodgovornost režima da na bilo koji način odgovori težini situacije u kojoj se nalazimo. Smatramo da želja vlasti da čak ni u teškim trenucima ni po koju cenu neće da podele odgovornost i sa svojim političkim protivnicima pokazuje da su oni ušli u jednu vrstu političkog autizma u kojem ih samo interesuju izbori i izborni rezultati, a država i problemi ove zemlje i problemi naših građana ih ne zanimaju ni najmanje.”

Kalkulacija vladajuće elite

Kriminalne organizacije sa severa Kosova jedine su kojima je u interesu da na prelazima na severu Kosova ne bude uspostavljena nikakva kontrola – bilo kontrola Prištine ili EULEX-a i otuda nije jasno zašto srpski državni vrh interese tih kriminalnih

Fotogalerija: Kosovo: Tenzije na sjeveru zemlje

krugova štiti, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Vlatko Sekulović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije o sporazumu CEFTA. A o krivici za situaciju na Kosovu koju neki visoki zvaničnici upućuju Evropskoj uniji kaže:

“Neka krive Miloševića, pre svega – ako će već nekoga da krive. Nije međunarodna zajednica pala s neba tamo, nego je to usledilo posle intervencije - a znamo ko je bio na vlasti u Srbiji u vreme kada smo zaratili sa NATO-m i sa međunarodnom zajednicom. Prema tome, mislim da političari koji su bili u sastavu tadašnjih vlada i tadašnjih partija na vlasti nemaju nikakvo pravo previše da pričaju jer oni nisu deo rešenja nego naslednici problema. A umesto da su naučili neke stvari iz tadašnjega perioda, oni sada opet dele svetu kritike. Prvi su na listi oni koji ne smeju da šalju bilo kakve ratoborne izjave.”

RSE: Aludirate na Dačića, zar ne?

Sekulović Naravno.

Aktuelno podizanje tenzija u vezi sa carinicima na prelazima Brnjak i Jarinje govori da Beograd želi da odstupi od sporazuma o pečatu koji je prihvatio, ali pre svega to da pre nego na pečate i carinike vladajuća koalicija pogled upire na predstojeće izbore, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Eric Gordy, ekspert za jugoistočnu Evropu na londonskom Univerzitetskom koledžu.

“Tu uopšte nisu važni pečat i carinici nego upotreba tih tema u unutrašnjepolitičke svrhe. Ono što je najvažnije jeste kalkulacija vladajuće elite da je najvažniji cilj zadržati vlast. Dakle, njihova želja da pobede na izborima jača je nego želja da svojoj zemlji omoguće kandidaturu za EU. Najpre se čoveku nameće zaključak da je ta elita veoma neodgovorna i nezrela. Stvar je, verovatno, u tome da je ona napravila računicu prema kojoj je Evropa i sama u krizi i da stoga nema potrebe pristajati na svaki njen zahtev, da ti zahtevi mogu i da sačekaju. Naročito ako se to saginjanje pred Evropom uporedi sa profitom koji donosi zadržavanje patronata u domaćem političkom teatru, odnosno, sa profitom koji donosi ostajanje na vlasti. Drugim rečima, oni mogu da priušte sebi da im zemlja i narod trpe štetu, ali ne i da sami trpe štetu”, smatra Gordy.
XS
SM
MD
LG