Dostupni linkovi

Srbija uz Kinu bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir


Protesti za oslobađanje Liu Sjaoboa, Hong Kong, oktobar 2010.
Protesti za oslobađanje Liu Sjaoboa, Hong Kong, oktobar 2010.
Srbija je jedna od 18 zemalja koje će uz Kinu bojkotovati ovogodišnju ceremoniju u Oslu, povodom dodeljivanja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobo.

Kako je saopštio Nobelov komitet, ceremoniji u petak u Oslu, neće prisustvovati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

Vuk Jeremić
Za većinu neočekivan i iznenađujući diplomatski potez, objasnio je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, tvrdeći da Srbija bilaterlanim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj.

“Sve naše odluke, kao i odluke svih drugih vlada, vezane su, pre svega, za ostavrenje nacionalnih interesa i državnih prioriteta. Jedan od najvažnijih bilateralnih partnera koje ova zemlja ima na svetu - a to je jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije – je Narodna Republika Kina”,
kazao je Jeremić.

Izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin šokiran je odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje ovogodišnjoj dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou.

"Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju servilnost", kaže Kacin.
Jelko Kacin: Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju servilnost.

“Tu se radi o strategijskom odnosu zemlje prema ljudskim pravima i naći se u grupi 18 država koje bojkotuju Nobelovu nagradu, nije baš evropski čin. Zapravo, sem Ruske Federacije tu nema nijedne evropske države”, navodi Kacin.

Kacin kaže da je ovo je veliki izazov za Srbiju, zbog kojeg će morati da se odredi, ne samo Ministarstvo inostranih poslova, već i predsednici države i Vlade, kao i predsednica Parlamenta.

“Jer se radi o tome kako Srbija sebe vidi, sebe svrstava i sebe kažnjava. Ima Srbija vremena za Kabilu (predsednik Demokratske Republike Kongo), a nema za Nobelovu nagradu. To stvarno nije baš evropski put”, ocenjuje on.

Kineske vlasti izrazile su nezadovoljstvo odlukom Nobelovog komiteta da ovogodišnju nagradu za mir dodeli Liju Sjaobou, koji je na izdržavanju 11-godišnje kazne zatvora kao jedan od autora tzv. “Povelje 08” kojom se traži više slobode i okončanje političke dominacije Komunističke partije u Kini.

Prema izvesstajima agencija, ambasada Kine u Oslu uputila je ambasadama brojnih zemalja pismo sa zahtevom da ne prisustvuju ovogodišnjoj ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir.

Dva koraka napred, jedan nazad

Srbija je, očigledno, uvažila taj zahtev, ali još uvek nije poznato na kom nivou je odluka doneta.
Laslo Varga, Foto: Vesna Anđić

“Ne znam zašto je tako odlučeno, ali mislim da je to katastrofalna odluka. Ne znam ni ko je tako odlučio. Pretpostavljam da je to Ministarstvo spoljnih poslova. Možemo samo doći do zaključka da je u potpunosti nejasno zašto je ta odluka doneta. Ukoliko ova država želi da postane članica Evropske unije, onda ne bi trebalo da joj bude mesto u društvu država koje, ni u kom slučaju, ne odgovaraju kriterijumima demokratskih država”, smatra Laslo Varga, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Ovo nije prvi put, u poslednjih nekoliko godina, da Srbija nije podržala neki dokument koji se bavi pitanjem ugrožavanja ljudskih prava u pojedinim državama sveta. Tako je bilo u Ujedinjenim nacijama sa osudom ljudskih prava u Iranu, ili uzdržavanje od Rezolucije Evropske unije oko prava na povratak izbeglica u Gruziji. Oba puta motiv je bio Kosovo.

Spoljno-politički komentator lista “Politika” Boško Jakšić sada vidi jedan drugi motiv:

“Mislim da je razlog Srbije veoma očigledan i da se radi o njenim, pre svega, interesima i nezameranju Kini. Ovoga puta mislim da je potpuno jasno da motiv nije Kosovo, nego da se ne zameri jednom veoma važnom i ekonomskom savezniku, a posredno, tek možda negde u drugom planu, stalnoj članici Saveta bezbednosti koja može da ima i uticaj na Kosovo. Ali ponavljam, uveren sam da je Kosovo ovoga puta od sekundarnog značaja”, kaže Jakšić.
Boško Jakšić: Ovo svakako da ne može da bude pozitivno tumačeno. Pitanje je samo u kojoj će meri Brisel biti spreman da razume potrebu Srbije da ne kvari odnose sa Kinom.

Na pitanje kakvu poruku šalje Beograd i kako će se ovaj potez odraziti na odnose sa Evropskom Unijom, Laslo Varga kaže:

“Šalje se loša poruka i, nažalost, ponavlja se ona poruka koja je već mnogo puta poslata, a to je da kada uradimo dva koraka napred, onda moramo obavezno i jedan korak unazad.”

“Ovo svakako da ne može da bude pozitivno tumačeno. Pitanje je samo u kojoj će meri Brisel biti spreman da razume potrebu Srbije da ne kvari odnose sa Kinom. Ali, u svakom slučaju, to ne može da bude gest dobre volje naspram Evropske unije i Brisela”, rekao je Boško Jakšić.
XS
SM
MD
LG