Dostupni linkovi

Novi zakon o finansiranju političkih stanaka na čekanju


Dinar
Dinar
Da su tajkuni finansirali faktički sve srpske političke partije ne treba ni dokazivati, s obzirom na činjenicu da su neki stranački lideri umeli to i sami da priznaju.

Međutim, uprkos tome što su koruptivni kanali novca koji se upućuju političkim partijama u Srbiji javna tajna, od prethodnog Zakona o finansiranju političkih partija, punog nedostataka i rupa, koji je usvojen još 2004. godine, niko nije sankcionisan. Hoće li tu praksu nekažnjivosti promeniti novi zakonski akt koji će uskoro biti usvojen – ostaje da se vidi.

Intencija predlagača novog zakona je da se maksimalno smanji prostor za političku korupciju, rodno mesto svih drugih koruptiv
Intencija predlagača novog zakona je da se maksimalno smanji prostor za političku korupciju, rodno mesto svih drugih koruptivnih ponašanja.
nih ponašanja.

Uprkos tome što je usvajanje valjanog zakona o finansiranju političkih partija jedan od najvažnijih uslova da Srbija krajem godine dobije status kandidata za EU, Vladi Srbije očigledno se ne žuri.

Nacrt zakona trebalo je u četvrtak da bude usvojen i poslat Skupštini, ali to se nije dogodilo. Podsetimo, Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, ranije je najavio da će Vlada ove nedelje usvojiti predlog zakona.

Odredbe nacrta novog zakona unose red u finansiranje političkih partija, a propisuju i visoke novčane kazne, kao i kazne zatvora do tri, čak i do pet godina, za one koji prekrše njegove odredbe.

Kad zakon stupi na snagu, političke partije će osam dana po dobijanju donacija od pravnih i fizičkih lica morati to da objave na svojim sajtovima – i to kako imena donatora, tako i visine donacija. Fizička lica će strankama moći da prilože do 20, a pravna do 200 prosečnih mesečnih dohodaka godišnje.

Monitoring


Agencija za borbu protiv korupcije neće se zadovoljiti samo kontrolisanjem partijskih izveštaja, nego će vršiti i monitoring, dakle, pratiti troškove stranačkih aktivnosti i upoređivati ih sa prikazanim podacima.

Sudeći prema izjavama visokih partijskih funkcionera, novi, mnogo stroži zakon o stranačkom finansiranju – dobrodošao je.

Jelena Trivan, foto:Vesna Anđić
Demokratska stranka je inicirala usvajanje novog zakona, a njen lider Boris Tadić je još pre godinu i po dana javno zatražio njegovo donošenje, kaže za naš radio Jelena Trivan, potrpredsednica DS.

“Mi smo pomagali Agenciji za borbu protiv korupcije pri sačinjavanju Nacrta i iskustveno im objašnjavali koje su to rupe u postojećem zakonu i u nacrtu koji su oni pripremili, koje bi mogle biti zloupotrebljene. Dakle, trudili smo se da Srbija dobije što stroži zakon, što znači da kad bude donet ne možemo biti iznenadjeni njegovim sadržajem. U tom smislu smo apsolutno za ono što u novom zakonu piše iodbacujemo svaku bojazan da ćemo učestvovati u pokušajima da se taj predlog zakona menja amandmanima”, uverava Trivan.

U G17 plus takođe podržavaju transparentnost finansiranja političkih stranaka. Funkcioner te partije Vlajko Senić kaže za Radio Slobodna Evropa da su oni i do sada redovno podnosili izveštaje.

“Mi smo apsolutno za povećanje transparentnosti. Mislim da se tu otvara prostor koji i Državna revizorska institucija u narednom periodu treba da popuni – dakle, to je kontrola finansija političkih stranaka. To je veoma osetljiva oblast jer postoji dosta sumnji u pogledu toga na koji način stranke finansiraju svoje ‘življenje’ i dejstvovanje na političkoj sceni. Mislim, dakle, da jedan solidan zakon treba da pomogne da taj proces bude jasniji i transparentniji”, kaže Senić.

Bez 'kontrolisanih kontrolora'


U najvećoj opozicionoj stranci isto tako tvrde da je njeno finansiranje i do sada bilo transparentno.

“I do sada su svi izveštaji Srpske napredne stranke bili krajnje transparentni, tako da ne vidim da ćemo imati bilo kakvih dodatnih poteškoća šta god da se unese u Predlog, odnosno, kasnije u Zakon o finansiranju političkih partija. A sad, verovatno će problem imati neke druge stranke – da ih bas ne imenujem”, kaže Vuk Fatić, šef službe za informisanje Srpske napredne stranke.

Zoran Stojiljković
iz Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuje za naš radio da je jadna od najznačajnijih novina novog zakona to što finansiranje političkih partija neće kao do sada kontrolisa
"Ono što je nama bilo izuzetno važno, a što je naišlo na izvestan otpor, jeste da će praktično svi tokovi novca morati da idu preko računa”, naglašava Zoran Stojiljković.
ti „kontrolisani kontrolori“ – Odbor za finansiranje srpskog parlamenta ili republička izborna komisija nego nezavisna autonomna tela. On ukazuje na još nekoliko bitnih novina:

“Nema više takozvanog sidra, koje je, praktično, limitiralo sredstva iz privatnih izvora samo do nivoa onih koja dobijate iz državne kase, što je bilo i nedovoljno i nepravedno prema manjim strankama. Sada ćete moći da skupite iz privatnih izvora onoliko novca koliko imate kredibiliteta medju gradjanima. Još nešto: ono što je nama bilo izuzetno važno, a što je naišlo na izvestan otpor, jeste da će praktično svi tokovi novca morati da idu preko računa”, naglašava Stojiljković.

Naš sagovornik ističe i da su novim zakonom sankcije predviđene ne samo za onoga ko prima nego i za onoga ko daje donacije. Upitan kako će Agencija kontrolisati da li partije od poslovnih i drugih moćnika primaju novac u kešu, Stojiljković kaže:

“Ako ja na terenu utvrdim da ste vi mnogo više para uložili u terensku i medijsku kampanju nego što ste prikazali u izveštaju, to mi je prvi trag pomislim da imate neki dodatni prihod i da onda krenem da to istražujem. Razume se, moraću istovremeno da pratim ko je sve u nekom vremenskom razmaku konkurisao, dobio ili nije dobio u tenderima i na javnim nabavkama. Naravno, ne treba imati iluzije da će korupcija ikada u potpunosti nestati. Kao što se zna, nema zemlje i nema visokog funkcionera a da nije bilo afera, ali to je u uredjenim društvima izuzetak u sistemu, a ovde je korumpiranje postalo praksa”
, kaže Stojiljković.
XS
SM
MD
LG